Maarten van Helvoirt, BN/DeStem, 17 juni 2008

Michaëlla Krajicek keert tij

Ai, ai, ai, wat liet ze het toch weer lopen, Michaëlla Krajicek. 6-1 in de eerste set, kansen op 5-2 in de tweede set en dan toch nog haar Japanse tegenstandster Ai Sugiyama zover terug laten komen in de partij dat die op matchpoint kwam.

Maar juist op dat moment herpakte de Nederlandse zich op het gras van Rosmalen in de eerste ronde van de Ordina Open. Ze sloeg een ace en nog één en nog één en sleepte er zo een tiebreak in de derde set uit. Die ze met 9-7 op het vierde matchpoint won. Eindelijk kon ze weer haar gulle lach tonen.

Na het verlies van de tweede set (5-7 voor Sugiyama) stond haar gezicht nog op onweer, haar racket had ze naar de kant gesmeten. Om tot rust te komen riep ze haar tijdelijke (?) coach Rohan Goetzke de baan op, iets wat niet vaak gebeurt bij tennis.

Sterker nog: volgende week tijdens Wimbledon vergadert de WTA erover of er niet paal en perk gesteld moet worden aan coaches op de baan. Krajicek: "Bij grandslams mag het sowieso niet. Ik heb het zelf wel al een paar keer gedaan in gewone toernooien. Aan het begin van mijn carrière is mijn moeder zelfs nog de baan opgekomen, toen ik 6-1 achter stond tegen Ana Ivanovic. Maar dat was meer een gesprekje voor de gezelligheid."

Eigenlijk wilde ze gisteren haar broer Richard bij zich. Die heeft zich de laatste tijd (samen met Goetzke) over haar ontfermd.

"Maar hij was zijn sportkleding vergeten en in jeans mag je de baan niet op. Gelukkig kent Rohan de familie Krajicek ook goed."

In de glorietijd van Richard was hij diens coach. En mogelijk blijft hij dat ook van Michaëlla, al wil die daar nog weinig over loslaten.

"Hij gaat in ieder geval mee naar Wimbledon en de Olympische Spelen. Ik heb de laatste maanden al heel veel zware beslissingen genomen en de mensen om me heen adviseren me de tijd te nemen voor wie ik als nieuwe coach neem."

Ook in de tiebreak van de beslissende derde set bleek maar weer eens hoe breekbaar Michaëlla Krajicek op dit moment is. Toen ze haar eerste twee matchpoints verspeeld had, stortte ze krijsend ter aarde. Niet wéér, dacht ze, het was al zo'n dramaseizoen.

De eerste tien partijen van 2008 verloor ze; pas vorige week bij het grastoernooi van Birmingham maakte ze een einde aan die reeks. Maar ook daar bleef het bij één overwinning. Morgen mag Krajicek tegen de Indische Sania Mirza proberen eens een keer verder te komen. En dan wint ze ook weer wat puntjes voor haar ranking (waarop ze dit jaar flink is gekelderd), want vorig jaar strandde ze in Rosmalen al in de tweede ronde.