Fred Buddenberg, Trouw, 29 mei 2008

Krajicek is voer voor psychologen

Lijst met nederlagen heeft zorgwekkende lengte gekregen.

Het gaat niet goed met Michaëlla Krajicek. De tennisster wacht nog altijd op haar eerste zege van dit jaar. Ook op Roland Garros ging het mis.

Ze zegt fitter te zijn dan ooit, maar in het hoofd van Michaëlla Krajicek is het een warboel. Veel dingen buiten de baan, zo vertelde ze aan de vooravond van Roland Garros, hebben een negatieve weerslag gehad op haar tennis. Gisteren, na haar tiende nederlaag van dit jaar op rij, onthulde Krajicek dat ze drie weken geleden de hulp heeft ingeroepen van een psycholoog. „Het zit allemaal in mijn hoofd.”

Het leven van de pas 19-jarige Krajicek bevindt zich in een woelige fase. Op weg naar volwassenheid is ze druk doende om op eigen benen te gaan staan. In dat proces heeft ze onlangs een aantal belangrijke beslissingen genomen. Zo gaat ze zich permanent vestigen in Nederland en zegt ze bijna rond te zijn met een fulltime tennistrainer. Door die op haar eigen toekomst gerichte stappen lijken haar gedachten verzeild geraakt in een op drift geraakte achtbaan.

De invloeden van buitenaf hebben haar tennis geen goed gedaan. Het jaar 2008 is al bijna vijf maanden onderweg en nog altijd wacht Krajicek op haar eerste zege. Gisteren verloor ze op een winderige baan 8 van Roland Garros voor de tiende maal op rij. Nota bene van iemand die na een fysieke lijdensweg pas haar eerste grandslamtoernooi in drie jaar speelde. De tengere Sanda Mamic werd driemaal aan haar pols geopereerd, ze werd getroffen door de ziekte van Pfeiffer en ze moest een cyste in haar hoofd laten weghalen.

Na serieuze overwegingen om te stoppen besloot de Kroatische nummer 344 van de wereld er nog één keer vol voor te gaan. Met de winst op Krajicek (6-4 en 6-3) boekte Mamic haar eerste grote succes. Ze was blij met haar spel en had zich verwonderd over het optreden van Krajicek. Het was haar niet ontgaan dat ze zonder een greintje overtuiging en zelfvertrouwen speelde, bijna apatisch. Krajicek bewoog zich onzeker over de baan, met een moedeloze blik in de ogen.

„Het is helaas al zo dat ik tijdens wedstrijden niet meer het gevoel heb dat het goed kan komen”, zei Krajicek na haar dramatische spel, met ondermeer elf dubbele fouten en 28 onnodige fouten. „Het wordt ook steeds moeilijker om mij voor te bereiden en om hele wedstrijden goed door te komen. Het duurt nu echt veel te lang dat ik niet heb gewonnen. Ik moet hier nog dubbelen, maar het liefst was ik nu meteen naar huis gegaan en iets anders gaan doen.”

Een maand geleden meende Krajicek dat het wellicht beter zou zijn een aantal toernooien over te slaan. Om op die manier misschien weer een beetje tot zichzelf te komen. Door mensen in haar omgeving werd ze op andere gedachten gebracht. „Zij zeiden dat het voor het wedstrijdritme beter was om wél te spelen. Dat heeft dus niet goed uitgepakt.” Dat zijn dus van die beslissingen die Krajicek straks beter ook zelf kan nemen.

De lijst nederlagen heeft een zorgwekkende lengte gekregen. Vooral ook omdat haar bedwingers stuk voor stuk geen hoogvliegers waren. Krajicek verloor van Errani (in Auckland), Morigami (Melbourne), Voskoboeva (Indian Wells), Erakovic (Miami), Cornet (Amelia Island en Charleston), Amanmoeradova (Praag), Bammer (Berlijn), Stosur (Rome) en nu dus van Mamic in Parijs, waar ze vorig jaar pas in de derde ronde onderuit ging tegen Serena Williams.

De slechte serie heeft uiteraard gevolgen voor haar klassering op de mondiale ranglijst. Ze begon dit jaar als nummer 34, maar op de eerstvolgende lijst zal haar naam niet meer in de topvijftig voorkomen. Gisteren vreesde ze zelfs voor haar deelname aan de Olympische Spelen. De eis van de Internationale Tennis Federatie is een plaats bij de beste 56 van de wereld op de lijst die na Roland Garros wordt gepubliceerd. Na haar kwartfinale van vorig jaar op Wimbledon heeft ze in ieder geval geen vormbehoud getoond.

Het verval kan volgende maand dramatische vormen aannemen. Op Wimbledon moet Krajicek de 250 punten verdedigen die ze verdiende met het bereiken van de kwartfinale. Mocht ze straks ook in Londen in de eerste ronde verliezen – gezien haar huidige gemoedstoestand en vorm is dat zeker niet ondenkbaar – dan duikelt ze naar een plaats zo rond de 120. De klok wordt dan ruim drie jaar teruggedraaid.

Misschien heeft die terugval wel een heilzame werking op Krajicek. Ze moet zich dan weer melden bij de kleinere toernooien, waar ze dan hopelijk wel een paar wedstrijden kan winnen. „Misschien moet ik wel weer helemaal opnieuw beginnen”, merkte ze zelf op. „En niet over teveel dingen nadenken. Ik leg nu veel te veel druk op mijzelf. Normaal kan ik daar goed mee omgaan, maar nu niet.” Voor haar psycholoog en haar nieuwe tennistrainer, van wie ze de naam nog altijd niet wil onthullen, is er voorlopig genoeg werk aan te winkel.