Algemeen Dagblad, 4 juli 2007

Het regent, en weg is Misa’s ritme

Acht dagen lang leek haar wedstrijdmentaliteit onverwoestbaar.

Maar uiteindelijk was er voor Michaëlla Krajicek op Wimbledon net één regenpauze te veel, waarna de waterschade groot bleek.

Een plaats in de halve finale lag op de negende dag binnen handbereik, toen een zoveelste bui haar kwartfinale tegen Marion Bartoli bij een 6-3 0-1 voorsprong onderbrak. Twee uur lang drong de verleidelijke, maar o zo gevaarlijke gedachte aan een sensatie zich daarna in de kleedkamer op.

Waarna zij met een hoofd overlopend van emoties op baan 2 gistermiddag alsnog een kuil voor zichzelf groef: 3-6 6-3 6-2.

,,Ik was vermoeid door alle regenpauzes en de vele wedstrijden die ik heb gespeeld. Dat voelde ik in mijn benen en in het feit dat ik na die pauze mijn ritme in de slagen niet meer vond,’’ zei Misa Krajicek gisteravond laat, nadat zij ook haar eerste ronde in het gemengddubbelspel met de Tsjech Martin Damm had verloren (2-6 7-6 4-6 tegen de Braziliaan Melo en de Oostenrijkse Paszek).

,,Een volgende keer zal ik, als ik bij een Grand Slam ben geplaatst, niet weer voor drie toernooien inschrijven. In die mixed had ik totaal geen zin meer.’’

Het geweldige uitzicht op een plek tussen de laatste vier (die dit jaar op Wimbledon 450 ranglijstpunten en een kwart miljoen euro prijzengeld oplevert) werkte verblindend voor de 18-jarige Almeerse. Zelf kwam zij na de regenpauze te ongeduldig terug op de baan.

En aan de andere kant had haar opponente Marion Bartoli juist haar evenwicht hervonden, door tijdens het oponthoud een zeer ontspannend middagdutje te doen.

,,Ik had vannacht vrijwel niet geslapen en was zo moe, dat ik in de kleedkamer ging liggen en meteen weg was. Daarna speelde ik veel beter,’’ zo verklaarde de vier jaar oudere Française haar opleving.

In haar vorige partij, tegen Jelena Jankovic, had Bartoli ook al baat gehad bij enkele regenpauzes. De stevig gebouwde nummer 19 van de wereld kon toen steeds weer uitrusten, nadat haar uithoudingsvermogen zo op de proef was gesteld dat zij naar adem hapte.

Krajicek wist dat zij haar tegenstandster moest laten lopen, maar het spreiden en op het goede moment toeslaan lukte haar alleen in de eerste set. Daarna kon zij er het geduld en de precisie niet meer voor opbrengen, terwijl de uitgeslapen Bartoli elke kans in de rally benutte.

,,Als de wedstrijd spannend wordt, ga ik alleen maar beter spelen,’’ wist de eigenzinnige Franse tennisster, dochter van een schaakfanaat, na afloop. ,,Ik ben taaier dan wie dan ook. Dat is mijn Corsicaanse achtergrond.’’

Krajicek kon er met haar Tsjechische achtergrond niet tegenop. Fel toegeschreeuwd door vader Petr, en met broer Richard de Wimbledon-kampioen eveneens in haar gezichtsveld, zakte de nummer 45 van de wereld steeds verder weg.

Liefst 31 fouten stapelde zij op elkaar. Waar de Monica Seles-kloon aan de overkant (met haar dubbelhandige spel op fore- en backhand) zich met haar extra lange racket beperkte tot tien.

Krajiceks gevreesde service – opnieuw goed voor negen aces – kon de foutenlast niet langer compenseren en haar returns zakten af naar een bedenkelijk niveau. Slechts zes punten won zij in de tweede en derde set nog, op de niet eens zo harde opslag van Bartoli.

De Misa Krajicek die eerder zeer zelfbewust van Anna Tsjakvetadze, de nummer zeven van de wereld, had gewonnen, leek er geestelijk niet meer bij.

Na in het Tsjechisch haar frustratie enkele keren tot haast tranen toe te hebben geventileerd, raakten steeds meer ballen haar racketframe. Soms miste zij de bal compleet.

Met Guus Hiddink als gast van Paul Haarhuis op één van de balkons rond baan 2, slaagde zij er niet meer in haar succesvolle optreden op het beroemdste gras ter wereld een nog mooier vervolg te geven.

,,Ik ben heel blij met die kwartfinale, dat is lang niet gebeurd in het Nederlandse tennis. Maar van een slechte wedstrijd zoals deze kan ik niet veel leren,’’ sipte zij.