Robčrt Misset , de Volkskrant, 28 juni 2007

Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud

Als kind van 7 speelde Michaëlla Krajicek in Praag met haar poppen, toen ze op de televisie iemand met dezelfde achternaam Wimbledon zag winnen. Het zou nog jaren duren voor de breuk tussen vader en zoon Krajicek was geheeld en Richard zich als mentor zou opwerpen van zijn halfzusje. Juist op Wimbledon kan ook de nu 18-jarige Michaëlla een beslissende stap zetten in haar carričre.

In exact een uur maakte Krajicek donderdag op baan 3 van Wimbledon pijnlijk duidelijk waarom het Britse vrouwentennis al enkele decennia in een crisis verkeert.

Als Katie O’Brien zich de nummer 1 van Engeland mag noemen, laat de kwaliteit van de rest zich eenvoudig raden. In twee sets (6-0, 6-1) gunde Krajicek haar hulpeloze opponente welgeteld één game.

Woensdag had Krajicek vanwege de aanhoudende regen vergeefs gewacht op een tweede optreden op baan 13. ’s Avonds drentelde ze rond het trainingscentrum in Roehampton, toen ze ‘een oudere man’ zag binnenlopen. Blozend zei Krajicek dat het niet Jacco Eltingh was, die op dat moment het perszaaltje betrad. Ze dacht dat het een zekere ‘Pete Fleming’ was.

Het duurde even voor het kwartje viel bij Krajicek, toen niemand minder dan Peter Fleming, die met John McEnroe een legendarisch duo vormde, aanbood met haar te trainen. ‘Ik schaamde me dood dat ik niet meteen wist wie hij was’, zei ze. ‘Mijn vader wist het natuurlijk wel. Hij heeft meteen foto’s van ons gemaakt.’

Het is de charme van haar leeftijd dat ze haar onschuld heeft weten te behouden. In perfect Engels toonde ze zich tegenover de Britse media hoffelijk voor de kleine O’Brien, die er toch niks van had gebakken. En Krajicek herkende de situatie van de Engelse maar al te goed. ‘In Nederland moet ik ook constant de vraag beantwoorden waarom zo weinig talenten doorbreken.’

Met Krajicek beschikt de tennisbond over een groeibriljant die is opgegroeid met de gedachte dat ze dagelijks haar grenzen moet verleggen. Voor het eerst sinds vijf jaar bereikte een Nederlandse vrouw de derde ronde op Wimbledon en Krajicek droomt al van de ultieme doorbraak.

In 2002 werd Miriam Oremans in de derde omloop uitgeschakeld door de Griekse Daniilidou. Krajicek zal in Londen voor het eerst worden getest door de twee jaar oudere Anna Tsjakvetadze. De Russische winnares van het grastoernooi in Rosmalen maakte dit jaar een vorstelijke entree in de toptien door bij de Australian Open en op Roland Garros de kwartfinales te bereiken.

Als nummer 7 van de WTA-ranglijst is Tsjakvetadze tevens de aanvoerder van een nieuwe generatie Russinnen die de lichting met Koetsnetsova, Dementjeva en Miskina komt aflossen. Bij gebrek aan concurrentie in Nederland heeft Krajicek alleen broer Richard als richtlijn, al vormen ze niet in alle opzichten elkaars spiegelbeeld.

Het was donderdag in dubbel opzicht een heugelijke dag voor Michaëlla, want na bemiddeling van Richard tekende ze op Wimbledon een driejarig contract met Randstad. Het uitzendbureau stelt de familie financieel in staat een coach te vinden die na Wimbledon de rol van vader Petr gaat overnemen.

Haar nieuwe sponsor is tevens partner van sportkoepel NOC*NSF. De in Londen aanwezige voorzitter Erica Terpstra vond in Michaëlla Krajicek de vurige aanhanger van de olympische gedachte die Richard nooit is geweest. Hij haalde zijn neus op voor een gouden medaille, omdat tennis volgens hem misstond bij de Spelen.

‘We zijn niet in alles hetzelfde’, giechelde Michaëlla. ‘Ik vind het een eer voor Nederland aan de Spelen mee te doen. Ik richtte me eigenlijk al op Londen in 2012. Ik had nooit verwacht dat Peking in 2008 al haalbaar voor mij was.’

Om zich te kwalificeren voor het toernooi in China de moet Krajicek eind 2007 minimaal in de top-50 staan. Ze werd in april door NOC*NSF genomineerd na haar kwartfinale bij het toernooi in Charleston en moet dit seizoen vormbehoud tonen. Een stunt tegen Tsjakvetadze op Wimbledon zou ook haar olympische aspiraties versterken.