Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   23 mei 2005 R128: Hantuchova (22) 3-6 1-6 

Fred Buddenberg, Trouw, 23 mei 2005

Krajicek weet dat ze nog heel wat te leren heeft

Voor wie gewend is de regie te voeren op de tennisbaan, was het debuut op Roland Garros een ontluisterende ervaring. MichaŽlla Krajicek ondervond dat de weg naar de top nog bijzonder lang is.

Na haar nederlaag tegen Daniela Hantuchova vond Krajicek dat de setcijfers (6-3 en 6-1) er negatiever uitzagen dan ze echt waren. Ze voerde terecht aan dat ze, vooral in de eerste set, een aantal kansen onbenut had gelaten. Over de krachtsverhoudingen tussen beide speelsters kon echter geen twijfel bestaan.

De terechtwijzing die de 16-jarige Krajicek kreeg van Hantuchova was geen schande. De Slowaakse, pas 22, behoort al jaren tot de mondiale top. In januari 2003 was zij zelfs even vijfde van de wereld en na een dip in 2004 neemt zij nu de 22ste positie in. Tegen Krajicek toonde de frťle Hantuchova haar technische bagage, met het dropshot als gevaarlijk en effectief wapen.

Voor Krajicek restte de constatering dat zij nog veel moet leren. Naast haar onmiskenbare kwaliteiten herbergt haar spel ook een aantal tekortkomingen. En die kwamen gisteren tegen Hantuchova allemaal aan de oppervlakte. Mede door het matige voetenwerk was zij vaak te laat voor haar slagen en was zij kansloos op de vele dropshots van haar opponente. ,,Als geen van de slagen goed loopt, heb je niets om je aan vast te houden'', erkende Krajicek .

Na de gelijkopgaande eerste set forceerde Krajicek zich in de tweede doorgang. Zij weet dat aan nervositeit en wind, maar ook de onervarenheid en roekeloosheid speelden haar parten. ,,Ik wil niet gestuurd worden op de baan, ik vind het niet prettig om afhankelijk te zijn van de ander. Dus zocht zij tevergeefs naar een uitweg toen bleek dat Hantuchova de betere tennisster was. ,,Ik wilde voor de punten gaan en maakte daardoor te veel fouten.''

Hantuchova was verrast door het gemak waarmee zij zich voor de tweede ronde plaatste. Eerder dit jaar had zij tijdens de Hopman Cup in Perth meer moeite met Krajicek . ,,Zij is jong, getalenteerd en heeft niets te verliezen'', zei de Slowaakse, ,,maar ik weet hoe zwaar het is als je zestien bent.'' Hantuchova weet wat Krajicek nog te wachten staat. ,,Leg niet te veel druk op jezelf en wees voorzichtig met te hoge verwachtingen. Dat is de les die ik heb geleerd.''

Terugkijkend op de eerste vijf maanden van dit jaar noemde Krajicek zichzelf een pechvogel. Bij het uitspreken van dat woord realiseerde zij zich dat zij eigenlijk een geluksvogel is. ,,Ik ben pas zestien en sta al zo hoog. In de tophonderd staan maar twee jongere meisjes boven mij. Dat is natuurlijk super.''

Met pech doelde Krajicek op de tegenvallende prestaties in bijvoorbeeld Memphis en Estoril. Als zij daar een potje meer had gewonnen, had zij zich waarschijnlijk rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi op Wimbledon, dat nu aan haar voorbijgaat. Voor een wildcard komt zij niet in aanmerking, aangezien zij zo'n gratis entreebewijs dit jaar al drie keer heeft gehad. En de kwalificaties kan zij niet spelen, omdat zij in die week actief is in Rosmalen.

Maar Krajicek zal niet helemaal ontbreken op Wimbledon. Gisteren liet zij zich ontvallen dat de kans groot is dat zij in Londen in het gemengd dubbelspel uitkomt. Op de vraag met wie, antwoordde zij bijna achteloos: ,,Met ene Richard.'' Daarmee wordt het plannetje om samen met haar halfbroer op Wimbledon te spelen eindelijk realiteit.

Aanverwante artikelen:
Debuterende Krajicek onderuit tegen Hantuchova  23 mei 2005
Nog even geduld alstublieft  23 mei 2005
Krajicek weet dat ze nog heel wat te leren heeft  23 mei 2005
De kleine Krajicek moet nog veel leren  23 mei 2005
Ten onder aan zenuwen  23 mei 2005