Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   24 jun 2006 F: Safina (17) 6-3 6-4 

Gertjan van Geen, Het Parool, 24 juni 2006

Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek

Met flair, durf en een meer dan gemiddeld gevoel voor gras heeft Michaëlla Krajicek zaterdag voor een nieuw hoogtepunt in haar carrière gezorgde.

Ze is nog maar zeventien jaar. Toch won ze al haar derde finale op WTA-niveau. Voor eigen publiek nota bene, in Rosmalen. Dinara Safina, ook al een 'zus van' had niets in te brengen tegen 'Kleine Kraai': 6-3, 6-4.

Verleden en heden liepen door elkaar heen in Rosmalen. Brenda Schultz (35), de laatste Nederlandse toernooiwinnares voor Krajicek, bereikte de kwartfinales. Na afloop van de vrouwenfinale werd een andere held uit de geschiedenis, Richard Krajicek, nog maar eens geeerd. Het is tien jaar geleden dat hij Wimbledon won. In 1997 won Krajicek voor de tweede keer het grastoernooi. En nu, in de tiende editie, won zijn halfzusje het enige WTA-evenement in Nederland.

"Dit was echt het hoogste niveau dat ik ooit gespeeld heb," jubelde 'Misa'. "Ik weet niet hoe het komt, maar ik heb ongelooflijk goede wedstrijden gespeeld. Het is een supergevoel dat ik het ook af kon maken." Schultz won in haar carrière zeven titels en was ooit negende van de wereld. Krajicek staat nu al op drie toernooizeges. Op de wereldranglijst stijgt ze van de 55ste plek naar een plaats bijde beste veertig.

In Rosmalen bewees ze minimaal de toptwintig te kunnen bereiken met zeges op Flavia Pennetta (19de plaats), Jelena Dementieva (8ste) en Safina (17de). In de halve finale tegen Dementieva ging ze langs de rand van de afgrond toen ze op matchpoint een bal uitsloeg, terwijl een lijnrechter de bal als 'in' beoordeelde "Het had heel anders kunnen lopen," zei Krajicek.

In de finale speelde Misa frank en vrij. Het is niet velen gegeven om op de juiste momenten te pieken. Safina vond dat ze niet het uiterste van zichzelf had gevergd. "Ik heb haar niet kunnen laten worstelen, heb het haar te makkelijk gemaakt," zei de jongere zus van Grandslamwinnaar (US Open en Australian Open) Marat Safin.

Krajicek, met haar hele familie op de tribune, genoot daarentegen. Ze bracht het beste in zichzelf boven. Haar tactiek, initiatief nemen, werkte. Ze stuurde Safina vanaf het begin naar links en rechts. Dat haar service goed liep, was daarbij een meevaller. In de eerste helft van het jaar lag ze voortdurend met haar eerste opslag in de clinch, nu ontwikkelde ze de druk die nodig was om Safina moedeloos te maken. Krajicek had in beide sets aan één break genoeg.

Alleen in de laatste game moest ze Safina een breakpoint toestaan. Het duidde niet op nervositeit, vond ze zelf. "Ik miste een makkelijke forehand. Maar ik heb geen dubbelfout geslagen. Ik heb genoten. Ik vind het fijn als ik aangemoedigd word. Van zenuwen was geen sprake. Dat was wel anders in mijn eerste finale in Tasjkent. Die beelden wil ik nooit meer terug zien. Van het eerste tot het laatste punt stond ik te trillen op mijn benen."

In de aanloop naar de Australian Open won ze in Hobart. Alleen zij, Nadia Petrova, Justine Hénin, Amélie Mauresmo en Shahar Peer kunnen zeggen dit jaar meer dan eens te hebben gewonnen.

Ze vloog naar Londen, waar ze morgen haar debuut maakt op Wimbledon. "Je kan wel zeggen dat ik in vorm ben," meende Krajicek, die een zware loting heeft. Ze opent tegen Samantha Stosur, van wie ze in de Hopman Cup verloor. In een eventuele tweede ronde treft ze de beste speelster ter wereld, Amélie Mauresmo. "Maar ik denk nog even niet aan Wimbledon. Ik wil eerst hiervan genieten."

Aanverwante artikelen:
Krajicek went snel aan gras 19 juni 2006
Krajicek steekt in goede vorm  19 juni 2006
Krajicek op karakter 21 juni 2006
Dit is de allermooiste 23 juni 2006
Krajicek op wilskracht naar mooiste zege 23 juni 2006
Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva 23 juni 2006
Krajicek dichter bij de top  24 juni 2006
Droom van Krajicek lang en mooi  24 juni 2006
Vloek is verjaagd 24 juni 2006
Grote stap voorwaarts  24 juni 2006
Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek  24 juni 2006
Krajicek slaat weg naar de top definitief in 24 juni 2006