Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   16 jun 2005 Q: Shaughnessy (70) 4-3 opg. 

Carl Houtkamp, Algemeen Dagblad, 16 juni 2005

Wimbledon-droom in duigen

MichaŽlla Krajicek : Dit is een van de ergste dagen in mijn leven

,,Ik vind het vooral van belang dat ik gezond blijf'', had MichaŽlla Krajicek nog gezegd, aan de vooravond van haar kwartfinale bij de Ordina Open. En ze had gewezen op haar halfbroer Richard Krajicek , die uitgerekend in Rosmalen twee jaar geleden vanwege een slepende elleboogblessure zijn tennisloopbaan had moeten besluiten.

Alsof de duvel ermee speelde, bleek gisteren op hetzelfde Autotron dat er in haar geval afdoende reden was om alle succes te relativeren. Op de drempel van een groot succes, een halve finale bij het enige WTA-toernooi in Nederland, liep de 16-jarige Almeerse een meniscusblessure op, waarna zij huilend in een rolstoel het centre court moest verlaten. Dramatischer kon haast niet, vooral ook omdat MichaŽlla Krajicek volgende week op Wimbledon naar eigen zeggen een `droomdebuut' zou hebben gewacht.

Na een ogenschijnlijk ongevaarlijke actie aan het net tegen de Amerikaanse Meghann Shaughnessy, bij een 4-3 voorsprong en zelf aan service, knapte er iets in de rechterknie van de Nederlandse nummer ťťn. ,,Ik verzwikte mijn enkel en toen ik probeerde mijn evenwicht terug te vinden, deed ik iets met mijn rechterknie. Ik voelde het direct, maar weet niet precies wat er is gebeurd'', liet zij direct na haar partij weten. Bij een mri-scan in het Bosch Medisch Centrum in de namiddag bleek het om een gescheurde buitenmeniscus te gaan. Een kijkoperatie in de komende dagen is onvermijdelijk en waarschijnlijk is zij nu zo'n anderhalve maand uitgeschakeld.

Eťn ongelukkige volley en Mischa Krajicek kon haar droomwedstrijd met grote broer Richard in het gemengd dubbel op `zijn' Wimbledon vergeten. Weg ook haar enkelspeldebuut in Londen op het gras, een baansoort die haar met haar aanvallende slagen steeds meer bleek te liggen. En dus voorlopig ook geen verdere opmars op de wereldranglijst, terwijl zij daarop zo snel winst boekte, van plaats 429 aan het eind van 2004 naar een positie in de top-90 nu. Krajicek was de uitzondering in het Nederlandse proftennis, dat de laatste paar jaar chronisch geblesseerd lijkt, maar ook zij moet er nu aan geloven.

Dat zij terugkeert lijkt evenwel uitsluitend een kwestie van tijd. Typerend voor haar sterke mentale instelling was dat zij in de avonduren alsnog in een rolstoel naar het perscentrum kwam. Zij zei zich heel slecht te voelen en urenlang alleen maar te hebben gehuild, maar juist nu hield zij het droog. ,,Ik had de laatste maanden nogal wat pech (onder meer ziekte, red.) en net nu ik weer in vorm ben, gebeurt dit'', zei ze, uiteraard diep teleurgesteld. ,,Dit is een van de ergste dagen in mijn leven.''

Het incident op het gras van Rosmalen deed sterk denken aan de finale van het ABN Amro-toernooi in 1995, toen haar broer Richard op matchpoint tegen Paul Haarhuis bij een winnende volley zijn knie verdraaide. Als kampioen ging hij toen onder het mes bij dr. Heijboer in Rotterdam en ook zijn halfzusje zal zich, tien jaar later, op zijn advies wenden tot deze chirurg in het Erasmus Medisch Centrum.

,,Als ik afga op mijn ervaring, zal zij tussen de vier en acht weken uit de roulatie zijn'', schatte de Wimbledon-kampioen van 1996, die zelf drie keer aan een meniscus werd geopereerd. In plaats van te luisteren naar zijn tips bij de gemengd dubbel op Wimbledon zal Mischa de komende dagen haar broer - met zijn encyclopedische medische dossier - nu in het ziekenhuis nodig hebben als raadgever. Een bizarre wending, die zelfs de ervaren ex-prof ontgoochelde. ,,Er was voor Mischa de komende weken zoveel te halen. Zelfs al een plaats in de top-50. Dan is dit wel extreem, ja. Maar hopelijk leert zij hiermee goed om te gaan, zoals dat een topsporter betaamt. Zij moet het aangrijpen om zowel fysiek als mentaal nog sterker terug te komen. Alle grote atleten kunnen dat.''

Als verklaring voor het gebeurde sloot Richard Krajicek overbelasting niet uit. Zondag werd MichaŽlla Krajicek landskampioen in de eredivisie met Hilverheide, na sinds 28 mei zo'n 15 partijen in enkel- en dubbelspel te hebben gespeeld. Maandag speelde zij in de dubbel in Rosmalen en op dinsdag, woensdag en dus gisteren wachtte haar daar een met veel belangstelling omgeven hoofdrol op het centre court, als jongste speelster van het toernooi en als enige Nederlandse. Nu speelt zij liever wedstrijden dan dat zij traint, maar dit was wel heel veel van het goede. ,,Het is mogelijk een combinatie van factoren geweest'', analyseerde de parttime-coach van het slachtoffer. ,,Zij speelde al voor de zesde dag op een rij, ja. En met stress natuurlijk, Mischa voelde ook dat zij hier een kans had. Verder heeft zij op verschillende baansoorten gespeeld. Eerst wedstrijden op gravel, daarna een training op gras, daarna weer op gravel en toen weer op gras. Die eredivisie is belangrijk voor een beginnende prof, omdat er veel wedstrijden worden gespeeld en het financieel uitkomst biedt. Volgend jaar zal zij dat niet meer nodig hebben.

,,Mischa heeft in haar leven altijd veel gespeeld, maar nu kon ze het blijkbaar even niet aan. Een sporter moet een juiste balans vinden om in vorm te komen, zonder zich te overbelasten. En dat periodiseren is voor iedereen anders. Maar misschien is het ook wel gewoon genetisch bepaald. Mijn vader had hier last van, ik ook en zij nu eveneens.''

Aanverwante artikelen:
Ik heb er alles voor over om de top te bereiken 10 april 2005
Gebakken klei als redmiddel  12 april 2005
Tennis uit de boeken  14 juni 2005
Krajicek (16) laat zich niet meer gek maken  14 juni 2005
Krajicek bescheiden over mijlpaal. 15 juni 2005
Krajicek plukt de dag  15 juni 2005
Krajicek wil niets van mijlpaal weten 15 juni 2005
To serve: MichaŽlla Krajicek 15 juni 2005
Eťn van de ergste dagen uit mijn leven 16 juni 2005
Blessure verstoort ultieme droom Krajicek  16 juni 2005
Wimbledon-droom in duigen  16 juni 2005
Drama voor Krajicek  16 juni 2005
De prijs van succes  16 juni 2005
Snelle operatie Misa Krajicek 16 juni 2005
"Het meest klote vind ik dat de mix niet doorgaat" 16 juni 2005
Ordina Open treurt om afscheid favorieten  16 juni 2005