Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   24 jun 2006 F: Safina (17) 6-3 6-4 

Fred Troost, Trouw, 24 juni 2006

Krajicek slaat weg naar de top definitief in

Als de - realistisch beschouwd toch verrassende - zege van Michaëlla Krajicek iets duidelijk maakt, is het wel haar onstuitbare gang voorwaarts. Haar prestatie in Rosmalen was geen stapje, maar een sprong naar de internationale tennistop.

Zeker past een relativerende vaststelling: één overwinning maakt nog geen topper, maar in Rosmalen voltrok zich meer dan een schouwspel waarin de talentvolle Nederlandse boven zichzelf uitsteeg. Met haar optreden doorliep Krajicek een belangrijk traject in haar rijpingsproces, dat schoksgewijs verloopt maar onweerstaanbaar naar de mondiale top lijkt te leiden.

Niet het feit dát ze op het centrecourt om de titel mocht strijden was van belang, maar vooral de manier hóe ze dat deed: volwassen, onverstoorbaar, niet geïmponeerd, noch door opponente Dinara Safina, noch door de ambiance of de spanning die ze op dat cruciale moment toch voelde.

Na haar op zich al opzienbarende winst in de halve finale op Dementieva was daar kennelijk de roes die de uitersten van de in dit toernooi gebleken groei-elementen bijeenbracht: fysieke kracht, mentale sterkte en een succesvolle eerste opslag.

Geen moment toonde Krajicek zenuwen, ze kende geen winnaarspaniek. Na een foutslag of een verloren game nam ze de tijd tot opperste concentratie te raken, de handen te drogen, het bezwete gezicht af te wissen. Een korte regenpauze kon haar evenmin uit balans brengen.

Sterk waren haar antwoorden op de harde opslagen van baseliner Safina; ze spreidde het spel door de ballen uiterst precies in de hoeken te plaatsen of langs de lijn te spelen. Twee breaks waren voldoende om in twee sets te winnen: 6-3, 6-4; zelf behield ze haar servicegames.

Slechts het uitmaken van de wedstrijd werd vertraagd door plots gierende zenuwen, maar bij het zesde matchpoint moest het er dan toch van komen. Het bracht haar eerst verwondering, dan blijdschap en daarna tranen in extase. Onder referte naar haar blessure-aftocht van vorig jaar: ,,Ik had hier zo graag één ronde willen winnen om te laten zien dat ik het toch nog een beetje kan.

Met Safina veroverde ze een fraaie scalp. De 20-jarige Russin, s werelds nummer 17, speelde al zeven keer een finale en won in Sopot (2002), Palermo (2003), Parijs en Praag (2005). Ze imponeerde dit jaar in Rome, waar ze Clijsters, Dementieva en Koeznetsova versloeg voor Hingis haar in de finale stopte.

Zo'n referentie kan Krajicek nog niet overleggen, maar ze is wel aardig op weg. Twee WTA-toernooien (Tasjkent en Hobart) schreef ze al op haar conto en in Rosmalen sneuvelden Pennetta (nummer 19), titelverdedigster Zakopalova (46), Jankovic (29) en Dementieva (8) onder haar strijdlust, onverstoorbaarheid en sterke service. Met de laatste versloeg ze voor het eerst een speelster uit de toptien. Ze steeg in Rosmalen zon vijftien plaatsen op de wereldranglijst: van 55 naar rond de 40.

Kleine Kraai boekte het mooiste succes uit haar carrière, tien jaar nadat haar broer Richard op Wimbledon het summum uit zijn loopbaan beleefde, hetzelfde toernooi waar Michaëlla morgen als enkelspeelster debuteert. Ze werd zaterdag per helicopter naar Eindhoven gebracht en vandaar met een privé-vliegtuig naar Londen gevlogen. Zo ben je een modale tennisster, zo ben je een diva.

Op Wimbledon treft ze in de eerste ronde Stosur uit Australië (nummer 50), en bij winst waarschijnlijk Amélie Mauresmo, de mondiale nummer één uir Frankrijk. Dat is een hele opgaaf voor iemand in een overwinningsroes, dus is het verstandig overspannen verwachtingen te temperen. Want nergens zo sterk als bij tennis geldt dat resultaten uit het recente verleden voor de nabije toekomst geen enkele garantie bieden.

Aanverwante artikelen:
Krajicek went snel aan gras 19 juni 2006
Krajicek steekt in goede vorm  19 juni 2006
Krajicek op karakter 21 juni 2006
Dit is de allermooiste 23 juni 2006
Krajicek op wilskracht naar mooiste zege 23 juni 2006
Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva 23 juni 2006
Krajicek dichter bij de top  24 juni 2006
Droom van Krajicek lang en mooi  24 juni 2006
Vloek is verjaagd 24 juni 2006
Grote stap voorwaarts  24 juni 2006
Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek  24 juni 2006
Krajicek slaat weg naar de top definitief in 24 juni 2006