Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Luxemburg   24 sep 2005 Q1: Poutchek (170) 6-3 6-1 

Willem Held, De Telegraaf, 24 september 2005

Krajicek terug aan het front

Krajicek gaat na blessureleed gewoon door met winnen

Er schijnt weer licht aan de horizon van het vaderlandse tennis. MichaŽlla Krajicek, de enige met een Nederlands paspoort bij de beste honderd van de wereld, is na ruim drie maanden blessureleed terug aan het front. In Luxemburg ging ze gisteren door met de activiteit waarmee ze op 16 juni wegens een gescheurde meniscus was gestopt: Het winnen van wedstrijden.

Een paar duizend toeschouwers zag op die duistere donderdag in Rosmalen hoe de zestienjarige sensatie van de Ordina Open per rolstoel van de baan werd geduwd. Geen droomfinale, geen Wimbledon en geen vlotte beklimming van de wereldranglijst. Een dag na het drama lag MichaŽlla Krajicek in een Rotterdams ziekenhuis op de operatietafel.

Welgeteld 26 toeschouwers zagen gistermorgen om tien uur haar rentree. Dat was in een wat rommelige sporthal bij de aftrap van het kwalificatietoernooi voor de Fortis Championships in Luxemburg. Krajicek staat ondanks haar blessure nog als nummer 87 van de wereld genoteerd, maar zal drie ronden in het plaatsingstoernooi moeten overleven om zich met de echte toppers te mogen meten. De eerste hobbel werd vrij eenvoudig genomen, want de Wit-Russische Tatiana Poutchek had weinig in te brengen (6-3, 6-1). De weergaloze backhand van deze onvervalste vechtjas blijkt nog steeds te bestaan en bij haar rentree liet alleen haar service nog wat te wensen over. Maar dat heeft alles te maken met het gebrek aan spelritme.

"Yes, ik sta er weer", had ze gedacht bij het betreden van de baan. En op een overwinning had 'Mischa' nog niet eens gerekend. "Een echte wedstrijd is na zo'n lange tijd toch even wennen", sprak ze na afloop. "Daarom kijk ik nog niet zo ver vooruit en ben ik ook echt heel blij dat ik een ronde heb gewonnen." Nee, ze speelt nog niet zo goed als vlak voor haar blessure, vindt de beste Nederlandse tennisster zelf. Maar ze voelt zich in fysiek opzicht beter dan ooit en dat heeft veel te maken met de samenwerking met conditietrainer Frans Thuys, de man die Ellen van Langen in 1992 naar olympisch goud loodste op de 800 meter. Op aanraden van haar broer Richard is MichaŽlla een paar maanden geleden met hem aan de slag gegaan. "Ik voel me in fysiek opzicht wel dertig procent beter dan voorheen", vertelde ze opgetogen in Luxemburg. "Het voordeel van zo'n blessure is dat ik de gelegenheid heb gehad om me extra met mijn fitheid bezig te houden."

Gezien alle positieve geluiden is voor de wedstrijd van vandaag enig optimisme gerechtvaardigd. In de tweede ronde staat Krajicek tegenover de Belgische Caroline Maes en haar ranking (377) is niet zo indrukwekkend. Maar Maes, die ook wel eens een balletje slaat met Kim Clijsters haalde gisteren in de eerste ronde wel genadeloos uit (6-0, 6-0). Die waarschuwing zal de Nederlandse nummer 1 beslist serieus nemen.

Aanverwante artikelen:
MichaŽlla Krajicek klaar voor comeback  23 september 2005
Krajicek terug aan het front 24 september 2005
Krajicek worstelt naar overwinning 25 september 2005