Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Tasjkent   09 okt 2005 F: Amanmuradova (257) 6-0 4-6 6-3 

De Telegraaf, 9 oktober 2005

Feestje uitgesteld

Visumproblemen en vermoeiende reis spelen Krajicek parten

Dolblij was MichaŽlla Krajicek met haar eerste tennistitel bij de senioren. Alleen kwam van een feestje weinig terecht. Meteen na de overwinning in Tasjkent en de huldigingsceremonie sprong zij met vader-coach Petr in het vliegtuig naar Moskou. Want deze week doet zij mee aan het sterk bezette tennistoernooi om de Kremlin Cup in de Russische hoofdstad. Maar voordat Mischa uiteindelijk onder de wol kon kruipen waren uren wachten op het Moskouse vliegveld voorbij gekropen.

De Krajiceks bleken niet over de juiste visa te beschikken. Vervolgens kwamen zij op het vliegveld in de ambtelijke molen terecht. Pas na tussenkomst van hun managementbureau Octagon gingen de Russische autoriteiten overstag en mochten zij de luchthaven verlaten. Maar de klok had al drie uur in de ochtend geslagen en pas een uur later kon de kersverse winnares eindelijk het bed inkruipen. Vader Petr Krajicek had visa aangevraagd en verkregen in Nederland. Op doorreis naar Oezbekistan had een Russische douanebeambte per ongeluk een stempel op de papieren gezet, maar op de terugweg naar Moskou bleek het om eenmalige inreisdocumenten te gaan. "Wij hebben een hoop trammelant gehad en zijn niet echt prettig behandeld", aldus Krajicek sr. "Er moest een tolk aan te pas komen, want men geloofde ons niet. Uiteindelijk is alles goed gekomen."

Tot festiviteiten is het dus na de triomf nooit gekomen en ook het vooruitzicht op het evenement in Moskou biedt weinig reden tot vreugde. Mischa Krajicek stond zichzelf door haar eerste titel merkwaardig genoeg in de weg. Zij kon daardoor niet deelnemen aan de kwalificaties voor het sterk bezette evenement en komt alleen in actie in het dubbelspel, aan de zijde van de Russische Elena Dementieva. "Het heeft ook zijn voordelen", aldus Petr Krajicek, die overigens ook nog darmproblemen had opgelopen in Tasjkent. "Ze kan nu uitrusten en rustig de training weer hervatten. Aan de andere kant is het jammer, omdat Mischa goed staat te spelen. Alle speciale invitaties gingen echter naar Russische speelsters. Volgende week woensdag vieren we in Nederland met familie en kennissen een bescheiden feestje. Daarna is het vizier gericht op Hasselt, waar Mischa zich ook voor moet kwalificeren. Ik ben blij voor haar dat de knie het goed heeft gehouden en dat zij een titel op zak heeft. Het blijft zaak om minimaal een jaar gezond en fit te blijven en dan te kijken, waar zij staat."

Na haar zege in het niet al rijk te gedoteerde toernooi in Tasjkent neemt 'kleine Kraai' voorlopig de 68e positie op de WTA-wereldranglijst in. Ze steeg veertien posities en is met afstand de beste Nederlandse. Mischa Krajicek, zestien jaar, trad in de voetsporen van Brenda Schultz, die acht jaar geleden als laatste Nederlandse een toernooi won. "Dat is prachtig, maar we moeten vooruitkijken. Na Hasselt speelt Mischa in november nog 'Poitiers' en in december de nationale Masters. Vervolgens gaat het richting AustraliŽ, waar ze samen met Peter Wessels Nederland vertegenwoordigt in de Hopman Cup. En daarna begint met de Australian Open het echte grote werk. De grand slams vormen toch de ultieme uitdaging voor elke tennisprof."

Aanverwante artikelen:
Krajicek door naar halve finale  7 oktober 2005
MichaŽlla Krajicek naar finale Tasjkent  8 oktober 2005
First-time finalists in Tasjkent   8 oktober 2005
Primeur Krajicek  8 oktober 2005
MichaŽlla Krajicek toernooiwinnares Tasjkent  9 oktober 2005
Krajicek wins Tasjkent, first tour singles title  9 oktober 2005
Primeur Krajicek in Oezbekistan  9 oktober 2005
Krajicek maakt einde aan titelloze periode  9 oktober 2005
Krajicek pakt vlak na rentree eerste titel op hoogste niveau  9 oktober 2005
Feestje uitgesteld   9 oktober 2005