Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Hasselt   28 okt 2005 Q: Dechy (13) 6-4 6-3 

Algemeen Dagblad, 28 oktober 2005

MichaŽlla tennist als een kerel

Het is de mooiste overwinning in de nog jonge tennisloopbaan van MichaŽlla Krajicek.

Ze heeft zich geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi in Hasselt. Het 16-jarige toptalent maakte vrijdag korte metten (6-4 en 6-3) met de FranÁaise Nathalie Dechy, als nummer dertien van de wereld haar grootste scalp ooit.

In de Grenslandhallen van Hasselt stond geen meisje van 16 op de baan. En al helemaal geen dame. Krajicek tenniste als een kerel tegen Dechy, die in januari in de halve finales stond van de Australian Open.

Dertien aces, tal van winnende slagen op de lijn en een blik waaruit geen genade viel af te lezen. Krajicek hoopte slechts een mooi resultaat neer te zetten tegen topper Dechy. Zij durfde niet te denken aan een stunt. Maar daar kwam in de wedstrijd al snel verandering in. Van begin tot eind domineerde Krajicek en haar tien jaar oudere opponente hoopte tevergeefs op een moment van verslapping.

Kwam de 'Kleine Kraai' even in de problemen, dan sloeg ze zich in de traditie van haar halfbroer Richard met een goede service uit de problemen. ,,En ze is pas zestien jaar'', mompelden de Belgen op de tribune na weer een rake klap.

Veel waren dat er overigens niet, want in Hasselt draait alles om Kim Clijsters, die pas in de avonduren in actie kwam. De enige fan die zich ťcht liet horen, was Petr Krajicek, de vader van 'Misa'.

Toen zijn dochter zich in de tweede set naar 4-1 had geserveerd, stak hij een vuist in de lucht. Twee games later kwam er nog een vuist bij. Een Belgische fan tikte hem op de schouder en zei: 'Het is prachtig'.

,,Ik heb zelf na elk punt en na elke game genoten'', straalde MichaŽlla Krajicek na afloop. ,,Dit is mijn mooiste overwinning ooit. In januari kwam ik heel dicht bij zo'n prestatie, op de Australian Open tegen Patty Schnyder. Nu heb ik bewezen dat ik ook op dit niveau kan winnen.''

Krajicek won bijna drie weken terug haar eerste WTA-toernooi in Tasjkent. Door dat Oezbeekse succes bruist de tiener van zelfvertrouwen. Ze durft de lijnen op te zoeken en - zeldzaam in het vrouwentennis - ze zoekt ook het net op. Al miste ze in de eerste set op belangrijke momenten viermaal een smash of een volley.

Hoopgevend is dat Krajicek in de tweede set niet achterin bleef hangen. Met haar service en aanvallende slagen wordt de Nederlandse helemaal gevaarlijk als ze aan het net het karwei kan afmaken. Lukt dat, dan wordt Krajicek een constante bedreiging voor de toppers van het vrouwentennis. ,,Ik moet daar aan blijven werken'', stelt ze zelf.

De Almeerse begon het tennisjaar 2005 als de mondiale nummer 429. Vanaf maandag behoort ze mogelijk al tot de beste zestig tennissters van de wereld. Een indrukwekkende opmars.

,,Ik kan het zelf ook bijna niet geloven. Een maand geleden kwam ik terug van een hele nare blessure en nu gaat het al zo snel heel goed. Het is fantastisch.''

Aanverwante artikelen:
Als een kanon  27 oktober 2005
Krajicek naar halve finale na zege op Dechy 28 oktober 2005
Krajicek boekt tegen Dechy mooiste zege uit loopbaan 28 oktober 2005
Krajicek na knappe zege op Dechy in halve finales Hasselt 28 oktober 2005
MichaŽlla tennist als een kerel  28 oktober 2005
Kleine Kraai begin 2007 in de top-20 29 oktober 2005
Eervol afscheid  29 oktober 2005
Krajicek wekt bewondering in toernooi van Clijsters 29 oktober 2005
Krajicek laat Schiavone ontsnappen in derde set 29 oktober 2005