Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Amro TC 

De Telegraaf, 3 december 2005

Samen in den vreemde

Krajicek & Krajicek in India als gemengd dubbel op de baan

Het als 'grote verrassing' aangekondigde nieuws wordt in India met applaus ontvangen. Richard Krajicek maakt tijdens een persconferentie ter ere van de ABN Amro Tennis Challenge in New Delhi bekend dat hij morgen met zijn zusje MichaŽlla als officieel gemengd dubbel een tenniswedstrijd speelt. Het duel dat broer en zus Krajicek afwerken tegen het Indiase koppel Mahesh Bhupati en Sania Mirza, is een eerste stap op weg naar Wimbledon 2006, waar het Nederlandse duo aan het gemengd dubbeltoernooi meedoet.

En met die mededeling krijgt Krajicek de handen moeiteloos op elkaar in India, waar hij op straat regelmatig wordt aangeklampt door passanten die zich hardop afvragen waar ze 'die bekende kop' van kennen. Wimbledon winnen blijkt, zeker in de voormalige Britse kolonie, een garantie voor eeuwige roem. "We moeten natuurlijk wel een wildcard krijgen van de Wimbledon-organisatie", houdt Krajicek tijdens de drukbezochte persconferentie in New Delhi een kleine slag om de arm. Maar niemand gaat ervan uit dat het door de voormalige kampioen (1996) ingediende verzoek om aan de zijde van zijn talentvolle zusje terug te keren op het 'heilige gras', door de Britten wordt afgewezen.

Richard Krajicek arriveerde gisteren in New Delhi, waar de beste tennissers van India dit weekeinde strijden om ťťn wildcard voor de kwalificaties van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, waarvan Krajicek de toernooidirecteur is. Als omlijsting van deze Indiase challenger wordt een mini-interland India-Nederland afgewerkt, waarbij 'de familie Krajicek' een hoofdrol vervult. MichaŽlla, die vanavond in New Delhi arriveert, bindt de strijd aan met de Indiase Shikha Uberoi, waarna broer Richard - nog maar net hersteld van een operatie aan zijn voet - een singlepartij speelt tegen negenvoudig grandslamwinnaar (in het dubbelspel) Mahesh Bhupathi. Als uitsmijter volgt dan de dubbelpartij, waarin Richard Krajicek, twee dagen voor zijn 34e verjaardag, zijn officiŽle debuut in het gemengd dubbelspel maakt.

En daarmee gaat een hartenwens van vader Petr Krajicek eindelijk in vervulling. Afgelopen jaar al leek een Krajicek-dubbel op Wimbledon in de maak, maar een nare knieblessure hield MichaŽlla - en daarmee het familiedubbel - lange tijd uit de roulatie. Inmiddels is het gewricht van de 16-jarige Misa volledig hersteld, heeft ze haar eerste WTA-toernooizege (Tasjkent) binnen en dus kan het licht op groen voor een tweede poging tot het organiseren van een sportieve familiereŁnie op de grasbanen aan de Londense Churchroad. "Ik was zo blij voor Misa dat ze snel na haar revalidatie haar eerste WTA-toernooi won", aldus broer Richard. "Daarmee is niet alleen die blessure definitief vergeten, maar ook de angst dat het toch niet goed zit in die knie."

In de chaotische miljoenenstad New Delhi oogt Richard Krajicek als een oase van rust. De parade van werkzaamheden, die een normaal mens in korte tijd tot extreme uitputting zou drijven, lijkt geen invloed te hebben op het voormalige topsportlichaam, dat nog steeds veelvuldig aan Spartaanse oefeningen wordt onderworpen. Krajicek is niet alleen directeur van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, maar tevens parttime werkzaam op de sportsdesk van die bank. Daarnaast is hij nog steeds het uithangbord van en stuwende kracht achter zijn eigen Richard Krajicek Foundation, schrijft hij boeken - zijn derde boek getiteld 'Honger naar de Bal' verschijnt volgende maand - houdt hij door het hele land lezingen en is hij met ingang van volgende week dankzij zijn aanstelling in het KNLTB-bestuur een heuse 'bobo'.

"Ik ben heel benieuwd hoe me dat bevalt", aldus de ex-tennisser, die binnen het bondsbestuur de portefeuille 'topsport' gaat bewaken. "Het is een enorme uitdaging, want ik moet me vooral met 'de grote lijnen' bezighouden terwijl ik eigenlijk veel meer operationeel denk. Eerlijk gezegd vraag ik me af of ik dat wel kan, maar dat zal snel genoeg blijken. Het is in ieder geval spannend, want in tegenstelling tot al mijn andere functies, waarbij ik altijd wel een goed beeld had van wat ik moest doen, stap ik nu volledig 'blank' in deze nieuwe rol."

Hij kan er niet onrustig van worden, ziet het slechts als een nieuw avontuur in een leven dat de ooit zo met zichzelf worstelende Krajicek inmiddels op waarde weet te schatten. "Als ik terugkijk, ben ik eigenlijk al heel wat jaren erg blij met mijn leven. Ik heb een mooie carriŤre achter de rug, heb een geweldige vrouw en twee heel lieve kinderen. Daarnaast heb ik na mijn actieve loopbaan als tennisser van ABN Amro en ook Ahoy' een kans gekregen een tweede carriŤre op te bouwen. En daar ben ik ze enorm dankbaar voor."

Aanverwante artikelen:
Samen in den vreemde  3 december 2005
Debuut smaakt naar veel meer  7 december 2005