Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   28 jun 2006 R128: Stosur (50) 5-7 3-6 

Algemeen Dagblad, 28 juni 2006

Jonge tennisster gaat na titel in Rosmalen onderuit bij Wimbledon-debuut

Van held tot schlemiel in vier dagen

Soms gaan de dingen snel, zeker in het tennis. Michaëlla Krajicek kan daar inmiddels over meepraten. Als kersvers kampioene van Rosmalen werd ze zaterdag met een privé-vliegtuig naar 's werelds beroemdste tenniscomplex gevlogen.

Maar na een één uur en negen minuten durend verblijf op de gemillimeterde grassprieten, was haar eerste Wimbledon gisteren alweer voorbij. ,,Toen ik hier aankwam, werd ik door alle meisjes in de kleedkamer gefeliciteerd. Maar volgende week kunnen ze weer iemand anders feliciteren. Zo gaat dat in het tennis,'' sprak Krajicek met een zuur gezicht.

Zeventien jaar is ze nog maar, maar over de tenniswetten hoef je haar weinig meer uit te leggen. Krajicek kwam met een koffer vol zelfvertrouwen naar Church Road, maar moest constateren dat haar titel in Brabant niet louter pluspunten had opgeleverd. Na vijf partijen in een week protesteerde het lichaam heviger dan normaal. Ze voelde zich wat stijfjes en had last van haar linkerbeen. Toch wendde de tiener die fysieke ongemakken niet aan als mogelijke oorzaak voor haar vroege uitschakeling. ,,Mijn tegenstander speelde supergoed, van het eerste tot het laatste punt,'' zei Krajicek en daarmee deed ze de waarheid geen enkel onrecht aan.

Op een voor Wimbledon-begrippen zeldzaam zonnige dag was Nederlands nieuwste tennishoop niet opgewassen tegen Samantha Stosur. De Australische grasspecialiste dicteerde de doorgaans korte rally's met aanvallend spel. Stosur, de nummer één op de wereldranglijst voor dubbelspeelsters, maakte op baan 13 indruk met harde services en nauwkeurig geplaatste volley's. Ze produceerde veertien aces, haar opponente vijf. Krajicek had ook veel punten te danken aan haar opslag, maar kon daar niet de gehele wedstrijd een beroep op doen. In de eerste set werd ze bij een 2-1 achterstand gebroken. Krajicek brak direct terug, maar kon niet verhelpen dat de volgende break van Stosur setwinst voor de Australische opleverde (7-5). In de tweede set was één gekraakte servicegame voldoende: 6-3.

,,Als ik zelf beter had gespeeld, had ik het haar misschien wat moeilijker kunnen maken,'' aldus de 'Kleine Kraai'. ,,Maar ik denk niet dat ik gewonnen had. Ze speelde of met veel spin, of met veel slice. Ik kreeg geen normale bal. En het leek wel of ze drie aces per game sloeg. Ze was te goed voor me. Dat heb ik haar na afloop ook verteld.'' Haar vader en coach Petr Krajicek had dezelfde mening. ,,Ik ben niet boos op mijn dochter,'' zei hij. ,,Stosur heeft verdiend gewonnen. Je ziet niet vaak dat vrouwen service-volley spelen. Dat maakt het lastig.''

Enkele weken geleden ging Krajicek senior er nog van uit dat zijn beide kinderen samen zouden deelnemen aan het gemengd dubbelspel. Een droom zou voor hem uitkomen, tien jaar na de Wimbledon-triomf van zijn zoon. Maar omdat Richard Krajicek moest afzeggen vanwege een pijnlijke heup, is het de vraag of die wens ooit nog gerealiseerd zal worden. Petr heeft er in elk geval een hard hoofd in. ,,Ik denk niet meer dat het zo ver komt. Vorig jaar had het perfect gekund, maar toen raakte Michaëlla op het laatste moment geblesseerd. Dit jaar hadden ze denk ik niet meer dan één of twee potjes kunnen winnen. En volgend jaar verwacht ik dat Richard ingestort is.''

Bij winst zou Michaëlla Krajicek vandaag op het centre court hebben gestaan tegen Amélie Mauresmo, de nummer één van de wereld. In plaats daarvan moet ze zich echter op een achterafbaantje melden voor een dubbelpartij. Zo snel kan het dus gaan. Tien jaar na de Wimbledon-titel van Richard Krajicek debuteerde zijn halfzusje Michaëlla op het heilige gras van de All England Lawn Tennis & Croquet Club. Maar de ene Krajicek bleek de andere niet. De trotse kampioene van Rosmalen kwam er in Londen niet aan te pas tegen de Australische Samantha Stosur en verloor met 7-5 6-3. Krajicek verloor van Stosur. Voor de tiener komt nu geen tweede rondepartij tegen Mauresmo, maar slechts een dubbelpartij op een achterafbaantje.

Aanverwante artikelen:
'Twee takken van de familie die samenkomen op Wimbledon. Fantastisch!'  23 juni 2006
Magische stappen op Wimbledon 23 juni 2006
Vermoeide Krajicek berust in haar lot 28 juni 2006
Van held tot schlemiel in vier dagen 28 juni 2006
De magie van Wimbledon bestaat niet 28 juni 2006
Krajicek: geen excuus 28 juni 2006
Roemloze aftocht  28 juni 2006
RTL mist vier games van nederlaag Misa Krajicek 28 juni 2006