Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open 

De Telegraaf, 15 januari 2006

Kleine Kraai weer op prijzenjacht

MichaŽlla Krajicek krijgt geen kans toernooizege Hobart te vieren

Het contrast was groot. Een half etmaal nadat ze op het centre court in Hobart haar tweede WTA-trofee in het enkelspel in ontvangst nam, stond MichaŽlla Krajicek op 'achterafbaantje' nummer 22 van Melbourne Park haar spieren wat los te slaan. Slechts enkele toeschouwers - voornamelijk van Nederlandse origine - namen de moeite om de verrichtingen van de kersverse toernooiwinnares gade te slaan. Krajicek, die een sprong maakte op de wereldranglijst van de 60e naar de 43e plaats, vond het allemaal wel prima zo. De wetten van het internationale proftennis zijn haar inmiddels bekend. En die staan een te uitbundige euforie na behaalde triomfen nu eenmaal niet toe; dat kan alleen maar leiden tot pijnlijke teleurstellingen in de week na de overwinning.

"Mijn vader zegt altijd 'morgen is er weer een nieuwe dag' en zo zie ik het ook", zo sprak de deze week 17 jaar geworden tennisster met de wijsheid van een volwassene. "Hier in Melbourne begint gewoon weer een nieuw toernooi, met nieuwe kansen voor iedereen. Natuurlijk wil je een toernooizege graag vieren, maar vertel mij maar eens met wie ik dat dan had moeten doen. Het leven op de proftour is een eenzaam bestaan, echte vriendinnen heb je niet binnen het circuit. Ik ben heel blij dat ik in ieder geval nog mijn vader, en soms mijn moeder bij me heb. Dat is, in vergelijking met andere speelsters, al heel wat."

Van broer Richard had ze direct na de zege in Hobart een sms'je gekregen. "Hij kwam niet verder dan 'geweldig', Richard is geen man van veel woorden. We hebben overigens afgesproken dat hij dit seizoen een aantal toernooien met mij gaat meereizen. Niet in plaats van mijn vader, maar samen met mijn vader."

Het tennisseizoen 2006 kent voor 'kleine Kraai' een droomstart. Samen met Peter Wessels bereikte ze de finale van de strijd om de Hopman Cup, waarna ze via vijf opeenvolgende zeges in Hobart haar tweede proftitel (na Tasjkent) veroverde. Tien enkelspelen en vier dubbels in twee weken eisten flink wat tol en Krajicek bekende dan ook enigszins vermoeid te zijn. "Maar nu mag dat, als ik maar zorg dat ik dinsdag weer hongerig ben."

Dan start voor haar de Australian Open met een partij tegen Kristina Brandi."Het zal geen makkie worden, maar het is natuurlijk niet een van de zwaarste lotingen, daar moet ik eerlijk in zijn." Verder kijken dan die eerste wedstrijd doet Krajicek beslist niet. "Ik zou niet eens weten tegen wie ik in de tweede ronde eventueel zou moeten spelen en dat wil ik tot na de partij tegen Brandi graag zo houden."

De oprechte bescheidenheid siert Krajicek, die door veel anderen in Melbourne wordt gezien als een speelster die tijdens de Australian Open wel eens voor verrassingen zou kunnen gaan zorgen. Want iedereen spreekt vol bewondering over de manier waarop beste Nederlandse tennisster van dit moment de draad weer heeft opgepakt nadat een ernstige knieblessure haar in 2005 lange tijd aan de kant hield. "Richard heeft me wel eens gezegd dat hij na een blessureperiode meer gemotiveerd terugkeerde. Ik spreek liever van meer waardering. Ik heb mijn sport echt leren waarderen omdat ik na de knieoperatie merkte hoezeer ik het tennissen miste. Als ik tijdens die maanden van revalidatie iets heb geleerd, dan is het wel dat tennis echt mijn leven is. De komende jaren wil ik niets anders doen, dat weet ik nu heel zeker."

Aanverwante artikelen:
Kleine Kraai weer op prijzenjacht 15 januari 2006
Krajicek bij beste 50 - Nederlandse gevaarlijke outsider bij AO 16 januari 2006
Nederlandse tennistiener wint eerste partij Australian Open 17 januari 2006
Krajicek naar tweede ronde  17 januari 2006
Doel al bereikt  17 januari 2006
Krajicek verder in Melbourne 19 januari 2006
MichaŽlla Krajicek geniet van mijlpaal 19 januari 2006
Krajicek mag zich met wereldtop meten 20 januari 2006
Hoge temperatuur te veel voor MichaŽlla Krajicek 21 januari 2006
Opmars Krajicek smoort in kokende hitte 21 januari 2006