Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open   17 jan 2006 R128: Brandi (78) 6-4 7-61 

Het Parool,, 17 januari 2006

Krajicek naar tweede ronde

Hoewel niet op de toppen van haar kunnen plaatste tennisster MichaŽlla Krajicek zich vandaag ten koste van Kristina Brandi (6-4, 7-6) de tweede ronde van de Australian Open. ''Ik heb mijn doel bereikt,'' jubelde ze. ''Vanaf nu kan ik echt gaan genieten.''

Het is moeilijk te bepalen of Krajicek de schijn ophoudt met die uitspraak. Feit is dat er veel meer in zit dan alleen een tweede ronde op het eerste grandslamtoernooi van het jaar. De jongedame is blijkbaar vroeg wijs en wil de verwachtingen temperen. Met zes winstpartijen tegenover nul nederlagen in officiŽle toernooien dit jaar, is ze echter rap naam aan het maken in het vrouwencircuit.

Hoewel, de organisatie deelde haar een bijbaantje toe. Het deerde Krajicek niet. Verbannen naar een uithoek, baan 19, maakte ze het grootste deel van de een uur en 35 minuten durende wedstrijd indruk. Ze begon met een love game op de service van Brandi. Tot 5-1 joeg ze de ene winner na de andere over het net.

Even zo makkelijk hielp ze Brandi, ooit de nummer 27 van de wereld maar op haar 28ste afgezakt naar plaats 75, terug in de wedstrijd door veel te veel onnodige fouten te maken. Krajicek kwam in de eerste set tot 18 unforced errors en in de tweede tot maar liefst 21.

De kracht van Krajicek is dat ze op belangrijke punten tot haar beste spel komt. Op een of andere manier kijkt ze anders naar een tennisbal als het er echt om gaat. Nadat Brandi was teruggekomen tot 5-4 en breakpoint had voor een gelijke stand, sloeg Krajicek haar zestiende winner fenomenaal crosscourt tegen de lijnen en haalde ze de set binnen.

Twee weken lang top spelen, met een finaleplaats in de Hopman Cup en een toernooizege in Hobart tot gevolg, had veel van haar gevergd. ''Ik heb heel veel wedstrijden gespeeld. Daarom ben ik blij dat ik dit overleefd heb. Ik heb een paar games minder gespeeld, omdat ik slecht bewoog. Ik stond te veel stil. De focus was af en toe weg,''

Gesteund door een flinke schare landgenoten vond de zeventienjarige Nederlandse de winnende weg. ''Ik voelde me goed, beter dan dat meisje. Op de momenten dat ik normaal speelde, ging het ook goed. De wind was lastig en zij liep goed, waardoor ik twee of drie ballen meer moest slaan om het punt binnen te halen dan normaal.''

In de Indiase Sania Mirza treft ze in de tweede ronde de laagst geplaatste van de 32 beschermde deelneemsters in Melbourne. Wellicht ligt een derde ronde tegen Amťlie Mauresmo in het verschiet.

Aanverwante artikelen:
Kleine Kraai weer op prijzenjacht 15 januari 2006
Krajicek bij beste 50 - Nederlandse gevaarlijke outsider bij AO 16 januari 2006
Nederlandse tennistiener wint eerste partij Australian Open 17 januari 2006
Krajicek naar tweede ronde  17 januari 2006
Doel al bereikt  17 januari 2006
Krajicek verder in Melbourne 19 januari 2006
MichaŽlla Krajicek geniet van mijlpaal 19 januari 2006
Krajicek mag zich met wereldtop meten 20 januari 2006
Hoge temperatuur te veel voor MichaŽlla Krajicek 21 januari 2006
Opmars Krajicek smoort in kokende hitte 21 januari 2006