Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open   19 jan 2006 R64: Mirza (32) 6-3 7-5 

De Telegraaf, 19 januari 2006

MichaŽlla Krajicek geniet van mijlpaal

Ze had het na haar zege in de eerste ronde van de Australian Open al aangekondigd: het was tijd om echt te gaan genieten. En genieten deed MichaŽlla Krajicek gisteren op Melbourne Park, waar ze voor het eerst in haar nog zo prille carriŤre de derde ronde van een grandslamtoernooi bereikte. Via een zege in twee sets (6-3, 7-5) op Sania Mirza, de Indiase nummer 32 van de wereld, benadrukte Krajicek nog maar eens wat de wereld al een tijdje weet: de Nederlandse gaat een fraaie tennistoekomst tegemoet.

Een toekomst die Krajicek morgen voor het eerst in haar leven een speelster uit de mondiale toptien voorschotelt. Amťlie Mauresmo valt die eer te beurt en het is voor Krajicek de eerste confrontatie met 'de gevestigde orde' van het vrouwentennis. Mauresmo bivakkeert al jaren in de toptien - de afgelopen drie jaar zelfs onafgebroken in de topvijf - stond al eens in de finale van de Australian Open (1999) en kaapte enkele maanden terug de prestigieuze Masters-titel weg voor de neus van speelsters als Clijsters, Davenport, Sjarapova en Pierce. Met de vorm van Mauresmo zit het dus wel snor, al liet zij in Melbourne in de eerste ronde een setje slingeren tegen de onbekende Chinese Tiantian Sun.

Maar wat vorm betreft overtreft Krajicek dit seizoen voorlopig alle speelsters. Haar overwinning op Mirza was alweer de tiende in het enkelspel en zo veel zeges heeft dit jaar nog niemand bijeen getimmerd. "Dit is echt super. Ik had er helemaal niet op gerekend de derde ronde te bereiken", kraaide Mischa van geluk. "Ik zag mezelf tegen Mirza echt als de underdog, had niet verwacht te winnen. Maar soms is het beter zonder verwachtingen de baan op te stappen."

Op Melbourne Park maakt Krajicek, de eerste Nederlandse sinds Miriam Oremans (2000) die er de derde ronde haalt, inmiddels met gezwinde spoed furore. Toernooidirecteur Paul McNamee groet vriendelijk wanneer ze voorbijloopt en speelsters kijken met respect naar de tiener uit Almere.

Ondanks alle aandacht die haar snelle opkomst met zich meebrengt, blijft Krajicek zelf stevig met beide voeten op de grond staan. Na haar zege op Mirza kreeg ze de vraag voorgelegd wie zij als favorieten voor de eindzege in Melbourne zag. "Ik zou nu graag mijn eigen naam noemen, maar reken daar nog maar niet op", sprak ze gevat. Ze hield het erop dat een van de geplaatste speelsters wel met de hoofdprijs aan de haal zou gaan - Krajicek zelf is als nummer 43 van de wereld niet geplaatst - en schoof het gespreksonderwerp handig terug richting haar partij tegen Mirza.

Daarin kende de 'kleine Kraai' een bliksemstart die haar een 3-1 voorsprong in de eerste set opleverde. Die achterstand zou Mirza niet meer goedmaken en hoewel de 19-jarige Indiase in de tweede set lang gelijke tred hield, kwam Krajicek ondanks een wat slordiger periode niet meer in gevaar. Ze kon het zich zelfs permitteren vijf breekpunten te morsen - iets waarmee ze tegen Mauresmo beslist niet weg zal komen - voordat ze pas bij een 6-5 voorsprong de beslissende break forceerde. "Het was heel erg warm, maar echt last heb ik daar niet van gehad. De stevige wind was veel vervelender", dacht ze nog even terug aan de 81 minuten die ze in het gezellige stadion (Show Court 3) had doorgebracht.

Voor de partij tegen de als derde geplaatste Mauresmo zal Krajicek zich ongetwijfeld moeten melden in een van de twee grote stadions die Melbourne Park sieren. Nooit eerder stond de Nederlandse rijzende ster in een van de grote grandslamstadions, de mooiste podia die de tennissport kent. De twee proffinales die ze tot nu toe speelde -won - werden afgewerkt op de centre-courts van 'kleine' WTA-toernooien (Tasjkent en Hobart), qua formaat en entourage onvergelijkbaar met de grandslamstadions. Wellicht handig dus om een training af te werken in de schitterende Rod Laver Arena, maar daar dacht Krajicek anders over. "Ach, ik ga echt niet om een trainingssessie in het stadion vragen", bleef ze bescheiden. "Als ze me daar toevallig indelen, ga ik er trainen. Maar ik ga er echt niet om vragen." Typisch Krajicek, doe maar gewoon, de rest doet al gek genoeg.

Aanverwante artikelen:
Kleine Kraai weer op prijzenjacht 15 januari 2006
Krajicek bij beste 50 - Nederlandse gevaarlijke outsider bij AO 16 januari 2006
Nederlandse tennistiener wint eerste partij Australian Open 17 januari 2006
Krajicek naar tweede ronde  17 januari 2006
Doel al bereikt  17 januari 2006
Krajicek verder in Melbourne 19 januari 2006
MichaŽlla Krajicek geniet van mijlpaal 19 januari 2006
Krajicek mag zich met wereldtop meten 20 januari 2006
Hoge temperatuur te veel voor MichaŽlla Krajicek 21 januari 2006
Opmars Krajicek smoort in kokende hitte 21 januari 2006