Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

US Open 

Franklin Stoker, Metronieuws.nl, 2 september 2011

De glimlach is terug bij Krajicek

Nederlandse denkt weer aan tennis. Michaëlla Krajicek wil met haar nieuwe coach Eric van Harpen weer resultaten boeken. Aan de zijde van haar kersverse coach Eric van Harpen heeft Michaëlla Krajicek nieuw elan gevonden.

Gipsracket

We gaan terug naar vorige week vrijdag als Krajicek knokt voor een plaats in het hoofdtoernooi op de US Open. De Hongaarse Melinda Czink heeft de 22-jarige Nederlandse bijna op de knieën. Diep in de derde set bitst een onrustige Van Harpen: “Haal dat gips toch eens van je racket Misa!” Het is een verwijzing naar het stijve spel van zijn pupil. Krajicek kan haar lach niet bedwingen. Toeval of niet, tien minuten na het tafereel stapt ze als winnares van de baan.

Het is een klinkend voorbeeld van een vleugje humor dat Van Harpen aan zijn werkwijze toevoegt. “Ik denk dat het mij ontspannen maakt. Ook in mijn partij tegen (Eleni, red.) Daniilidou speelde ik telkens een dropshot op het verkeerde moment. Toen maakte Eric een soort wegwerpgebaar in de trant van ‘ga jij maar lekker door met je onnozele dropshots’. Dan weet ik wel hoe laat het is”, schiet Krajicek opnieuw in de lach als ze het moment beschrijft.

De samenwerking behelst meer dan wat joligheid. “Eric benadrukt bij mij het technische aspect. Hij werkt heel specifiek en ik zie ook in dat dit voor mij beter werkt. Ik ben blij dat het goed klikt en dat het zich meteen vertaalt in resultaten”, aldus Krajicek. “Ik kan nu al zeggen dat het de juiste keuze is geweest. Ik heb rust en zelfvertrouwen op de baan. Het zegt ook veel dat ik hier een paar lastige partijen heb gewonnen, die ik misschien een half jaar geleden zou verliezen.”

Ook het fysieke aspect pakt Krajicek serieuzer aan. “Ik ben met een dieet gestart, omdat Eric wil dat ik fitter word. Natuurlijk voel ik mezelf daar ook beter bij. Ik vond het voorheen moeilijk om van dingen af te blijven waar suiker in zat”, erkent de oud-nummer dertig van de wereld. Ze heeft een methode niet aan deze verleiding toe te geven. “In een schrift hou ik per dag bij welke slechte dingen ik eet, al zijn het vijf M&M’s. Op deze manier kan ik mezelf controleren en is het een soort van bevestiging dat ik goed bezig ben.”

Domme beslissingen

Toch zag de wereld er niet lang geleden nog anders uit voor Krajicek. In 2008 vertrekt ze halsoverkop in het kielzog van haar inmiddels ex-vriend Allistair McCaw naar de VS. Haar ouders blijven met vraagtekens achter en het contact verwatert. “Dat was een keuze waarbij ik mijn hart volgde. Ik trainde in Florida met Nick Bollettieri en met Allistair werkte ik aan mijn fysiek.” Maar de Krajicek uit 2007 - die het tot de kwartfinales op Wimbledon schopte - was verdwenen, mede door blessureleed aan de knie en enkel. “In 2008 nam ik een aantal domme beslissingen door te snel weer te gaan tennissen, daardoor duurde het herstel langer. Toch ben ik altijd hard blijven werken en geloofde in mezelf. Bij Nick (Bollettieri, red.) trainde ik vooral op het mentale aspect. Veel trainen en dan komt de rest vanzelf, dat was zijn filosofie. Ook van die periode heb ik geleerd.”

Eind 2010 verbreken Krajicek en McCaw hun relatie en reist ze terug naar Tsjechië. Haar ouders sluiten dochterlief zonder enige scrupules weer in de armen. “Het besluit had niets met mijn tenniscarričre te maken, de liefde was gewoon over. Achteraf kan ik natuurlijk makkelijk zeggen dat het niet goed voor mijn tennis was. Ik miste mijn ouders en onbewust was dat van negatieve invloed op mijn resultaten”, vindt de huidige nummer 183 van de wereld. “Ook door mijn lage ranking ging mijn zelfvertrouwen achteruit, maar ik bleef hopen op een ommekeer.”

Krajicek lijkt in Van Harpen, de twee werken nu drie weken samen, een coach te hebben gevonden die haar daadwerkelijk terug naar de beste honderd tennissters kan sturen. “Ik zag Misa dit jaar op Roland Garros en dacht; ‘dat is werkelijk een grote job om haar te coachen’. Later kwam Richard (Krajicek, red.) naar mij toe met de vraag of ik haar voor twee weken zou willen begeleiden, gewoon om het aan te kijken.” De twee weken bevielen, gezien het feit dat de coach al plannen maakt voor volgend jaar: “Kerst met de familie kan ze vergeten, maar ik zorg er wel voor dat ze dan helemaal klaar is voor de Australian Open.”

Aanverwante artikelen:
De glimlach is terug bij Krajicek  2 september 2011
Her Long and Winding Road   1 september 2011