Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Torhout 

Geert Langendorff , NRC Handelsblad, 8 april 2009

Krajicek leert positief te denken

Uit Nederland vertrokken tennisster zet deur naar Fed Cupteam op kier.

Michaëlla Krajicek liet in het Belgische Torhout zien dat haar vertrek uit Nederland aardig uitpakt. Al kon ze geen helder carrièreplan bieden.

Op de tribunes van het Koddaert Ladies Open zag een handvol Vlaamse bejaarden hoe Michaëlla Krajicek haar partij in de eerste ronde resoluut besliste met een ace. Glamour was rondom de hardcourtbaan van het toernooi in Torhout ver te zoeken. Het gebrek aan grandeur deed Krajicek weinig, tevreden als ze was met haar zege op Urszula Radwanska.

De 20-jarige speelster stond niet te springen om aandacht. Met veel lawaai vertrok ze in december naar de Verenigde Staten om zich in de anonimiteit te kunnen richten op een terugkeer naar de top.

De kritiek van familie, bondscoaches en media op haar band met conditietrainer Allistair McCaw beu, zette ze koers richting de academie van Nick Bollettieri.

Op het immense complex in Bradenton schaafde Krajicek in de zon aan haar repertoire. De goeroe, die af en toe kwam kijken langs de baan, bemoeide zich nauwelijks met de technische aspecten van het spel van de Nederlandse. Hij ondersteunde haar met losse opmerkingen vooral op het mentale vlak.

„Hij helpt me bij het vinden van de juiste mindset”, duidde Krajicek na afloop van haar wedstrijd de meerwaarde van Bollettieri. „Nick leert me zo positief mogelijk te denken. En hij geeft me handvatten om buiten de baan minder hard op mezelf te zijn. Van Allistair en Nick, als ik hem zie, krijg ik positieve energie. Dat geeft me zelfvertrouwen.”

„There is something special there”, typeerde McCaw de atmosfeer in Florida. „Ik heb in de loop der jaren veel coaches meegemaakt, maar Bollettieri steekt boven iedereen uit. De feiten bewijzen dat. Spelers die onder zijn vleugels meedraaiden in de top, daalden zonder zijn hulp op de wereldranglijst.”

McCaw maakte in België geen verpletterende indruk. Met een schichtige blik, verstopt onder een petje, stormde hij de perszaal binnen. Voordat Krajicek haar opwachting maakte, wilde de Zuid-Afrikaan een paar regels stellen. Vragen over haar familie, de vermeende liefdesrelatie met hemzelf én een gewraakt interview met de Telegraaf waren uit den boze.

De uitbarsting boezemde weinig ontzag in. Zijn trillende stem, afgekloven nagels en sjofele outfit wekten eerder mededogen op. McCaw was geen tiran maar een nerveuze man die zich nauwelijks raad wist met de situatie.

Hij wilde louter zijn protégé uit de wind houden, al liet de uitvoering te wensen over.

Krajicek toonde zich een stuk stabieler. Na een stug begin, verscheen de kenmerkende lach steeds vaker op haar gezicht. Met lichte stemverheffing blikte ze terug op het gedrag van Radwanska die haar emoties niet de baas was.

„Onacceptabel”, zei ze. „Ik vond het vrij apart dat de umpire niet ingreep. Het ergerde me niet, hoor. Dat gescheld gaf me juist meer energie.”

Eenmaal op de praatstoel vergat ze de regels van McCaw, die op een meter afstand zijn uiterste best deed de conversatie in het Nederlands te ontcijferen.

Hij keek verrast op, toen Krajicek vertelde volgende week vader Petr en moeder Pavlina in Tsjechië met een bezoek te vereren. Met een knipoog stelde ze hem gerust.

„Voor Roland Garros speel ik nog één toernooi in Zuid-Afrika”, begon ze. „Maar na Torhout ga ik gezellig even ’hallo’ zeggen tegen mijn ouders. Ik heb ze al een tijd niet gezien. Dat is niet opmerkelijk. Ik kon al die tijd rustig bij ze langs gaan. Van een breuk was geen sprake. Dat geschetste beeld klopte echt niet.”

Een ander verhaal bleek wel te kloppen. De ontboezeming van Manon Bollegraf heeft kwaad bloed gezet. Volgens de captain van het Fed Cup-team zou Krajicek het zicht op de realiteit verloren hebben en in de ban zijn van McCaw. Die uitspraken deden ’Misa’ besluiten zich niet langer beschikbaar te stellen.

Gisteren zette Krajicek de deur voorzichtig op een kier. „De Fed Cup staat in mijn planning voor volgend seizoen”, legde ze uit. „Maar dan moeten er wel een aantal plooien worden gladgestreken. Iedereen begrijpt, dat ik het niet eens met haar woorden was. Ik vond dat heel onprofessioneel van Bollegraf. Het is nu aan haar om stappen te ondernemen.”

McCaw vulde haar ontboezeming aan. „Tijdens het WTA-toernooi in Miami sprak ze veelvuldig met Arantxa Rus over de Fed Cup”, mompelde hij. „Ze heeft het gevoel met Rus Nederland naar de wereldgroep te kunnen brengen. Die droom delen ze.”

Ondanks haar montere humeur kon Krajicek, 136ste op de wereldranglijst, weinig zinnigs over de nabije toekomst vertellen.

„Weet jij soms of ik me nog rechtstreeks kan plaatsen voor Roland Garros.”

Aanverwante artikelen:
Krajicek: Bollegraf moet door het stof   7 april 2009
Krajicek leert positief te denken   8 april 2009
De bravoure is terug bij Krajicek  9 april 2009