Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Torhout 

Riepko Buikema, Algemeen Dagblad, 9 april 2009

De bravoure is terug bij Krajicek

Een oude man lacht zijn tanden bloot. ,,Keurig hoor, Misa,'' juicht hij als zijn favoriete MichaŽlla Krajicek in de derde set tegen Urszula Radwanska een beslissende voorsprong neemt.

De tennisfan op leeftijd draagt een net pak en stoere hoed. Op zijn klapstoeltje leeft hij fanatiek mee, zwaaiend met zijn armen alsof hij zelf op de baan staat. Het klagende gejammer van de verliezende Poolse grinnikt hij weg.

Krajicek is na de 7-6 6-7 6-2 overwinning in het Belgische Torhout al even opgetogen. De zege brengt haar in de tweede ronde van 'slechts' een ITF-toernooi, maar betekent tegelijk dat zij voor de vierde keer in haar laatste vijf partijen een speelster uit de top-100 verslaat.

,,Ik denk dat ik een heel goede wedstrijd heb gespeeld,'' stelt Krajicek tevreden vast. Die ene woedeuitbarsting na de tweede set - ze gooit haar racket vanaf de baseline in het net - is dan allang vergeten.

Hier, op dit 100.000 dollar-toernooi, vervolgt de Nederlandse haar lange weg terug naar de top. Na optredens op de aansprekende en sterk bezette toernooien van Indian Wells en Miami is de overgang naar het ITF-circuit groot. Op deze dinsdagochtend speelt Krajicek, eens de nummer dertig van de wereld, voor vrijwel lege tribunes. Als een van de toeschouwers zijn neus snuit, weerklinkt dat door de hele hal.

In de stalen hal is de glamour van het proftennis ver weg. Het deert Krajicek niet. ,,Ik heb dat nooit echt moeilijk gevonden. Andere speelsters hebben daar meer moeite mee. Natuurlijk geeft het centre court van Indian Wells een wat ander gevoel, maar het blijft een tennisbaan,'' lacht ze.

Toernooien als deze horen bij de moeizame route omhoog, weet Krajicek, die zich vanwege blessures en matige prestaties in oktober vorig jaar terugvond op plaats 324 van de wereldranglijst. Daarbij kwamen de problemen buiten de baan. Critici, onder wie haar vader Petr, wezen met de beschuldigende vinger naar haar conditietrainer Allistair McCaw. De Zuid-Afrikaan zou te weinig kennis hebben om Krajicek bij te kunnen staan op technisch vlak.

Nu ze de wind eindelijk in de rug heeft, rekent Krajicek af met die kritiek. ,,De afgelopen maanden speel ik mijn beste tennis. Ik heb goede plannen op de baan, daar heb ik veel aan gewerkt. We kunnen nu de resultaten zien van het werk van de afgelopen anderhalf jaar. Ik ben fysiek in orde en dat is goed te zien,'' zegt de tennisster, die gisteren openlijk ontkende een liefdesrelatie te hebben met haar coach.

Zoals er ook geen familiaire problemen zijn, bezweert Krajicek. ,,Volgende week ga ik gezellig hallo zeggen tegen mijn ouders, die heb ik al een tijd niet gezien. Dat dit vanwege problemen niet meer zou kunnen, is allemaal onzin.''

Hoewel de resultaten lange tijd weinig houvast boden, zegt Krajicek niet te hebben getwijfeld. ,,Ik heb altijd in mezelf geloofd. En dat doe ik nog steeds, anders heeft het geen zin. Natuurlijk heb ik een moeilijke periode gehad door blessures en de dingen die gebeurden buiten de baan. Maar daar ben ik goed doorheen gekomen. In een periode waarin ik vanwege een blessure niet kon trainen, ben ik eigenlijk op nul begonnen. Dat was het moment waarop de ommekeer is begonnen.''

Behalve McCaw prijst Krajicek de inbreng van de Amerikaanse tennisgoeroe Nick Bollettieri. ,,Hij werkt veel aan mijn instelling. Zegt dat ik zo positief mogelijk op de baan moet staan, en buiten de baan minder hard voor mezelf moet zijn. Van hem en ook van Allistair krijg ik veel positieve energie.'' Geheel in lijn toont de stralende Krajicek in Torhout de bravoure die past bij een sporter die haar vorm terugvond. ,,Ik ben niet bang om te zeggen dat ik de top-10 kan halen. Daar geloofde ik altijd al in.''

Aanverwante artikelen:
Krajicek: Bollegraf moet door het stof   7 april 2009
Krajicek leert positief te denken   8 april 2009
De bravoure is terug bij Krajicek  9 april 2009