Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Miami   27 mrt 2009 R128: Morita (81) 1-6 6-4 7-63 

Henk Abbink, tennisencoach.nl, 27 maart 2009

Misa door na thriller

Michaella Krajicek bereikte vanavond op court 2 de tweede ronde van het Sony Ericsson Open. In een driesets thriller, die pas na twee uur en negen minuten in de tiebreak van de derde set beslist werd, versloeg Misa de Japanse 19-jarige Ayumi Morita met 1-6 6-4 7-6(3). Beiden bereikten het hoofdtoernooi via de kwalificaties en hadden dus al twee wedstrijden op de Key Biscayne hardcourts gespeeld.

Krajicek begon voortvarend met een 40-0 voorsprong op haar opslag in de eerste game. Morita, die graag de bal vroeg neemt en hard, scherp en solide vanaf de baseline slaat, knokte terug en wist onze landgenote meteen te breken. De Japanse stond in deze set niet meer dan vier punten af op eigen serve. Michaella, die problemen had met haar eerste serve, won maar een game. In de tweede set een volledig tegenovergesteld beeld met een zichzelf aanmoedigende Krajicek die naar een 5-1 voorsprong sprintte. Morita wist nog terug te vechten tot 4-5, maar moest de set met 4-6 afstaan. In de volledig gelijkopgaande derde set was de eerste break voor de Japanse en die kwam op een voor haar uiterst voordelig moment in de achtste game. Misa brak op 3-5 echter onmiddellijk terug en won ook haar eigen opslagbeurt. Daarna gaven de dames elkaar niks cadeau en konden de toeschouwers zich verheugen op een tiebreak, waarin Morita duidelijk meer last had van zenuwen dan Krajicek. Ondanks een vroege mini-break in haar voordeel op het derde punt moest de Japanse toezien hoe een 'voor haar leven knokkende' Misa langszij kwam, doorstoomde naar een 6-3 voorsprong en de tiebreak en wedstrijd moch uitserveren.

Ik ken Morito al uit het juniorcircuit en weet daarom dat ze veel moeite heeft met (top)spin en slice returns waarmee de vaart uit haar ballen wordt genomen. Michaella liet zich te vaak lokken om in het baseline slagen geweld van de Japanse te participeren. Morita won totaal zeven punten meer dan Krajicek, maar alleen het eindresultaat en de 'big points' gelden. Met deze positieve uitslag heeft het daarom geen zin om hierover of over de 13 dubbele fouten en het lage eerste service percentage in de eerste (33%) en derde set (50%) uit te wijden. Het duo McCaw-Bollettieri zal daar wellicht aan gaan werken en heeft twee dagen om Misa weer wedstrijdklaar te krijgen voor haar partij zaterdag tegen Nadia Petrova, de Russische nummer negen van de wereld.

Op de coach en perstribune zat ik voor coach Allistair McCaw en Nick Bollettieri die Michaella op de juiste momenten wisten aan te moedigen. Het "vechten", "gewoon spelen", "come on" en "no one fights like you" klonk veelvuldig vanaf de coach-kant. Op de tribune aan de overkant zaten, onder anderen, Arantxa Rus en coach Hugo Ekker die samen met Nederlandse fans waren gekomen om Misa aan te moedigen. Een mooie avond voor het Nederlandse tennis!

McCaw en Krajicek maken graag gebruik van de adviezen van Bollettieri en hebben zijn academy in Bradenton als uitvalsbasis. Later deze week spreken we met Bollettieri over de veranderingen die hebben plaatsgevonden op zijn tennisschool met het binnenhalen van coaches als Brad Gilbert, Brian Gottfried en Pat Dougherty. Hierover meer in Tennis & Coach magazine.

Aanverwante artikelen:
Krajicek naar hoofdtoernooi 25 maart 2009
Misa door na thriller 27 maart 2009
Krajicek verliest 29 maart 2009