Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Fed Cup 

Nos.nl, 14 april 2006

Nu of nooit voor het Fed Cup-team

Voor het Nederlandse vrouwentennis is het komende week erop of eronder. In Bulgarije strijdt de nationale ploeg met zeventien andere landen om twee plaatsen voor een promotieduel, waarin een plek in de wereldgroep kan worden veroverd

Dat is een zware opgave voor het team, waarin twee tieners, een twintiger en een dertiger spelen. De ploeg bestaat uit MichaŽlla Krajicek, Marrit Boonstra, Elise TamaŽla en Brenda Schultz. In welke samenstelling het Nederlandse Fed-Cupteam gaat aantreden is nog niet duidelijk. De enige die op voorhand zeker is van een plek is de zeventienjarige Krajicek, de nummer 55 van de wereld.

Aan Manon Bollegraf en Tom Nijssen de schone taak om van die bonte mix van talent en routine een eenheid te vormen. De afgelopen week zette het voormalige gemengd dubbel (met Grand-Slamtitels op Roland Garros en de US Open) in Almere de puntjes op de i, waarbij ook veel aandacht uitging naar het dubbel. In de ogen van Bollegraf en Nijssen een essentieel onderdeel van de duels die wachten.

"Het moeilijke is dat deze dames niet veel samenspelen in internationale toernooien", zegt Nijssen, de assistent van Fed-Cupcaptain Bollegraf. "In deze trainingsweek probeer je wat combinaties uit. We zijn hier heel veel bezig met positietennis. Wat doe je na een geslaagde return, waar moet je dan gaan staan? En daar kunnen Manon en ik behoorlijk wat informatie over afgeven". En Bollegraf: "Voor een duo met ons verleden is dat natuurlijk gesneden koek".

Samen met de nieuweling Marrit Boonstra is "Mischa" Krajicek ťťn van de jonkies in het team. Zij beschouwt het optreden in de nationale vrouwenploeg als een welkome afwisseling in het zware tennisbestaan. "Dit is iets heel anders. Je speelt het hele jaar voor jezelf en nu speel je voor je land. Dat vind ik heel mooi. En nu maar hopen dat we promoveren naar de wereldgroep, want dat maakt het allemaal nůg spannender".

Tegenover de jeugd staat de routine van Brenda Schultz, ooit een speelster in de mondiale top-tien. Zij maakte vorig jaar haar rentree in de Fed Cup (de vrouwelijke tegenhanger van de Davis Cup) en dat smaakte naar meer. Inmiddels speelt Schultz ook alweer individuele toernooien, zodat het voor Manon Bollegraf logisch was dat ze opnieuw een beroep deed op de veterane.

"Wie hadden we anders mee moeten nemen?", vraagt Bollegraf zich hardop af. "Dat klinkt dan wel een beetje negatief, maar zo is het niet bedoeld. Brenda past met haar persoonlijkheid perfect bij dit team. Ze is wel ietsje ouder dan de kinderen, maar ze heeft geen moeite om zich aan te passen."

Brenda Schultz dus, die tijdens de training in Almere nog steeds angstwekkend harde returns laat zien. Zij beaamt dat het haar gemakkelijk afgaat in het verder zo jonge team. "Het is heel gezellig en ik vind dat ik er wel bij pas. Meer nog dan in het verleden. Ik ben geestelijk nog vrij jong, dus ik heb veel lol met die meisjes. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Als je nu met zijn vieren in Plovdiv komt en je hebt Mischa Krajicek als topper, Marrit als jong meisje, Elise TamaŽla die goed staat te spelen en Brenda Schultz met de ervaring, dan hebben die andere teams ook zoiets van: ho, ho, tegen wie moeten we nu gaan spelen?"

Aanverwante artikelen:
Tegenstand gezocht  14 april 2006
Nu of nooit voor het Fed Cup-team  14 april 2006
Pittige klus Nederlands Fedcupteam 17 april 2006
D-day Oranje 17 april 2006
Missie Mislukt  18 april 2006