Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Fed Cup 

De Telegraaf, 17 april 2006

Pittige klus Nederlands Fedcupteam

De eerste tennisbal wordt vandaag pas geslagen, maar Manon Bollegraf moest als captain van de Nederlandse tennisvrouwen gisteren al een flinke (verbale) strijd voeren. Voorafgaand aan de loting van het Fedcuptoernooi dat de Europees/Afrikaanse zone groep 1 deze week in het Bulgaarse Plovdiv afwerkt, raakten de gemoederen over de plaatsing van de zeventien deelnemende teams dermate verhit, dat de loting van de ochtend- naar de avonduren werd uitgesteld.

Toen de nummertjes uiteindelijk uit de beker werden getrokken - met dezelfde door de Internationale Tennis Federatie vastgestelde plaatsing waartegen de deelnemende teams zich eerder op de dag unaniem hadden verzet - werd het als achtste geplaatste Nederland aan groepshoofd Slowakije, Luxemburg en Finland gekoppeld. Tegen laatstgenoemde begint Oranje vandaag aan de missie die komend weekeinde moet leiden naar een van de twee beschikbare tickets voor een promotie/degradatieduel in juli. "Het wordt een pittige klus, maar de doelstelling blijft gelijk: ťťn duel meer winnen dan vorig jaar", aldus Bollegraf. Ze zag Oranje twaalf maanden geleden - toen nog als 'assistent' van non-playing captain Hans Felius - in de beslissende kruisfinales verliezen van Bulgarije.

Bollegraf heeft het roer inmiddels overgenomen van Felius. Ze stelde Tom Nijssen - net als 'Bollie' zelf een voormalige dubbelspeltopper - als rechter- en linkerhand aan en heeft van het team dat het vorig jaar net niet redde wederom MichaŽlla Krajicek, Elise TamaŽla en Brenda Schultz-McCarthy geselecteerd. De 17-jarige Marrit Boonstra vertolkt de rol van nieuwkomer in de Nederlandse tennisselectie. Zij mag vandaag tijdens haar eerste officiŽle Fedcupdag vooral sfeer snuiven, want Bollegraf begint de klus met Krajicek en TamaŽla in het enkelspel en het koppel Krajicek/Schultz in het dubbel. "Het dubbelteam mag tot een kwartier voor de wedstrijd worden gewijzigd", hield ze de deur naar een eventueel actieve rol voor Boonstra (bij bijvoorbeeld een blessure of een beslissende 2-0 stand) op een kier.

Bollegraf was niet ongelukkig met de start tegen Finland, de jongste en op papier ook veruit zwakste ploeg in poule A. "Slowakije is de zwaarste tegenstander, dat moge duidelijk zijn", aldus Bollegraf over het team dat in Plovdiv wordt aangevoerd door Daniela Hantuchova. De Slowaakse is met haar zestiende positie op de wereldranglijst de hoogst geklasseerde van alle 68 tennissters die zich gisteren op 'TC Lokomotiv' meldden. "Mischa heeft haar zin gekregen", zag de captain de waarschijnlijk beslissende ontmoeting met Slowakije vol vertrouwen tegemoet. "Zij wilde graag de kans krijgen zich te revancheren voor de twee eerdere nederlagen tegen Hantuchova. Lijkt me een prima moment om dat nu te doen."

Tegen Finland krijgt Krajicek, met haar 55e plaats op de ranking de kopvrouw van Oranje, vandaag te maken met de 20-jarige Emma Laine, de nummer 66 van de wereld. De overige drie Finnen staan niet bij de beste 650 van de wereld, dus TamaŽla (142e) zal het weinig uitmaken of de Finse coach haar met Suomalainen, Tuohimaa of Laines twee jaar oudere zusje Essi opzadelt.

Aanverwante artikelen:
Tegenstand gezocht  14 april 2006
Nu of nooit voor het Fed Cup-team  14 april 2006
Pittige klus Nederlands Fedcupteam 17 april 2006
D-day Oranje 17 april 2006
Missie Mislukt  18 april 2006