Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   24 jun 2008 R128: Erakovic (53) 6-73 6-76 

Martijn van Beeten, Algemeen Dagblad, 25 juni 2008

Vrije val na uitschakeling

Marina Erakovic liep in de kleedkamer van de All England Club driemaal voorzichtig langs Michaëlla Krajicek, die ze net had verslagen op baantje 6.

De Nieuw-Zeelandse weet hoe heftig haar dubbelmaatje kan reageren op een nederlaag. ,,Ik bijt echt niet hoor,’’ zei de Nederlandse, die vorig jaar nog de kwartfinale had gehaald in Londen.

Uitschakeling in de eerste ronde van Wimbledon, een vrije val van zo’n zestig plaatsen op de ranglijst en voor het eerst sinds juni 2005 geen plek meer tussen de beste honderd tennissters van de wereld. Krajicek had alle reden om chagrijnig te zijn na de nederlaag met 7-6 (3) en 7-6 (6) tegen Erakovic.

Ze had zich dit jaar voorgenomen om de top-20 te halen, maar vanwege een zware polsblessure en een vormcrisis kwam daarvan helemaal niets terecht.

Als je de bodem hebt geraakt en langzaam omhoog klautert, valt een nieuwe tegenslag blijkbaar wel te verwerken. Vier weken terug, na een dramatische uitschakeling op Roland Garros, was Krajicek totaal in de war en ontroostbaar. Nu zat ze er nuchter bij. Een overwinning in Birmingham en twee zeges in Rosmalen hebben haar het gevoel gegeven dat het ergste achter de rug is.

Daar is ook reden voor. Krajicek haalde een redelijk niveau tegen Erakovic, de pupil van Michiel Schapers. Alleen ontbrak op de beslissende momenten het zelfvertrouwen om de overwinning te grijpen. De eerste tiebreak ging verloren door twee dubbelfouten en een gemiste forehand. In de tweede tiebreak liet Krajicek zelfs een 5-1 voorsprong glippen. Weer door een dubbelfout, maar nu ook door enkele sterke punten van haar opponente.

Erakovic liet zich mentaal evenmin van haar sterkste kant zien, want zij verspeelde op 5-3 in de tweede set een matchpoint en deed dat in de tiebreak nog een keer. De spanning gierde ook door haar lichaam.

,,Ik hoef me niet te schamen voor deze nederlaag,’’ zei Krajicek. ,,Erakovic is een uitstekende grastennisster, die het verdient om hier ver te komen. Ik had gewoon een ontzettend lastige loting.’’

De Almeerse zakt door de nederlaag naar om en nabij de 110de positie op de wereldranglijst. Het is onzeker of ze volgende maand rechtstreeks wordt toegelaten tot de US Open in New York. Rohan Goetzke, technisch-directeur van de tennisbond en tijdens het grasseizoen coach van Krajicek, zegt dat zij dit moet beschouwen als een nieuwe start.

Dat zij nu wegzakt uit de top-100 ligt volgens Goetzke niet aan deze ene nederlaag. ,,Ze is een jaar lang niet constant genoeg geweest,’’ aldus de Australiër. Sterker nog, na haar kwartfinale van vorig jaar op Wimbledon heeft Krajicek nooit meer dan twee partijen op een rij gewonnen bij een WTA-toernooi.

De komende weken gaat Krajicek op zoek naar een coach, die haar spel weer op orde moet krijgen. Vooral de service, die altijd een wapen was, moet beter. Wedstrijden winnen, meer zelfvertrouwen krijgen en daardoor ook een hoger niveau halen. Dat is de opdracht. ,,En Misa moet niet in paniek raken,’’ stelt Goetzke.

Daar hoeft niemand bang voor te zijn, benadrukt Krajicek. ,,Als ik goed tennis, komen de resultaten echt wel. Dat ik op de US Open misschien het kwalificatietoernooi moet spelen, interesseert me ook niet. Kan ik mooi wat extra wedstrijden spelen. Sinds ik in Birmingham voor het eerst na maanden een wedstrijd heb gewonnen, heb ik het gevoel dat ik vooruit ga.’’

Krajicek en Erakovic zijn nu weer maatjes. Ook in Londen dubbelen ze samen. Daarna last de Nederlandse nummer één een pauze in.

,,Misa heeft nu tijd nodig om haar tennis te verbeteren,’’ zegt Goetzke. ,,Een topspeler moet ook solide zijn in een mindere periode. Het ijs moet dikker worden. Misa beleeft nu de eerste zware test uit haar loopbaan. In haar juniorentijd ging alles vlekkeloos, de overstap naar de senioren verliep ook soepel en nu gaat het even wat minder. Maar ze is pas negentien. Deze periode moet haar juist hongerig maken.’’

De voormalige coach van Richard Krajicek houdt Michaëlla ook de komende tijd in de gaten. Hij is volgende maand haar begeleider in Montreal en staat haar eveneens bij tijdens de Zomerspelen in Peking. De suggestie dat ze dit olympische toernooi beter kan laten schieten, om het Amerikaanse hardcourtseizoen niet te onderbreken, schoof Krajicek terzijde. ,,Ik verheug me juist enorm op de Olympische Spelen.’’

Dat was vier weken terug in Parijs wel anders. Toen had Krajicek na haar nederlaag op Roland Garros helemaal nergens zin in.

Aanverwante artikelen:
Krajicek ziet het niet zo somber 24 juni 2008
Vrije val na uitschakeling 25 juni 2008
Krajicek verliest in eerste ronde Wimbledon 25 juni 2008