Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Fed Cup   17 apr 2006 1: Laine (66) 6-1 6-4 

De Telegraaf, 17 april 2006

D-day Oranje

Fedcupteam na klinkende zege op Finnen vandaag al tegen Slowakije

Manon Bollegraf zal haar wedstrijddebuut als captain van het Nederlandse Fedcupteam niet snel vergeten. Het ging, gezien de kwaliteiten van tegenstander Finland, wat ver om van een 'droomscenario' te spreken. Maar de klinkende 3-0 overwinning die Oranje bij haar eerste groepswedstrijd van het Fedcuptoernooi in Plovdiv boekte, was er eentje die indruk maakte. "Super, vooral door de cijfers. We hebben geen set verloren", aldus Bollegraf, die achtereenvolgens Elise TamaŽla, MichaŽlla Krajicek en het dubbel Schultz/Boonstra zag overwinnen.

Veel tijd om te genieten van de flitsende start heeft Oranje echter niet. Een zoveelste 'uitwijkmanoeuvre' van de Bulgaarse organisatie zorgde er immers voor dat de Nederlandse tennisvrouwen onverwachts al vandaag het vooraf als 'sleutelduel' bestempelde gevecht met Slowakije - dat gisteren won met 3-0 van Luxemburg - dienen aan te gaan. En dat is heel wat anders dan de verwachte rustdag. Want met Daniela Hantuchova en dubbelspelspecialiste Janette Husarova hebben de Slowaakse vrouwen flink wat meer ijzers in het vuur dan de onervaren Finnen, die gisteren door Oranje min of meer van het gravel werden geveegd.

"We hebben zeer behoorlijk huisgehouden", zo beoordeelde Bollegraf het schoonmaakwerk van haar meiden. TamaŽla dacht daar, ondanks haar 6-4, 6-3 zege op Katarina Tuohimaa, overigens heel anders over. "Ik ben helemaal niet tevreden over mijn spel", aldus de Culemborgse, die voor Oranje het eerste punt binnensleepte. "De laatste maanden speel ik erg goed en dat wilde ik zo graag aan de rest van het team laten zien. Maar ik ben teleurgesteld in het door mij bereikte niveau."

Bollegraf kon er, begrijpelijk, niet mee zitten. "Lekker belangrijk of dat punt nu wel of niet met mooi tennis wordt binnengesleept", zo benadrukte de captain nog maar eens dat het deze week in Plovdiv maar om ťťn ding draait: de kruisfinales bereiken en daarin zaterdag winnen. Dan immers mag Oranje zich in juli melden voor een duel om promotie naar Wereldgroep II af te dwingen.

Krajicek, die het woord 'verliezen' jaren geleden al uit haar woordenboek schrapte, deed wat er van haar werd verwacht. De 17-jarige kopvrouw van Oranje ("je moet die status iedere keer wel weer even waarmaken") speelde tegen Emma Laine ruim een set lang foutloos, maar liet bij een 6-1, 3-0 voorsprong de concentratie wat glippen. "Ik begon eindelijk 'menselijk' te spelen", zo keek ze met een knipoog terug naar het duel waarin ze lange tijd als een perfect geprogrammeerde robot over de baan ging.

Na haar uiteindelijke 6-1, 6-4 zege meldde Krajicek direct dat ze, met het oog op de loodzware klus tegen Slowakije, haar geplande optreden in het dubbelspel liever voorbij liet gaan. Het stelde Marrit Boonstra tijdens haar Fedcupdebuut in staat aan de zijde van ervaren rot Brenda Schultz-McCarthy uit te groeien tot een aangename verrassing binnen het team. "Ik was best nerveus", bekende de 17-jarige na afloop van de glorieus gewonnen (6-1, 6-1) dubbelpartij, waarin ze haar zenuwen prima in bedwang bleek te hebben. "Met zo'n servicekanon als Brenda naast je hoef je je weinig zorgen te maken", bleef de debutante bescheiden.

Maar het moet voor Bollegraf een lekkere gedachte zijn dat ze met Boonstra een uitstekende 'bankzitster' heeft die, wanneer dat nodig is, ŗ la minute kan worden ingezet. Al zal ook Boonstra er alle begrip voor hebben dat 'Bollie' vandaag, tijdens de 'clash' tegen Slowakije, gewoon weer een beroep doet op het dubbelkoppel Krajicek/Schultz. Dat de Slowaken daar met Hantuchova/Husarova een duo van wereldformaat tegenover stellen, kon Krajicek gisteren niet deren. "Winnen we voor de zekerheid toch eerst beide enkelspelen", meldde ze zonder een spoortje van twijfel. Want ook wanneer ze als kopvrouw van Oranje opereert, komt 'verliezen' niet in haar woordenboek voor.

Aanverwante artikelen:
Tegenstand gezocht  14 april 2006
Nu of nooit voor het Fed Cup-team  14 april 2006
Pittige klus Nederlands Fedcupteam 17 april 2006
D-day Oranje 17 april 2006
Missie Mislukt  18 april 2006