Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   28 mei 2008 R128: Mamic (335) 3-6 4-6 

Danielle Pinedo, NRC Handelsblad, 29 mei 2008

Tiende verliesbeurt op rij voor Krajicek

Ze won dit seizoen nog geen wedstrijd

Michaëlla Krajicek verloor in de eerste ronde van het tennistoernooi Roland Garros. Het is haar tiende nederlaag op rij dit seizoen. Waarin ze sowieso nog geen partij won.

Ze had het nog zo’n mooie loting gevonden: Sanda Mamic, de nummer 334 van de wereldranglijst. Niet dat ze de Kroatische ooit had ontmoet op een tennisbaan. Maar nummer 334, dat mocht voor Michaëlla Krajicek toch geen probleem zijn in de eerste ronde van Roland Garros. „Wie er aan de andere kant van het net staat doet er in feite niet eens zoveel toe. Het belangrijkste is dat ik straks het beste uit mezelf naar boven haal”, vertelde ze na de loting.

Haar negen voorgaande duels sinds de start van dit seizoen had Krajicek allemaal verloren. Maar aan de vooravond van het tweede grandslamtoernooi van dit jaar had de 19-jarige tennisster het vertrouwen in haar spel teruggevonden, vertelde ze afgelopen zondag nog na een eerste training op het gravel in Parijs. Voor ze naar Frankrijk reisde, had ze flink getraind met haar broer Richard en enkele mannelijke leeftijdsgenoten. Zelfs haar vader en begeleider Petr zag dat zijn Misa weer vol zelfvertrouwen op de baan stond. „Ze is weer brutaal tegen mij. Dat vind ik een hoopvol teken”, zei Petr Krajicek voor de start van het toernooi.

Met een dag vertraging vanwege de vele regenbuien mocht Krajicek gisteren op baan tien – ver weg van grote publiekstrekkers als Maria Sjarapova en internationale media-aandacht – het tij proberen te keren. Het begon mooi, met een servicebreak en een voorsprong van 2-0. Maar toen ging het alsnog mis, en stond het in een mum van tijd 4-2 voor de Kroatische. Krajicek kwam nog terug tot 4-4, maar moest de eerste set toch aan haar opponent laten.

Krajicek won ook nog de eerste game van de tweede set, maar daarna ging het snel bergafwaarts en keek ze tegen een 5-1 achterstand aan. Ze vocht zich nog terug tot 5-3, mocht daarna zelf serveren, maar bij het eerste wedstrijdpunt greep de 23-jarige Mamic haar kans. 6-4, 6-3, de tiende nederlaag op rij voor Krajicek was een feit. Vorig jaar bereikte ze bij Roland Garros nog de derde ronde, nu duurde het grandslamavontuur iets meer dan anderhalf uur. Daardoor dreigt de nummer 44 ver terug te vallen op de wereldranglijst.

De ontgoocheling was groot bij de beste Nederlandse tennisster. „Ik had gedacht dat ik die lijn wel ergens zou doorbreken. Het wordt echt te veel”, verzuchtte ze na haar nederlaag. „Het begin was goed, maar mijn tweede opslagbeurt gaf ik weg door drie dubbele fouten. Mijn service bleef de hele wedstrijd een probleem, terwijl het in de training juist zo goed ging. Ik weet het ook niet. Als mijn service niet loopt gaat eigenlijk mijn hele spel eraan. Om daar uit te komen, moeten andere dingen goed lopen, maar dat gebeurde ook niet.”

Dus zal het nu voor Krajicek op het grastoernooi van Rosmalen moeten gebeuren, of anders bij Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het seizoen. Tegen die tijd hoopt de Nederlandse nummer één haar nieuwe trainer te hebben gepresenteerd. En haar verhuizing van Praag naar Nederland te hebben afgerond. Krajicek maakte zich gisteren vooral zorgen over het feit dat ze de Olympische Spelen door haar vroege eliminatie dreigt mis te lopen; als zij op 9 juni niet tot de beste 56 tennissters van de wereld behoort, toont zij niet het door NOC*NSF vereiste vormbehoud.

Vader Petr noemde de Spelen gisteren een detailkwestie. „Het wordt tijd dat Misa haar huiswerk gaat doen; haar hoofd zit vol met andere dingen. Haar verhuizing naar Nederland, haar zoektocht naar een nieuwe coach... het leidt allemaal af van haar tennis. Het is nu belangrijk dat een nieuwe coach haar de weg wijst. Dat ze veel traint, veel duels speelt. Misa moet sterker worden, zich niet door anderen onder water laten trekken. Ze heeft een zware tijd, geloof me.”

Krajicek bezoekt al enkele weken een mental coach om haar vertrouwen terug te vinden. Maar Manon Bollegraf, de captain van het Nederlandse Fed-Cupteam, vraagt zich af of dat nodig is. „Ze moet gewoon aan haar spel gaan werken, bij voorkeur met een tenniscoach. Als oud-sporter weet ik hoe moeilijk het is als je in een spiraal naar beneden zit. Je snakt naar die ene overwinning en naarmate die langer uitblijft, ga je steeds meer twijfelen. Daar komt bij dat Michaëlla wist dat ze een goede loting had. Zoiets kan de druk vergroten omdat iedereen in je omgeving redeneert: dat gaat ze wel redden.”

Dat Krajicek nu slecht presteert, betekent niet dat ze niet kan tennissen, onderstreept Bollegraf. „Wie de kwartfinale van Wimbledon bereikt, heeft het in zich. Punt. Ik ben ervan overtuigd dat ze snel op haar oude niveau terugkomt als ze een potje wint. Michaëlla is een sportvrouw in hart en nieren.”

Aanverwante artikelen:
Krajicek kiest voor Nederlandse coach  25 mei 2008
Krajicek op eigen benen - in Nederland 26 mei 2008
Krajicek en vader definitief uit elkaar  29 mei 2008
Petr Krajicek praat te veel, Michaëlla wil rust 29 mei 2008
Krajicek komt uit voor eigen mening  31 mei 2008
Krajicek op zoek naar zelfvertrouwen 23 mei 2008
Jankovic heeft advies voor Michaella Krajicek 27 mei 2008
Niets biedt dolende Krajicek houvast 29 mei 2008
Krajicek is voer voor psychologen 29 mei 2008
Krajicek: misère in tienvoud 29 mei 2008
Roland Garros: kamp Krajicek blijft verdeeld 29 mei 2008
'Het komt goed met het tennis van Misa' 29 mei 2008
Klem tussen familie en volwassenheid 29 mei 2008
Tiende verliesbeurt op rij voor Krajicek 29 mei 2008