Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Berlijn   08 mei 2006 R64: Bammer (53) 3-6 2-6 

Martijn van Beeten, Algemeen Dagblad, 8 mei 2006

Een bezorgde tennisvader

Petr Krajicek zat maandagmiddag op een Tsjechisch terras, toen hij zijn treurende dochter MichaŽlla aan de lijn kreeg. Ze had net op het grote graveltoernooi van Berlijn verloren van de Oostenrijkse Sybille Bammer en had zwaar de smoor in. Als coach op afstand gaf Petr zijn dochter de opdracht mee om diezelfde dag nog de tennisbaan op te stappen. Om een wedstrijdje te spelen, aan het zelfvertrouwen te werken. En te stoppen met mokken. Coach zijn en vader, soms is het een lastige combinatie. Welk meisje van 17 jaar luistert onvoorwaardelijk naar haar ouders?

En dat in een fase dat het op de tennisbaan allemaal even niet wil lukken. Snelle uitschakelingen tegen speelsters die niet bepaald tot de wereldtop behoren. Terwijl MichaŽlla eigenlijk de wereldsterren wil uitdagen. Krajicek verloor in Warschau in de tweede ronde van de kwalificaties van Galina Voskoboeva, een Russin die niet eens in de top-100 staat. In Berlijn was ze niet opgewassen tegen de 26-jarige tennismoeder Bammer. Die staat weliswaar een plek hoger op de wereldranglijst, maar had eerder dit jaar tijdens een trainingspotje in de Verenigde Staten nog een pak slaag gekregen van Krajicek. Voorlopig spreekt Petr van incidenten. Al vindt hij ook dat zijn dochter, die in Berlijn werd begeleid door haar moeder Pavlina, er lering uit moet trekken.

,,Het is gewoon een feit dat er weinig verschil zit tussen de nummer twintig van de wereld en de nummer zeventig. Alleen door keihard te knokken kun je het verschil maken. Voor Misa is het allemaal heel snel en makkelijk gegaan. In Nederland is een nieuwe tennislente aangekondigd en zij wordt gezien als de nieuwe tennisprinses. Nu moet ze beseffen dat ze alleen verder komt met keihard werken. Dat ze moet knokken voor elk punt. Het is aan mij en mijn vrouw om te bewaken dat ze op het juiste spoor blijft. Een meisje van zeventien is beÔnvloedbaar.'' Petr Krajicek kent het vrouwencircuit, weet dat er veel meiden rondlopen die hun talenten verkwanselen, die hun aandacht vooral richten op de geneugten des levens. Hij wil voorkomen dat hun waarheid ook de waarheid van zijn dochter wordt.

,,Ik hoor dat tennissters zich minachtend uitlaten over de rentree van Martina Hingis of de terugkeer van Brenda Schultz. Dat zijn meiden die zelf amper iets hebben gepresteerd, maar wel hun mening klaar hebben. Ik merk dat Misa daar ook dingen van overneemt en daar heb ik grote moeite mee. Hingis is een koningin in deze sport en daar moet je groot respect voor hebben. Je moet bij wijze van spreken haar tas dragen of de deur voor haar open houden. Ik verheug me er op om daar met mijn dochter over te praten als we weer samen zijn.'' Of ze ook luistert, moet blijken. ,,Het is lastig om het daar met een meisje van zeventien over te hebben. Logisch, op die leeftijd luisterde ik ook niet altijd naar mijn vader en nu zou ik willen dat ik dat wat vaker had gedaan. Gelukkig heb ik een intelligente vrouw.

En Marian Laudin (coach van de tennisbond, red.) kan ook met haar praten.'' Petr Krajicek gelooft niet dat het tijd wordt om een coach in dienst te nemen. Iemand die niet de Ďballast' van het vaderschap met zich mee draagt. ,,Het lijkt mij niet verstandig. De mening van een coach en mijn mening lopen nooit compleet parallel en dan word je tegen elkaar uit gespeeld. Het lijkt me beter om het op de huidige manier te doen.'' Dan, met een vrolijke toon in zijn stem: ,,Misa houdt van me, dus uiteindelijk luistert ze echt wel.'' Over iets minder dan twee weken zitten vader en dochter in Istanbul, voor het volgende toernooi. Daarna volgt Roland Garros, het Grand Slam dat de reeks graveltoernooien afsluit. ,,MichaŽlla moet zich door deze periode heen knokken. Ze heeft wat wedstrijden verloren, dat is op zich niet erg. Ik maak me ook nergens zorgen over. Het is nu aan haar om hier doorheen te komen.''

Aanverwante artikelen:
Een bezorgde tennisvader   8 mei 2006
Het slijpen van een ruwe diamant  8 mei 2006