Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Auckland 

Richard Krajicek, De Telegraaf, 2 januari 2008

Werk aan de winkel voor MichaŽlla

Het tennisjaar 2008 is voor mijn zus MichaŽlla niet goed van start gegaan; zij verloor in drie sets in de eerste ronde van Auckland. Nu is verliezen al vervelend genoeg Ė zeker na zoín enorm lange reis naar Nieuw-Zeeland Ė maar de problemen die zij ondervond met haar pols en rug zijn een bron van grotere zorgen.

Tijdens een training voor het NK kreeg MichaŽlla van het een op het andere moment last van haar pols. Misschien was het beter geweest om het NK te laten schieten, maar Miöa wil zich nu eenmaal geen enkele kans laten ontnemen om in Nederland te spelen. Dat siert haar, maar hierdoor was de voorbereiding voor de trip down-under wellicht niet optimaal.

Het lichaam van een profsporter is nu eenmaal een strak afgestelde machine: komt er ergens een kiezeltje tussen, loopt het hele radarwerk in het honderd. Problemen met de pols kunnen zo al snel uitmonden in problemen met de rug, en vaak is rust en gerichte fysieke training het enige wat dan nog helpt. Rust heeft MichaŽlla echter niet veel meer, want het toernooi van Hobart ťn de Australische Open staan voor de deur. Ik ben blij dat fitnesscoach Allistair McCaw nu bij haar is, zodat zij samen met hem een gericht actieplan kan bedenken om de komende weken ongeschonden door te komen. Natuurlijk is dit niet de gedroomde start van Miöaís nieuwe jaar. Ze wil in 2008 doorstoten van haar huidige 33e positie naar de top 20, dus er is werk aan de winkel.

Zeker nu ik zelf heerlijk aan het genieten ben van een vakantie met mijn gezin, realiseer ik me hoe gedreven je moet zijn om profsporter te willen zijn. Tijdens mijn carriŤre vertrok ik altijd vůůr de feestdagen naar AustraliŽ om optimaal aan de hitte en het tijdsverschil te kunnen wennen. Op oudejaarsavond lag ik steevast om 22.00 uur in bed, omdat ik de volgende dag gewoon een wedstrijd moest spelen. MichaŽlla viert volgende week in haar eentje haar 19e verjaardag, ver weg van familie en vrienden. Op zulke momenten is de íglamourí van het internationale tennis ver te zoeken.

In AustraliŽ is het ook nog eens ongelooflijk warm. Ik weet nog dat ik op een ochtend de krant van Melbourne zat te lezen. Het Australische KNMI waarschuwde daarin dat het zů warm zou worden dat mensen werd geadviseerd om binnen te blijven en weinig fysieke activiteiten te ondernemen. ĄGeweldigĒ, dacht ik. ĄEn ik mag zo meteen een wedstrijd spelen op de Australische Open!Ē

Dit jaar is op alle banen van Melbourne Park het Rebound Ace als ondergrond vervangen door Plexicushion. Rebound Ace is eigenlijk beter voor de knieŽn, maar al snel bleek dat het rubber bij zeer hoge temperaturen plakkerig werd. Daardoor gingen heel wat spelers door hun enkels, en dat kon natuurlijk ook weer niet de bedoeling zijn. Plexicushion heeft een lagere stuit dan Rebound Ace, waardoor de baan wat meer op de US Open gaat lijken.

Zijn er verder nog vernieuwingen in het tennis? Nou, de ATP heeft twee Italiaanse spelers, Starace en Bracciali, nu officieel zes weken geschorst wegens het gokken op wedstrijden. In schril contrast daarmee staan de uitgelekte plannen van de Eredivisie cv, het samenwerkingsverband van de Nederlandse profvoetbalclubs, om bij de overheid te gaan hengelen voor een goklicentie tijdens de tv-uitzendingen. Terwijl diverse sportbonden zich druk maken over de toename van het gokken in al zijn vormen, willen de voetbalclubs juist enige tientallen miljoenen extra gaan verdienen aan de tv-kijker. Die, naar Engels voorbeeld, op allerlei zaken kan gaan inzetten, zoals íwie maakt het eerste doelpuntí.

Terug naar tennis: wie wint het eerste Grand Slam van het jaar? Er is een aantal jonge gasten die steeds luidruchtiger aan zijn poten zagen (denk aan Djokovic), maar eerlijk gezegd zet ik nog steeds mijn geld op Federer. Maar misschien is dat nou net de verkeerde woordspeling in deze tijd van het jaar.

Aanverwante artikelen:
ASB Classic Goes Dutch With Talented Newcomer  27 december 2007
Werk aan de winkel voor MichaŽlla  2 januari 2008
Fysiek leed achtervolgt Krajicek  4 januari 2008
Zorgen door polsblessure Krajicek  4 januari 2008