Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Algemeen Dagblad, 3 januari 2008

'Van Persie wordt de ster van het EK'

Wordt het wat met het Nederlands elftal bij het komende Europees kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland? Het is één van de nijpende vragen over het op voorhand fantastische sportjaar 2008 die elf prominenten voor AD Sportwereld proberen te beantwoorden.

,,Van Oranje verwacht ik weinig, waarom zou ik veel van het Nederlands elftal moeten verwachten?’’ is de duidelijke reactie van ex-voetbalinternational Pierre van Hooijdonk.

Naast Van Hooijdonk is de coach van het Olympisch elftal, Foppe de Haan , de tweede voetbalspecialist in het panel. Wie turen verder in onze glazen bol? Topsporters Michael Boogerd, Michaëlla Krajicek en Erben Wennemars; nog meer coaches, Robert Eenhoorn en Ton Boot , bestuurder André Bolhuis, Studio Sport-presentatrice Dione de Graaff, én een in sport geïnteresseerde politicus, vice-premier en minister van Financiën, Wouter Bos. Paragnost Henk de Gier completeert het elftal van ‘waarzeggers’. ,,Ik ben beter in het voorspellen op korte termijn,’’ zegt hij bij voorbaat.

Ondanks de moeizame kwalificatiereeks en de zware loting voor de EK-eindronde deelt trouwens niet iedereen het pessimisme van Van Hooijdonk over Oranje. Krajicek en Wennemars denken zelfs dat Nederland Europees kampioen wordt. ,,We hebben voldoende kwaliteit in huis,’’ zo vindt de optimistische schaatser.

Wouter Bos verwacht dat Nederland de halve finale bereikt, maar daarin wordt uitgeschakeld. Hij tipt Duitsland als winnaar. Ook Eenhoorn denkt in die richting. Italië is dé favoriet voor de eindzege met drie stemmen. Net als de Duitsers en de Nederlanders worden Frankrijk en Kroatië twee keer genoemd. Niemand heeft titelhouder Griekenland bij zijn eerste vier staan.

Vertrouwen is er wel in Guus Hiddink en zijn Russen. Boogerd denkt zelfs dat Rusland de eindstrijd haalt, drie panelleden voorspellen de ploeg in de halve finale.Op de vraag wie de ster van het EK voetbal wordt, is Robin van Persie als antwoord opvallend populair. Hij wint het onder anderen van buitenlandse toppers als Cristiano Ronaldo en Ribery.

De voorspellers spreken zich onder meer ook uit over de opvolger van bondscoach Marco van Basten na het EK. Twee trainers worden ieder door drie panelleden genoemd: Guus Hiddink en Frank Rijkaard die beiden al eerder coach van Oranje waren. Opvallend is dat Foppe de Haan de naam van Rijkaard laat vallen. ,,Zelf word ik het dus in elk geval niet.’’

Hiddink en Rijkaard lieten overigens eerder al weten niet beschikbaar te zijn. Ook Co Adriaanse en Bert van Marwijk zijn gewild. ,,Het is simpel, iedereen valt af en dan blijft Adriaanse over,’’ zo stelt basketbalcoach Ton Boot.

PSV is de favoriet van het panel voor de landstitel in 2008, maar ook Ajax en Feyenoord worden meermalen genoemd. Excelsior heeft de twijfelachtige eer om veruit de meeste stemmen te krijgen als kandidaat voor de laatste plaats in de eredivisie.

Ook is gevraagd naar voorspellingen van belangrijke sportzaken buiten het voetbal. Het merendeel van het AD-elftal verwacht niet dat Nederland bij de eerste tien van het Olympische medailleklassement van Peking zal eindigen.

Wel denkt bijna iedereen dat Nederland in de buurt van de tiende plaats zal komen. ,,We hebben geweldige sporters,’’ vindt Wennemars die Nederland de topprestatie van de Spelen van Sydney in 2000 (achtste plaats met twaalf gouden plakken) minstens ziet evenaren.

En mag turner Yuri van Gelder, zeker een kandidaat voor goud, naar de Olympische Spelen?

Zes voorspellers denken, tot hun spijt, van niet, vijf van wel. Zij verwachten dat de Brabander de wildcard voor Peking krijgt.

Volgens de meeste voorspellers prolongeert PSV dit seizoen de Nederlandse voetbaltitel.

Vijf van de elf wijzen de Eindhovense club aan als de kampioen van 2008. De komst van Sef Vergoossen als interim-trainer is doorslaggevend, aldus collega-trainer Foppe de Haan. ,,Hij is een goeie, zeker voor een club die behoefte heeft aan rust. In mijn ogen heeft PSV de beste selectie.’’

De andere voetbalexpert in het AD-panel, ex-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk, denkt ook dat PSV kampioen wordt. ,,Omdat die ploeg op een gegeven moment weer gemakkelijke overwinningen gaat boeken,’’ stelt de Brabander. ,,Ik verwacht dat Farfán eindelijk eens opstaat en wedstrijden gaat beslissen.’’

Van de zes voorspellers die niet voor PSV kiezen, zet de helft in op Ajax en de andere helft op Feyenoord. ,,Dat moet ik van mijn broer Richard zeggen,’’ onderbouwt Michaëlla Krajicek haar keuze voor Ajax.

Ton Boot: ,,Ik baseer mijn voorspeling op het feit dat Ajax Leonardo en Davids binnenkort weer terug heeft.’’

Uiteraard kiezen fanatiek aanhanger Wouter Bos en Robert Eenhoorn, die zelf bij de Rotterdamse club voetbalt, voor Feyenoord. Net als Dione de Graaff.

Erben Wennemars vindt Feyord een ‘uitstekende ploeg’, maar denkt dat het elftal uit de Kuip de titel net niet wint. ,,Omdat tegen de kleintjes onnodig punten worden verspeeld’’.

Henk de Gier heeft Feyenoord voor dit seizoen op de derde plaats staan. ,,Maar in 2009 wordt Feyenoord kampioen.’’

Bolhuis: 1. PSV, 2. Feyenoord,3. Ajax, 4. Heerenveen

Boogerd: 1. PSV, 2. Ajax, 3. AZ, 4. Feyenoord

Boot: 1. Ajax, 2. Feyenoord, 3. PSV, 4. FC Twente

Bos:1. Feyenoord, 2. PSV, 3. Ajax, 4. FC Twente

Eenhoorn: 1. Feyenoord, 2. PSV, 3. Ajax, 4. FC Twente

De Gier:1. PSV, 2. Ajax, 3. Feyenoord, 4. AZ

De Graaff:1. Feyenoord, 2. Ajax, 3. PSV, 4. Heerenveen

De Haan: 1. PSV, 2. Ajax, 3. Feyenoord, 4. FC Twente

Van Hooijdonk: 1. PSV, 2. Feyenoord, 3. Ajax, 4. AZ

Krajicek: 1. Ajax, 2. PSV, 3. Feyenoord, 4. AZ

Wennemars: 1. Ajax, 2. Feyenoord, 3. PSV, 4. FC Twente

Excelsior wordt veruit het vaakst genoemd als rechtstreekse degradant, vijf keer. VVV (twee keer), Heracles (één) en Willem II (één) zijn de andere clubs die zo’n oneervolle vermelding krijgen. Twee voorspellers willen of kunnen geen keuze maken.

De Haan en Boot kiezen om dezelfde redenen voor Excelsior als de toekomstige nummer achttien. ,,De ploeg met de minste kwaliteit die in de minste entourage speelt. Dat kan een verschil maken,’’ aldus De Haan. Boot: ,,VVV en Heracles hebben een trouwe aanhang die ze kan helpen.’’

Uiteraard kiest Van Hooijdonk niet voor Excelsior. De ex-spits loopt stage als trainer op Woudestein. Hij voorspelt VVV.

Net als Wennemars, van wie Excelsior overigens wel zou mogen degraderen. ,,Drie Rotterdamse clubs in de eredivisie is te veel.’’ De schaatser weet ook al welke club er promoveert: FC Zwolle, waarvan hij aanhanger is. ,,Na de zomer speelt die club weer op het hoogste niveau.’’

Maar één voorspeller, André Bolhuis, denkt dat Willem II, momenteel gedeeld laatste met Excelsior en Sparta, zal degraderen.

Dione de Graaff is fan van de Tilburgse club. ,,Die naam krijg ik niet over mijn lippen. Dat gaat toch echt niet gebeuren. Doe dan maar Excelsior.’’

Na alle affaires en bekentenissen van dit jaar zijn de voorspellers argwanend over het wielrennen en soms zelfs afkerig. ,,Ik heb een hekel aan sportwedstrijden waarbij pas maanden na afloop voor de rechtbank wordt bepaald wie de winnaar is,’’ zegt Van Hooijdonk.

Met vier anderen denkt Boot dat de winnaar van dit jaar, Alberto Contador, ook de Tour van 2008 op zijn naam gaat schrijven. ,,Maar wie weet, is het binnenkort wel heel anders door een nieuw dopingschandaal,’’ stelt de basketbalcoach. ,,De wielerwereld is er één van liegen en bedriegen.’’

De Gier maakt een veelbetekende grap. ,,Ik denk dat de Chinees Do Ping wint.’’

Ook Boogerd, dé kenner in het panel, begint grappend als hem naar de Tour-winnaar wordt gevraagd. ,,Rasmussen, hahaha, want ik geloof dat hij in 2008 weer wil meedoen.’’ Dan serieus: ,,Ik denk dat Contador (foto) de beste papieren heeft.’’

Wennemars is het daar mee eens. ,,Contador was dit jaar een mooie winnaar. Een rustige renner, type-Indurain. Rasmussen en Landis zie ik niet terugkeren.’’ De Haan: ,,Je ziet vaker dat de Tour-winnaar een jaar later weer wint. ’’

Leipheimer en Menchov worden ieder door twee voorspellers genoemd. ,,Ik kies voor Menchov, omdat hij voor Rabo rijdt,’’ zegt Bolhuis.

Bij geen andere vraag zijn de meningen zo verdeeld als bij die van hoe Oranje gaat presteren bij het EK voetbal. Sommigen voorspellen een mooie zomer voor de ploeg van bondscoach Marco van Basten, anderen denken daarentegen dat het helemaal niets wordt met het Nederlands elftal.

Tot die laatste categorie behoort Van Hooijdonk. ,,Waarom zou ik veel van het Nederlands elftal moeten verwachten?’’ stelt de ex-international. ,,Nederland is snel weer thuis,’’ voorspelt ook paragnost De Gier.

De andere voetbalkenner in de groep, Foppe de Haan, heeft Nederland niet bij zijn eerste vier van de uitslag staan. ,,Maar tussen Nederland en Frankrijk is het fifty-fifty. Het land dat de poule doorkomt, haalt ook de halve finale.’’

Vice-premier Bos verwacht ook dat Oranje de laatste vier haalt, maar dat het daarin wordt uitgeschakeld. ,,Seedorf sleept ons door de voorronden, maar mist in de halve finale de beslissende penalty.’’

Twee voorspellers denken dat Nederland wél Europees kampioen wordt: Krajicek en Wennemars. ,,Simpel omdat er voldoende kwaliteit is,’’ legt de schaatser uit.

Ook is er duidelijk veel vertrouwen in Guus Hiddink die de Russische ploeg coacht. Boogerd verwacht zelfs een finaleplaats voor de Russen.

Bolhuis: 1. Kroatië, 2. Spanje, 3. Italië en Nederland

Boogerd: 1. Italië, 2. Rusland, 3. Duitsland en Nederland

Boot: 1. Frankrijk, 2. Spanje, 3. Duitsland en Rusland

Bos: 1. Duitsland, 2. Italië, 3. Nederland en Rusland

Eenhoorn: 1. Duitsland, 2. Kroatië, 3. Italië en Nederland

De Gier : 1. Italië, 2. Frankrijk, 3. Duitsland en Kroatië

De Graaff: 1. Italië, 2. Portugal, 3. Kroatië en Spanje

De Haan: 1. Kroatië, 2. Italië, 3. Duitsland en Frankrijk

Van Hooijdonk: 1. Frankrijk, 2. Duitsland, 3. Kroatië en Turkije

Krajicek:1. Nederland, 2. Tsjechië, 3. Frankrijk en Portugal

Wennemars: 1. Nederland, 2. Italië, 3. Duitsland en Rusland

De namen van grote buitenlandse voetballers vallen: Cristiano Ronaldo, Ribery, Toni. Maar het vaakst wordt een Nederlander genoemd: Robin van Persie. Bolhuis, Boogerd en Eenhoorn rekenen op de speler van Arsenal. ,,Sneijder vind ik wel een goeie, maar Van Persie mag het ook worden,’’ zegt Boogerd.

Eenhoorn over Van Persie: ,,Toen hij die vrije trap van van Hooijdonk afpakte en vervolgens op de kruising schoot, kon je al zien dat hij naast het technische aspect ook de mentaliteit zou hebben om een hele grote te worden.’’ ,,Als Van Persie de ster van het EK wordt, dan doet Engeland ook nog een beetje mee aan het toernooi,’’ stelt Bolhuis.

Twee man, Boot en Van Hooijdonk, kiezen voor de Fransman Ribery, De Gier voor de Italiaanse aanvoerder Cannevaro en Dione de Graaff voor Torres. ,,Spanje komt echt ver.’’

Wennemars noemt niet Van Persie, maar een andere Nederlander. ,,Ruud van Nistelrooy is een klassespits. Hij heeft de capaciteiten om er bij een groot toernooi een stuk of tien in te tikken en waarom zou dat komende zomer niet kunnen gebeuren?’’

Bij de keuze van de voorspellers lijkt de wens vaak de vader van de gedachte. Drie van hen, Boogerd, Bos en Wennemars, noemen Guus Hiddink, terwijl ze toch weten dat de Achterhoeker gaat bijtekenen in Rusland.

Ton Boot zegt het een makkelijke vraag te vinden. ,,Iedereen valt af en dan blijft Adriaanse over. Zo simpel is het. Ik vind het prima, Adriaanse is een vakman.’’ Ook Van Hooijdonk noemt Adriaanse. ,,Dat lijkt me een logische opvolger van Van Basten.’’

Foppe de Haan (‘Ik word het zelf dus niet’) komt met de naam van Frank Rijkaard. Hij is niet de enige die denkt dat de huidige Barcelona-trainer, ondanks eerdere uitspraken, toch zal terugkeren bij de KNVB. Ook De Graaff en Krajicek hebben die verwachting. Bolhuis noemt Bert van Marwijk. ,,Dan kan Van Bommel ook weer meedoen.’’ Bos en De Gier vinden dat Van Marwijk bij Feyenoord moet blijven. ,,Als Kesler eindelijk verstand krijgt, wordt het Martin Jol,’’ aldus De Gier.

Uiteraard vinden alle panelleden dat turner Yuri van Gelder op grond van zijn prestaties op de Spelen thuishoort. Sommigen hebben daar echter een hard hoofd in. Zoals Bolhuis, Boot, Bos en De Haan. ,,De kans is niet groot. Die reglementen zijn zó raar en ingewikkeld,’’ aldus De Haan.

Boot: ,,De turnwereld is zo’n machtsspel dat ik al lang mijn conclusie heb getrokken. Het is natuurlijk de waanzin ten top dat bij turnen, bij uitstek een individuele sport, de nummer twee of misschien wel de nummer een van de wereld niet aan de Olympische Spelen mag meedoen.’’ Anderen zijn optimistischer.

,,Van Gelder gaat die wildcard krijgen dankzij de lobby van het AD,’’ zegt Van Hooijdonk. ,,Die lobbyende kranten vind ik een apart verschijnsel, De Telegraaf heeft er ook een handje van. Volgens mij werkt het ook nog.’’

Ook hier zijn de meningen verdeeld. Vier leden van het panel denken dat Nederland wél bij de felbegeerde top-10 in het Olympische landenklassement eindigt, de anderen denken van niet.

,, We worden achtste,’’ voorspelt Boot. ,,Elke keer merk ik dat wij als klein land een aparte plaats innemen. Ik denk dat we bij zwemmen en baanwielrennen wel zes, zeven medailles kunnen halen.’’

Wennemars: ,,We hebben geweldige sporters. Bos en Vos bij het wielrennen, Anky in de dressuur, Pieter en de meiden bij het zwemmen, de hockeyploegen, het roeien, ik heb er veel vertrouwen in.’’

Onder anderen Boogerd, Bos en De Graaff denken dat Nederland de top-10 niet zal halen, maar dat het niet veel zal schelen.

Michael Boogerd komt met een gevat antwoord. ,,Dat wordt Michael Boogerd, omdat hij in 2008 besluit toch weer te gaan fietsen, hahaha.’’ Ook Michaëlla Krajicek noemt lachend haar eigen naam. Helemaal onmogelijk is dát echter niet.

Bolhuis en De Haan zelf noemen het Olympische voetbalelftal als toekomstige goudwinnaar. ,,We zijn twee keer Europees kampioen geworden, dus het kán!’’, zegt bondscoach De Haan. ,,Brazilië en Argentinië zijn onze grootste concurrenten.’’

Ook Eenhoorn blijft met zijn voorspelling bij zijn eigen sport. ,,De honkballers van Japan winnen goud. Cuba is al jaren dominant en de VS hebben het laatste WK gewonnen, maar ik heb het gevoel dat Japan de sterkste zal zijn.’’

Boot noemt de waterpolosters, Wennemars atleet Rutger Smith. ,,Op welk onderdeel hij goud gaat winnen? Ja, dat is juist de verrassing.’’ De Graaff denkt dat wielrenster Marianne Vos op de baan gaat zegevieren. ,,Of is dat geen verrassing?’’

Het meest ludieke antwoord komt van Wouter Bos. ,,Goud is er voor Louis van Gaal tijdens het polsstokhoogspringen.’’

,,Hij is toch al gestopt?’’ vraagt Boogerd. ,,En anders lijkt het me wel verstandig dat te doen. Of verdient Rintje nog steeds een miljoen per jaar?’’ Meer leden van het panel denken er zo over. Krajicek niet. ,,Ik hoop dat hij niet stopt,’’ zegt de tennisster.

Bolhuis en Van Hooijdonk denken dat Ritsma niet kán stoppen. ,,Hij blijft schaatsen totdat hij een startverbod krijgt.’’ Van Hooijdonk: ,,Volgens mij heeft hij geen idee wat hij anders moet dan schaatsen. De Beer van Lemmer schaatst door tot hij er bij neervalt. Wat maakt het ook uit?’’

Boot: ,,Misschien gaat hij wel verder in het marathonschaatsen.’’ Collega Wennemars zegt dat Ritsma (foto) nooit met schaatsen zal stoppen. ,,Uiteindelijk wel met wedstrijdschaatsen. En dan moeten we hem een groots afscheid geven. Dat heeft Rintje meer dan verdiend.’’