Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   29 mei 2006 R128: Schnyder (9) 1-6 2-6 

Fred Buddenberg, Trouw, 29 mei 2006

Krajicek komt op alle fronten te kort

De rondleiding op het Court Philippe Chatrier was gisteren kort maar leerzaam. In 57 minuten werd Michaëlla Krajicek door de Zwitserse Patty Schnyder keihard gewezen op haar tekortkomingen. En dat waren er nogal wat.

Na de meedogenloze afstraffing van 6-1 en 6-2 staarde Krajicek een halfuur naar een blinde muur in de kleedkamer. Ze zocht vergeefs naar antwoorden op de vele vragen die tijdens de partij tegen Schnyder in haar hoofd waren opgekomen. Toch restte er slechts een conclusie: Krajicek is nog lang niet klaar voor het grote werk. Die wetenschap stemde de pas 17-jarige tennisster verdrietig.

Na de halve finale in Istanboel was ze vol zelfvertrouwen naar Roland Garros afgereisd. In de trainingen met Safarova en Sprem raakte ze de ballen goed en het vooruitzicht om te spelen op het center court wond haar op. Op al het goede volgde een ontnuchterende anti-climax. In een vrijwel leeg stadion werd Krajicek op alle fronten afgetroefd door Schnyder, de nummer negen van de wereld. ,,Ik had het gevoel dat ik de wind steeds tegen had.”

In hun derde onderlinge ontmoeting legde Schnyder de zwakke punten van haar opponente haarfijn bloot. Op het trage gravel werd het gebrek aan snelheid van Krajicek opnieuw pijnlijk onderstreept. Door het ondermaatse voetenwerk kwam ze niet op tijd uit de hoeken en bij de vijf dropshots van Schnyder zag ze er hulpeloos uit. Krajicek mist nog de stabiliteit om te glijden op het gravel en dat maakt haar kwetsbaar.

Op de hoge spinballen van de linkshandige Schnyder moest Krajicek vaak het antwoord schuldig blijven en opvallend was dat de Zwitserse over een betere service beschikte. Ze sloeg negen aces, tegen Krajicek één. En dat terwijl de opslag van Krajicek, die maar liefst tien breakpoints tegen kreeg, toch wordt gezien als haar grote wapen. Een aantal aanpassingen aan haar service, aangedragen door broer Richard, heeft (nog) niet tot verbetering geleid.

Ook op tactisch gebied toonde de tien jaar oudere Schnyder zich de betere tennisster. Ze ging uit van haar eigen kracht en speelde handig in op de zwakheden van Krajicek. In het spel van de Almeerse ontbrak ieder plan. Haar tactiek was om zoveel mogelijk voor de winners te gaan, maar toen dat niet lukte kon ze nergens op terugvallen. En dat maakte haar partij tegen de geslepen Schnyder tot een kansloze missie.

Vanuit de coachbox werd Krajicek bijgestaan door moeder Paulina en niet door vader Petr, onder wiens hoede ze vorige week in Istanboel nog reikte tot de halve finales. Krajicek had de voorkeur gegeven aan de aanmoedigingen van haar moeder, terwijl vader Petr zich in Praag ontfermde over Michaëlla’s broertje, Petr junior. ,,Ach, het maakt mij niet uit wie er zit”, zei Krajicek schouderophalend. ,,Ik wilde het een keer met mijn moeder proberen. Meiden onder elkaar. En laten we eerlijk zijn, wat viel er te coachen?”

Toch is het vreemd dat Krajicek op een grand slam niet wordt begeleid door vader Petr, officieel haar coach. Een grandslamtoernooi als Roland Garros is toch het platform waarop alle ogen van de tenniswereld zijn gericht.

Ook broer Richard, die zijn zus vaak met raad en daad bijstaat, ontbrak in Parijs. Hij viert met het gezin vakantie in Spanje. ,,Richard had ook geen toverstokje gehad om de wedstrijd om te draaien”, zei Michaëlla. ,,Eigenlijk ben ik blij dat hij het niet heeft gezien.”

Na de afgang tegen Schnyder erkende Krajicek dat zij reikhalzend uitziet naar het komende grasseizoen. Vreemd genoeg blijft zij voorlopig op gravel spelen – een keuze ingegeven door financiële belangen. Eerst meldt Krajicek zich voor clubwedstrijden in Duitsland (‘Ik denk in Berlijn, maar het contract is nog niet getekend’) en later speelt ze in de Nederlandse competitie bij Leimonias. Mocht deze Haagse club de play-offs halen, dan draagt Krajicek in het weekeinde van 17 en 18 juni nog haar gravelschoenen. Geen ideale voorbereiding op het grastoernooi van Rosmalen, dat op 19 juni begint.

Aanverwante artikelen:
Krajicek komt op alle fronten te kort  29 mei 2006
Krajicek ontbeert toverstok 29 mei 2006
Tijd voor bezinning 29 mei 2006