Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

US Open   30 aug 2007 R64: Szavay (31) 6-74 3-6 

Algemeen Dagblad, 1 september 2007

Bloedtest voor Misa Krajicek

Haar rood omrande ogen spraken boekdelen na de niet kansloze, maar wel terechte 7-6 (4) 6-3 nederlaag tegen haar Hongaarse vriendin Agnes Szavay.

Michaëlla Krajicek had het een uurtje na haar tweede ronde nog heel moeilijk, niet alleen met haar uitschakeling bij de US Open, maar vooral met het zich herhalende feit dat haar lijf op dit moment het toptennis niet aankan.

,,Agnes verkeert al een tijdje in een topvorm en liet dat ook vandaag zien,’’ erkende de Nederlandse nummer één met nog wat onvaste stem over haar collega. ,,Maar ik speelde vooral tegen mezelf, tegen mijn eigen lichaam. Ik voelde de bal niet, noch mijn benen. De afgelopen twee weken ben ik wat ziekelijk geweest en heb ik zóveel pillen geslikt, antibiotica onder andere, dat mijn lichaam het ook niet meer weet.

,,Vijf dagen geleden was ik hier echt ziek. Ik heb niet veel kunnen trainen, ook door een enkelblessure. En eigenlijk gaat het al maanden zo. Soms ben ik twee weken goed, zoals op Wimbledon (waar zij de kwartfinale haalde – red.). En dan voel ik me weer een paar weken slecht. Ik wil hier in New York nog een bloedtest ondergaan, want ik wil weten wat het is. Ik hoop maar zo dat ze niet de ziekte van Pfeiffer vinden.

Agnes had dat vorig jaar en was er een half jaar uit. Alhoewel, zoiets heeft ook een goede kant. Ik kan dan misschien eindelijk een tijdje rust nemen en net zo fris terugkeren op het circuit als zij.’’

Met die laatste ontboezeming leidde de achttienjarige Almeerse een verhaal in dat zij goeddeels privé wil houden. ,,Er is iets gebeurd tijdens het toernooi in Rome, begin juni. Ik wil niet zeggen wat, maar het deed me zoveel dat ik er nauwelijks van heb kunnen slapen. Met nauwelijks een uurtje slaap per nacht heb ik daar op de baan gestaan tegen Serena Williams. Het tennis ging maar door en door, terwijl ik dat probleem had. Mijn fysieke klachten sindsdien zullen ook wel door de stress komen, dat zou me niets verbazen. Mijn moeder zegt altijd dat ik veel te serieus ben. Maar ja, ik ben een perfectionist en lig snel wakker van dingen.’’

Haar ouders adviseren haar al enige tijd om een tijdje eruit te gaan, om het tennis te laten voor wat het is. Het kost Misa Krajicek veel moeite, omdat zij haar plaats op de ranglijst niet in gevaar wil laten komen. Zij is nu de nummer 33 van de wereld en zowel voor als achter haar staat een aantal andere jonge speelsters, met wie zij al jaren optrekt. ,,Wat zij doen, wil ik ook doen. Want als zij het kunnen, moet ik het ook kunnen. Dat is de druk die ik mezelf steeds opleg,’’ aldus het halfzusje van een Wimbledon-kampioen.

Mocht zij goed wegkomen bij de bloedtest, dan wil ze toch eens gaan kijken of zij haar schema van de komende maanden niet nog enigszins kan terugbrengen. Krajicek speelde de afgelopen twaalf maanden het bovengemiddelde aantal van 25 toernooien, nog afgezien van haar optreden bij het Fed Cup-toernooi in Bulgarije.

Nederlands enige topper, net voordat zij op Flushing Meadows naar haar zoveelste dopingcontrole van het jaar ging: ,,Je kunt je niet zomaar afmelden voor toernooien waarvoor je je hebt ingeschreven, maar ik realiseer me wel dat ik de laatste tijd te veel heb gespeeld. Volgend jaar zal ik minder toernooien gaan spelen, zo heb ik me voorgenomen. En bijvoorbeeld ook minder dubbelen. Je hebt dan ook nog de Olympische Spelen.

,,Mijn problemen nu komen toch door oververmoeidheid. Als je wat meer ervaring hebt, kun je ook een evenwichtiger programma samenstellen met niet zoals nu vijf of zes speelweken achter elkaar. Dat ben ik nu van plan. Ik zie in dat ik gewoon te veel op pad ben geweest en dat het anders moet.’’

Waarna zij de interviewruimte in de catacomben van het Arthur Ashe Stadion verliet met de veelzeggende opmerking: ,,Het is allemaal te veel geweest. Te veel tennis. Ik moet hier dus nog dubbelen in de tweede ronde, maar eigenlijk weet ik niet eens tegen wie. Als je nog zó weinig fris bent, is het de hoogste tijd voor een pauze.’’

Aanverwante artikelen:
Supertraining met Sjarapova 29 augustus 2007
‘Ik erger me rot de laatste tijd’ 31 augustus 2007
Ze blijft wel altijd welkom 31 augustus 2007
Krajicek laat bloed onderzoeken  31 augustus 2007
Michaëlla Krajicek blijft anoniem op Flushing Meadows 31 augustus 2007
Bloedtest voor Misa Krajicek  1 september 2007