Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

US Open   30 aug 2007 R64: Szavay (31) 6-74 3-6 

RobŤrt Misset, de Volkskrant, 31 augustus 2007

MichaŽlla Krajicek blijft anoniem op Flushing Meadows

Nog nooit had MichaŽlla Krajicek verloren van de even oude Agnes Szavay met wie ze regelmatig dubbelt en die ze als een vriendin beschouwt. In de tweede ronde van de US Open onderstreepte de 18-jarige Hongaarse echter dat ze de laatste maanden in topvorm verkeert.

In twee sets (7-6, 6-3) werd Krajicek roemloos uitgeschakeld op het Grand Slamtoernooi, waar ze met een gunstige loting ver dacht te kunnen komen. De nummer 33 van de wereld had een ontmoeting met de als zevende geplaatste Nadia Petrova in het vizier, maar struikelde onverwacht over een tot wasdom gekomen generatiegenote.

Na haar kwartfinale op Wimbledon ondervond Krajicek bij de US Open dat ze niet alleen op papier een hogere status heeft bereikt. In 2006 werd Krajicek in de eerste ronde van de US Open nog weggeblazen door Maria Sjarapova.

Dit jaar verloor Krajicek bij het toernooi in Los Angeles zo krap van de tweevoudige Grand Slamkampioene dat ze werd uitgenodigd om met haar te trainen. ĎEn dan zeg je geen neeí, vertelde Krajicek in New York.

Sjarapova stal vooral de show met haar rode jurkje, belegd met 600 Svarovski kristallen. Krajicek kent haar plek in de hiŽrarchie bij de vrouwen en hield het op een decent rokje in een perzikkleur. In de eerste ronde had ze niets te vrezen gehad van de Italiaanse qualifier Brianti, die bij haar debuut op een Grand Slam slechts twee games verzamelde: 6-2, 6-0.

Nu op de Grand Slams niet langer 16, maar 32 spelers worden beschermd, komt zeker het vrouwentoernooi pas in de derde ronde op gang. De toppers kunnen het zich permitteren de eerste ronden als trainingspartijtjes op te vatten. Justine Henin, de nummer 1 van de wereld, won al twee sets met 6-0.

Krajicek was evenals op Wimbledon ook bij de US Open als 32ste geplaatst, maar Szavay was haar deze week al gepasseerd op de wereldranglijst. De Hongaarse is de nummer 31 van de wereld en ze dankte die stijging aan haar opvallende resultaten van de afgelopen maanden. Szavay won het toernooi in Palermo en bereikte vorige week in New Haven de finale.

In gewonnen positie moest Szavay opgeven tegen de Russin Koetsnetsova, die in New York als vierde is geplaatst. Krajicek wist wat ze van haar vriendin kon verwachten. ĎIk ken haar zo goed dat ik nu al weet dat het op een paar punten zal aankomení, voorspelde Krajicek.

Ze had het goed gezien. Op baan 4 van Flushing Meadows ontspon zich een taai gevecht, waarin de serveerder geen moment in het voordeel was. Al in de openingsgame moest Krajicek twee breakpoints wegwerken en dat zette de toon voor een set met zes breaks. Op 5-5 leverde Krajicek voor de derde keer haar opslag in, maar Szavay kon de set niet uit serveren.

In de tiebreak kon Krajicek evenmin op haar anders zo sterke opslag leunen. Ze moest drie keer een minibreak toestaan en verloor het naspel met 7-4. De setwinst werkte bevrijdend voor Szavay die prompt demarreerde en met 3-0 voorkwam. Na een 0-30 achterstand krabbelde Krajicek nog even terug tot 3-1 en 5-3, maar ze kon een pijnlijke aftocht niet voorkomen.

Aanverwante artikelen:
Supertraining met Sjarapova 29 augustus 2007
ĎIk erger me rot de laatste tijdí 31 augustus 2007
Ze blijft wel altijd welkom 31 augustus 2007
Krajicek laat bloed onderzoeken  31 augustus 2007
MichaŽlla Krajicek blijft anoniem op Flushing Meadows 31 augustus 2007
Bloedtest voor Misa Krajicek  1 september 2007