Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   29 mei 2006 R128: Schnyder (9) 1-6 2-6 

de Volkskrant, 29 mei 2006

Krajicek ontbeert toverstok

Het is een oude wet in het tennis: kijk nooit verder dan één ronde vooruit. Michaëlla Krajicek deed dat toch, niet uit hoogmoed maar juist om moed te verzamelen. Als een berg zag ze op tegen haar eerste tegenstandster op Roland Garros: Patty Schnyder. Daarom richtte ze zich op het dal dat na de top aan haar voeten zou liggen. Het perspectief was aantrekkelijk, maar kon haar niet redden. Kansloos was ze in de eerste ronde tegen de als zevende geplaatste Zwitserse: 6-1, 6-2.

Haar vader, tevens coach, zag de bui vermoedelijk al hangen. Zondag keerde Petr Krajicek terug naar Praag, officieel omdat zijn 14-jarige zoon om aandacht vroeg. Moeder Pavlina zat op de tribune om haar dochter aan te moedigen. Ook halfbroer Richard, die nog niet zo lang geleden aankondigde zich nadrukkelijker met de begeleiding van Misa te willen bemoeien, liet verstek gaan en koos voor een vakantie in Spanje.

‘Hij vond dat hij hard had gewerkt’, grapte ze na haar kansloze nederlaag. Eerlijk voegde ze er aan toe dat ook Richard haar niet aan ‘het toverstokje’ had kunnen helpen, waarmee ze deze partij had kunnen winnen. ‘Het waaide nogal en ik had het gevoel dat alleen ik constant met tegenwind speelde.’

Het is een beetje het verhaal van het servet en het tafellaken. Te groot voor het een en te klein voor het ander. Pas zeventien is ze en voor de tweede keer dit jaar behoort ze tot de topvijftig van de wereldranglijst. Ze is de een na jongste in dit elite-gezelschap. Alleen Nicole Vaidisova, afgelopen week toernooiwinnares in Straatsburg en vier maanden jonger, staat boven Krajicek.

De Tsjechische is naar de zestiende plaats opgeklommen, Krajicek (45ste) is nog niet zo ver. Haar eerste overwinning op een toptwintigspeelster moet ze nog boeken. Vorige week dacht ze moed te kunnen putten uit haar halve finale in Istanbul tegen de Russin Anastasia Miskina, die ze in de tweede set een tiebreak afdwong (6-2, 7-6). ‘Ik kwam naar Parijs met genoeg zelfvertrouwen, maar dat was vandaag heel weinig waard’, concludeerde ze.

Nog geen uur stond Krajicek gisteren op de baan van het Court Philippe Chatrier, het grootste stadion van Roland Garros. Echt zenuwachtig was ze niet geweest. ‘Daarvoor zaten er te weinig toeschouwers op de tribunes.’ Ze had zich voorgenomen het initiatief te nemen en ‘voor winners te gaan’. Maar geen moment kon ze haar stempel op het bloedeloze duel drukken.

Patty Schnyder dicteerde het spel vanaf de eerste game. De tien jaar oudere Zwitserse, die na een sterk Amerikaans gravelseizoen op het Europese gravel even de weg kwijt leek en zelfs – heel ongebruikelijk – in Rome naar een ander type racket switchte, liet haar tegenstandster gisteren alle hoeken van de baan zien en raakte daarmee pijnlijk Krajiceks achilleshiel.

Zeker op gravel laat het loopwerk van de Nederlandse nog veel te wensen over. Ze bekende eerlijk dat ze nog niet weet hoe ze op deze baansoort moet glijden om extra meters te pakken. Vooral de vijf succesvolle dropshots van de geroutineerde Schnyder, die gisteren aan haar veertigste Grand Slamtoernooi begon, legde het fysieke manco van Krajicek pijnlijk bloot. De Nederlandse kwam zelfs niet in de buurt van de bal.

Slechts negentien punten won Krajicek in de eerste set en alleen in de vierde game hield ze haar service. In de tweede reeks kon ze het aantal Zwitserse breaks tot twee beperken, maar van een echte wedstrijd was nimmer sprake. Toen ze op 2-4 zelf een dropshot probeerde die amper het net haalde, gaf ze zich definitief gewonnen.

‘Ik moet nog veel stabieler en sterker worden’, realiseerde Krajicek zich na het Zwitserse lesje. De komende weken wil ze vooral veel partijen spelen, in de Duitse Bundesliga (Berlijn) en de Nederlandse competitie (Leimonias). Haar voorbereiding op Wimbledon begint pas in Rosmalen. ‘Ik speel liever op gras dan op gravel, maar nu is het belangrijkste dat ik zo veel mogelijk wedstrijden speel. Bovendien schakel ik vrij gemakkelijk om naar een andere baansoort.

Michaëlla Krajicek gaat er nog steeds vanuit dat ze op Wimbledon samen met Richard een wildcard krijgt voor het gemengd dubbelspel. ‘Officieel horen we dat pas een week voor het toernooi, maar ik denk dat het wel goed zit.’ Petr Krajicek, hun beider vader, zal er in Londen ongetwijfeld wel bij zijn. Moeder Pavlina kan zich alvast instellen op een oppasdienst.

Aanverwante artikelen:
Krajicek komt op alle fronten te kort  29 mei 2006
Krajicek ontbeert toverstok 29 mei 2006
Tijd voor bezinning 29 mei 2006