Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

US Open 

Carl Houtkamp, Algemeen Dagblad, 29 augustus 2007

Supertraining met Sjarapova

Na haar kwartfinale op Wimbledon wordt Michaëlla Krajicek ook door de toppers steeds meer op waarde geschat. Bij de US Open in New York, waar zij vandaag in de tweede tweede ronde speelt, vroeg wereldtopper Maria Sjarapova haar via-via voor een training. ,,Ongelooflijk, ik zei meteen ja!’’

Het was niet Maria Sjarapova zelf die haar vroeg. Daar heeft de bestbetaalde sportvrouw ter wereld haar medewerkers voor. Michael Joyce, de assistent-coach van de Russische tennisster, informeerde of Michaëlla Krajicek met de titelverdedigster bij de US Open wilde trainen.

Het leidde tot een grappige reflex bij de achttienjarige Nederlandse. Ze vond het ‘ongelooflijk’, maar zei wel onmiddellijk ‘ja, natuurlijk!’.

,,Als je met iemand kunt trainen die Wimbledon en de US Open heeft gewonnen, aarzel je vanzelfsprekend geen moment,’’ aldus de nummer 33 van de wereld. ,,Ik begon de training met veel respect voor haar, maar al snel ben je gewoon aan het trainen. Ik won daarna ook menig punt dat we speelden. Wat natuurlijk veel zelfvertrouwen geeft.’’

Bij het toernooi van Los Angeles had Krajicek onlangs ternauwernood met 7-6 6-7 6-4 verloren van Sjarapova. Die, zoals dat dan gaat in het tennis, onmiddellijk geïnteresseerd was in haar opponente. Want als je er ineens een geduchte concurrente bij hebt, kun je maar beter goed kennismaken met de bijzonderheden van haar spel.

Veel meer dan een zakelijke belangstelling van Sjarapova c.s. zal het niet zijn geweest, maar eenmaal aan het trainen op Grandstand, de derde baan van Flushing Meadows, maakte Krajicek ook kennis met de vrouw achter de tennisdiva. ,,Maria sluit zich wel een beetje af, maar ik heb bij die training ook gesproken met haar en daarna ook nog wel. Als je wat vaker met haar praat, blijkt ze toch een heel normaal meisje te zijn,’’ zo was haar niet ontgaan.

Na haar doorbraak op Wimbledon, waar zij vorige maand de laatste acht haalde (en bijna de laatste vier), is het leven van ‘Misa’ Krajicek niet ingrijpend veranderd. Maar wel in belangrijke details. Zij werd in Nederland onthaald op leuke reacties. ,,Dan sta je bij Albert Heijn en krijg je ineens een compliment van een onbekende.’’ Zij mag meer dan tevoren met de toppers trainen, zelfs met de hele groten. En het bedrijfsleven trekt krachtiger dan ooit aan haar.

,,Er is zeker veel belangstelling van mogelijke sponsors na mijn prestaties op Wimbledon,’’ bevestigt de Nederlandse nummer één, die al persoonlijke contracten onderhoudt met Yonex, Randstad, Ordina, ABN Amro en Maurice Lacroix (horloges). Als een volleerd onderhandelaar: ,,Maar je gaat een overeenkomst natuurlijk pas aan als het voor béide partijen gunstigs is.’’

Binnenkort tekent zij waarschijnlijk een kledingcontract voor langere tijd, maar met wie wil zij nog niet zeggen.

In New York speelt Krajicek in een stemmig perzikkleurig tenue, dat gratis werd geleverd door Reebok, de sponsor van toppers als Nicole Vaidisova en Jelena Jankovic.

Het zou bij het financiële touwtrekken vanzelfsprekend helpen als zij op de valreep nog een goed resultaat neerzet en in New York is daar ook kans toe. Vooropgesteld dat haar linkerenkel, waaraan zij twee weken geleden geblesseerd raakte bij het toernooi van Toronto, niet weer opspeelt.

Na een redelijk onbezorgde 6-2 6-0 zege in de eerste ronde over de laaggeplaatste Italiaanse Albert Brianti wacht Krajicek vandaag een op papier niet ongunstige tweede partij tegen Agnes Szavay, één van haar vriendinnen op het tenniscircuit.

De als 32ste geplaatste Nederlandse dubbelt en traint vaak met de even oude Hongaarse, die vorige maand de titel won van Palermo en het afgelopen weekeind in de finale van New Haven met een rugblessure opgaf terwijl zij op voorsprong stond tegen topper Koeznetsova. Resultaten die Szavay deden stijgen naar de 31ste plaats op de ranglijst.

,,Ik heb nog nooit verloren van Agnes, maar dat zegt niet zoveel,’’ zo keek Krajicek vooruit.

,,Zij speelt al een paar weken heel goed. Dus ik zal meer moeten rennen dan tegen Brianti. Wij dubbelen graag met elkaar en hebben al afgesproken dat we dat in januari bij de Australian Open ook weer zullen doen. Ik ken haar zó goed, dat ik nu al weet dat het op een paar cruciale punten zal aankomen.’’

Bij winst speelt Krajicek in de derde ronde waarschijnlijk tegen de als zevende geplaatste Nadia Petrova.

Aanverwante artikelen:
Supertraining met Sjarapova 29 augustus 2007
‘Ik erger me rot de laatste tijd’ 31 augustus 2007
Ze blijft wel altijd welkom 31 augustus 2007
Krajicek laat bloed onderzoeken  31 augustus 2007
Michaëlla Krajicek blijft anoniem op Flushing Meadows 31 augustus 2007
Bloedtest voor Misa Krajicek  1 september 2007