Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   02 jul 2007 R16: Granville (77) 6-3 6-4 

Jasper Boks, Sportweek, 4 juli 2007

Michaella Krajicek zet een nieuwe stap in haar loopbaan

'Geld mag geen belemmering meer zijn'

Er waren voor Wimbledon twijfels over Michaëlla Krajicek. Ze stond stil in haar ontwikkeling. Er moest iets veranderen in haar gegeleiding. Op Wimbledon haalde ze voor het eerst de laatste zestien van een Grand Slam-toernooi. Tijd voor een exclusief interview.

De handen gaan de lucht in. Ze heeft zojuist dé wedstrijd van haar nog prille carrière gespeeld en zoekt naar het vertrouwde gezicht van haar vader op de volgepakte tribune van baan 13. Michaëlla Krajicek heeft de vierde ronde van Wimbledon bereikt, haar beste resultaat op een Grand Slam­toernooi. Aan het net neemt ze de felicitaties van Anna Chakvetadze in ontvangst.
Ze heeft de Russische nummer zeven van de wereld met 7-6,6-7,6-2 geklopt.
Krajicek wist dat ze op een Grand Slam­toernooi een geplaatste speler moest verslaan om voorbij de derde ronde te komen. Het liefst iemand uit de top tien. Het zou haar carrière in een stroomversnelling brengen, realiseerde ze zich. De prestatie komt op een goed moment, tenniskenners begonnen zich zorgen te maken. Ze leek stil te staan in haar ontwikkeling. Er moest wat veranderen, werd er geroepen.

In Londen zet ze een nieuwe stap in haar loopbaan. Al gaat het Krajicek te ver om te stellen dat een mentale barrière is gebroken. Ook haar trotse vader en coach Petr neemt die woorden niet in de mond. "Ik noem het een nieuwe ervaring. Misa heeft ook al van de top tien-speelsters Dementieva, Vaidisova en Safina gewonnen. We weten dat ze tegen iedereen goed kan tennissen. Vandaag heeft ze laten zien dat ze al heel volwassen kan spelen. En hebben jullie gezien dat ze beter en sneller beweegt op de baan? Dat is de verdienste van haar moeder. Zij heeft Misa elke dag meegenomen naar de tennisbaan en de conditietrainer." De achttienjarige tennisster: "Ik ben zo blij, het kan niet op deze week."

Niet alleen door haar prestaties was het een belangrijke week in de carrière van Krajicek. Donderdag werd een driejarig sponsorcontract met Randstad getekend. Die 'hulp' kon niet op een beter moment komen. Krajicek is op zoek naar een privé-coach, aangezien vader Petr vaker thuis in Tsjechië wil blijven. Dankzij het uitzendbureau heeft ze de financiële armslag die nodig is om een privé-coach aan te trekken. "Het contract met Randstad helpt mij heel erg. Mede dankzij hen kan ik de coach aantrekken die op mijn verlanglijstje staat," vertelt Krajicek met een stralend gezicht.

De financiën waren een heet hangijzer voor de familie Krajicek. Zij dachten een afspraak te hebben met de vorige technisch directeur Hans Felius dat de KNLTB tot haar twintigste een coach zou betalen. Opvolger Rohan Goetzke wist niet van de afspraak en wilde dat de tennisster een deel van de kosten voor eigen rekening zou nemen. "De financiën speelden een veel kleinere rol dan iedereen denkt. Van groter belang is dat ik een coach vind die voldoet aan onze criteria," stelt Misa. "Kijk, ik had sowieso besloten dat ik met een coach zou gaan samenwerken. Ik moet alleen nog beslissen met wie en dat maak ik na Wimbledon bekend. Ik wil hem al bij mij hebben tijdens de toernooien in Amerika in augustus. Dankzij Randstad wordt het me nog gemakkelijker gemaakt. Ik kom nu echt in een goede situatie terecht. Geweldig." Je ouders zullen opgelucht zijn."De situatie had impact op het hele gezin. Natuurlijk werd daar thuis over gesproken. Voor mijn broertje was dat niet leuk. Het ging alleen maar over mijn situatie. Die is opgelost, iedereen blij."

Jij bent als tennisster eigen baas. Maar je bent pas achttien jaar en woont bij je ouders. Wie bepaalt wat jij met je prijzengeld en sponsorinkomsten doet?"

Als ik straks drie huizen wil kopen, wat kunnen mijn ouders daartegen doen? Die koop ik van het geld dat ik heb verdiend. Maar ik weet dat ik dat geld nooit had verdiend zonder mijn ouders. Zij hebben de basis gelegd, hebben mij als kind van vier op de tennisbaan gezet. Daarvoor ben ik ze erg dankbaar. Daarom betrek ik ze bij alle beslissingen die ik neem. Uiteindelijk neem ik de beslissingen, maar het zou heel fijn zijn als ze achter die besluiten staan."

Dus als jij meer geld uit wilt geven aan een coach. . .

"Dan is dat mijn beslissing. Maar daarbij respecteer ik de mening van mijn ouders. Ha, en als ze het met mij eens zijn, is er ook geen probleem."

Aan welke criteria moet jouw nieuwe coach voldoen?

"Nou, het is nog niet duidelijk of het een tenniscoach wordt of een conditietrainer. Dat is de eerste beslissing die ik moet nemen. Het zou het beste zijn om zowel een tenniscoach als conditietrainer aan te trekken. Ik heb behoefte aan allebei. Frans Thuys heeft mij op fysiek gebied erg geholpen nadat ik twee jaar geleden op Rosmalen een knieblessure opliep. Na mijn blessureperiode hebben we helaas niet meer zo vaak met elkaar gewerkt. Dat had financiële redenen. Ik verdiende niet voldoende om hem te kunnen betalen. Ik ben nu op een punt aanbeland dat geld geen belemmering meer mag zijn voor het verloop van mijn tenniscarrière. Maar om meteen twee mensen aan te trekken, vind ik iets te veel, zeker omdat het toch al een nieuwe situatie is waarin ik terechtkom. Het speelt zeker in mijn gedachten om in de toekomst zowel een tenniscoach als een fysieke trainer aan te trekken. De afweging die ik moet maken, is wat nu belangrijker is voor mijn carrière."

Op jouw verlanglijstje staan vier namen. John van Lottum loopt hier rond op Wimbledon. Eén en één is twee.

"Ik zeg alleen dat John een van de namen is die op dat lijstje staat."

Je vader heeft te kennen gegeven vaker thuis te willen blijven. Stel dat hij die beslissing niet had genomen, was je dan niet op zoek gegaan naar een coach?

"Ook als mijn vader net zo vaak met mij mee zou blijven reizen, was er iemand bijgekomen. We voelden allebei aan dat dat beter was."

Was er nog een speciaal moment waarop jullie dat aanvoelden?

Lachend: "Mijn vader zegt altijd dat ik tot mijn veertiende zo lief was. Toen luisterde ik nog precies naar alles wat hij zei. Hij zegt vaak als grapje: 'Nu heb je een eigen mening en dat is echt heel erg.' We voelden het afgelopen jaar allebei langzaam aan dat het misschien tijd werd er iemand bij te halen. Een ander iemand erbij kan mij nog meer stimuleren en helpen. Een nieuwe mening erbij is belangrijk, het zorgt voor een fiisse kijk. Ook naast de baan werkt het verfrissend, dat ik eens met iemand over andere dingen kan praten dan de zaken die ik altijd met mijn vader bespreek."

Je had de afgelopen anderhalf jaar een ranking die schommelde tussen de 33 en 50. Door je prestaties zul je jezelf na Wimbledon terugvinden in de top dertig. Maakte je je zorgen over je ontwikkeling?

"Zorgen... dat niet. Ik denk dat het van groot belang is dat ik bij de Grand Slam toernooien geplaatst ben. Omdat ik nu tot de derde ronde de andere geplaatste spelers ontloop. Dat scheelt zo'n stuk. Zeker als je weet hoeveel pech ik het afgelopen anderhalve jaar met de lotingen had. Op de Grand Slam-toernooien stuitte ik steeds meteen op een topper. Dat is van invloed geweest op mijn ranking. Als je verder weet te komen op een Grand Slam-toernooi krijg je zóveel zelfvertrouwen."

Toen je net prof was, ging je als een komeet omhoog op de wereldranglijst. De afgelopen tijd bleef je hangen. Dan gaat een meisje van achttien toch twijfelen?

"Je kunt het ook zo zien: het ging daar voor misschien te snel met mij. Ik ging van de junioren naar de senioren, won meteen toernooien en haalde in één keer de top vijftig. Het ging in één lijn om hoog. Nu gaat het rustiger. Maar hé, ik ben hier op Wimbledon geplaatst. En dat op mijn achttiende! Als ik daarover nadenk, vind ik het ongelooflijk dat het zo snel is gegaan met mij. Ik ben juist blij met wat ik nu al heb gepresteerd. Mijn doel voor dit jaar is de top dertig halen, omdat ik weet dat ik die meisjes aankan. Daarna zie ik wel."

Maar hoe keek je naar leeftijdgenoten als Nicole Vaidisova, Ana Ivanovic en Anna Chakvetadze die meteen doorstegen naar de top tien? Heeft dat te maken met het geluk van een goede loting?

"Je moet een keer van die toppers win nen om er doorheen te komen. Dat lukte hen de afgelopen tijd, zoals het mij hier is gelukt. Vergeet niet dat Ivanovic en Chakvetadze twee jaar ouder zijn dan ik. Zij hebben ook tijd nodig gehad om die stap te maken. Wat Vaidisova heeft gepresteerd is het ultieme, zij is de enige die zo jong is als ik en al zo hoog staat. Op haar let ik extra. Bij de junioren was ik altijd beter. Maar zij heeft op mij voor dat ze zo groot en sterk is. Is hetzelfde met Maria Sharapova, zij is fysiek ook zo goed. Als je dat van nature hebt, is het eenvoudiger om die stap naar de top snel te maken."

Goetzke zei tijdens Roland Garros in Sportweek: 'Misa heeft de potentie om nog een stap te maken. Je kunt je afvragen hoe ver. Ze staat nu stil, ook al is ze nummer veertig op de wereldranglijst. Ze heeft meer potentie dan die klassering laat zien. Maar om dat eruit te halen, moet ze een aantal dingen veranderen.'

"Ik heb in Rosmalen zelf ook gezegd dat ik stilstond. Het afgelopen jaar is met ups en downs gegaan. Dat heeft mijn vader ook gezien en daarom is het goed om er nog iemand bij te halen. Ik moet constanter worden. Maar het is niet eenvoudig om vanaf de junioren in één keer door te stijgen naar de top tien. Dat lukt zo weinig speelsters. Vaidisova wel. Maar de rest heeft allemaal een periode waarin ze even moeten wachten om daarna de volgende stap te kunnen zetten."

Je begon het jaar niet top, verloor meteen veel kostbare punten.

"Het was de bedoeling fris aan het nieuwe jaar te beginnen. Maar er kwamen dingen tussen waardoor ik me niet honderd procent voelde. Privé-zaken, maar die hadden wel effect op de baan."

Je bent het gezicht van het Nederlandse tennis. Iedereen kijkt naar jou en heeft een mening over jou en je situatie. Word je daar niet moe van?

"Ik sluit me daar redelijk voor af, lees lang niet alles wat er over mij wordt geschreven. Kijk, als ik van Rohan, van mijn broer of van wie dan ook een mening wil, dan vraag ik daar wel om. Ha, nou ja, mijn vader geeft zijn mening voordat ik er om heb gevraagd."

Jouw broer Richard heeft zich niet te veel met de discussie over jouw begelei ding bemoeid. Hij wilde niet tussen jou en je vader in zitten, zei hij. Ook gezien zijn verleden met je vader. Wat was zijn rol in jouw zoektocht naar een coach?

"Tegen Richard zeg ik wat ik voel. En als ik hem om zijn mening vraag, dan geeft hij die. Het is aan mij om de beslissing te nemen. Maar als ik belangrijke besluiten moet nemen, zoals die over mijn coaching, dan ga ik te raden bij Richard. Ik vind het belangrijk dat hij achter de beslissingen staat die ik neem."

Hij staat achter de beslissing een andere coach dan je vader aan te trekken. Het had van hem misschien wel ietsje eerder gemogen.

"Klopt. Maar het was een lastige beslissing, hoor. En het moest gebeuren op het moment dat mijn vader en ik eraan toe waren. Dat is nu."

De roep dat je een privé-coach moest nemen werd steeds luider. Alsofje je los moest maken van je ouders. Stoorde je je daaraan?

"Ik vind het jammer als mensen dat vinden. Mijn vader en moeder blijven heel nauw betrokken bij mijn loopbaan. Dat ik een andere coach dan mijn vader mee zal nemen naar toernooien, voelt ook niet alsof ik hem loslaat. En bij de grote toernooien zal hij er gewoon bij blijven. Het is dat mijn vader heeft besloten dat hij minder wil reizen, maar ik hoop mijn ouders mijn hele carrière bij me te houden. Mijn ouders hebben mij gemaakt. Oké, ik heb tijdens mijn loopbaan nog niet fulltime met een andere tenniscoach of fysieke trainer gewerkt. Maar dankzij mijn ouders ben ik op Wimbledon als 31ste geplaatst. Dankzij hen doe ik het nu zo goed hier. Dat hebben wij allemaal samen bereikt. Als wij er nu nog wat hulp bij krijgen, wie weet hoe goed het dan gaat." .

De reactie van Petr Krajicek

"De financiën zijn helemaal het probleem niet. Geld speelt maar een kleine rol. Mede dankzij haar sponsorcontracten wordt het nog eenvoudiger om een goede coach voor Michaëlla uit te kiezen. Het gaat ons, ouders van Misa, er vooral om de meest geschikte begeleider voor onze dochter te vinden. Wij zoeken een coach met een academische opleiding. Iemand die haar ook op sociaal vlak kan bijstaan. Maar hoe vind je zo iemand? Ook willen mijn vrouwen ik iemand die ervaring heeft met het coachen van vrouwen op de WTA Tour, iemand die zich bewezen heeft als coach of als fysieke trainer. Daarnaast moet de coach of conditietrainer van Misa bereid zijn om naar Tsjechië te komen om te trainen, want wij zijn niet van plan om te verhuizen.

In Praag hebben wij uitstekende faciliteiten waar Misa gebruik van kan maken. Het is belangrijk dat de nieuwe coach luistert naar de familie Krajicek. Het kan niet zo zijn dat hij zijn eigen gang gaat. "Ook belangrijk is de omstandigheid waarin de beoogde coach zich bevindt. Is hij vrijgezel? Is hij getrouwd? Heeft hij kinderen? Het mag niet zo zijn dat de achterban het een probleem vindt dat de nieuwe coach vaak van huis is. Naar de toernooien in Amerika zal er iemand meegaan op proef, voor een week of vijf. Die persoon loopt dus het risico dat hij eruit wordt gegooid als de samenwerking ons, mijn vrouw en mij, of Misa niet bevalt."

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barrière 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carrière van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007