Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   29 mei 2006 R128: Schnyder (9) 1-6 2-6 

De Telegraaf, 29 mei 2006

Tijd voor bezinning

Krajicek kansloos onderuit in openingsronde Roland Garros: 6-1, 6-2

Na de afstraffing keek ze een halfuurtje verdrietig naar een kleedkamermuur. Nee, haar vader Petr in Praag of haar grote broer Richard, die in Spanje vakantie viert, had ze nog maar even niet gebeld. MichaŽlla Krajicek dacht ook niet dat de aanwezigheid van ťťn van die twee haar in die vreselijke wedstrijd tegen Patty Schnyder had geholpen. Haar debuut op het centre court van Roland Garros werd een hardhandig lesje in graveltennis (6-1, 6-2). "Ik had het gevoel dat ik de hele wedstrijd wind tegen had."

Er is geen reden voor paniek, maar haar zwakke optreden in Parijs geeft wel aanleiding tot bezinning. Ook al is gravel niet haar favoriete ondergrond, het krachtsverschil met Schnyder was wel erg groot. Zelf beweert ze dat ze niet zenuwachtig was, maar waarom maakte ze dan zo veel onnodige fouten? Was het wel verstandig dat na het sterke toernooi in Istanboel haar coach en vader werd vervangen door haar moeder en Hans Felius van de tennisbond? Kunnen haar familieleden haar nog wel verder helpen of wordt het tijd voor een topcoach van buitenaf? Is het wel goed dat dit meisje, die toch haar vizier heeft gericht op de wereldtop, in de komende weken competitie gaat spelen in Duitsland en Nederland?

"Ik heb veel wedstrijden nodig", zegt ze zelf. Maar ze zegt zelf ook dat ze straks maximaal wil presteren op haar favoriete baansoort; het gras van de Ordina Open en Wimbledon. Als ze in de Nederlandse eredivisie de play-offs haalt, kan ze zich echter niet goed voorbereiden op de grastoernooien. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Of is het op dit moment belangrijker dat er geld wordt verdiend in de competitie dan dat het optimale programma wordt gedraaid?

De mensen rondom MichaŽlla Krajicek zijn ervaren genoeg om de juiste antwoorden te vinden op al deze vragen. Ondertussen moet de tijd in het voordeel van het Nederlandse toptalent gaan werken. Patty Schnyder, de nummer zeven van de plaatsingslijst, is nu eenmaal tien jaar ouder en maakte zelf in haar jonge jaren ook regelmatig een afgang mee. Maar ondertussen is de 27-jarige Zwitserse erg slim geworden en zijn haar zwiepende topspinslagen op een gravelbaan een plaag voor iedereen. Gisteren werd Krajicek door die klappen ver achter de baseline en in de hoeken van het centre court gedwongen. En zo kon ze regelmatig geklopt worden door uitgekiende dropshots. Schnyder had haar huiswerk goed gedaan en wist ook wel dat snelheid niet het sterkste punt is van het Nederlandse toptalent.

Binnen een uur was de eerste wedstrijd op het centre court voorbij en kon het langzaam binnendruppelende publiek zich verheugen op de echte sterren. MichaŽlla Krajicek is dat nog lang niet. En om de kans te vergroten dat ze ook dit ooit wordt, zal er nog veel geslepen, gekneed en gesproken moeten worden.

Aanverwante artikelen:
Krajicek komt op alle fronten te kort  29 mei 2006
Krajicek ontbeert toverstok 29 mei 2006
Tijd voor bezinning 29 mei 2006