Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   02 jul 2007 R16: Granville (77) 6-3 6-4 

Algemeen Dagblad, 2 juli 2007

Krajicek hoort nu bij toppers

Zonder briljant te hoeven spelen, plaatste Michaëlla Krajicek zich gisteren voor het eerst voor een kwartfinale bij een Grand Slam-toernooi. Ze won in de vierde ronde met 6-4 6-3 van de Amerikaanse Laura Granville. Op Wimbledon wacht nu waarschijnlijk een optreden op één van de grote banen.

De mineurstemming die op het regenachtige Wimbledon meer en meer slachtoffers maakt, krijgt maar geen vat op Michaëlla Krajicek. Met haar vierde zege – deze keer met 6-3 6-4 tegen de Amerikaanse Laura Granville - plaatste de Nederlandse nummer één zich gisteren voor de kwartfinale bij het belangrijkste tennistoernooi ter wereld. Een primeur, die alle chagrijn vanwege de voortdurende regenpauzes in Londen ruimschoots compenseerde.

,,Dit is super. Het is geweldig dat ik tot de beste acht speelsters van dit Grand Slam-toernooi mag behoren. Dat is bijna niet te geloven. Zoiets verwacht je gewoon niet. Iedereen wil me nu feliciteren, maar ik wil er hier voor blijven gaan. Des te dichter je bij de titel komt, des te meer wil je je best doen om deze te winnen,’’ zo reageerde de achttienjarige Almeerse gisteravond.

Twaalf jaar geleden stond er op Wimbledon voor het laatst een Nederlandse tennisster in de kwartfinale: Brenda Schultz-McCarthy. De Heemsteedse verloor destijds van de als tweede geplaatste Spaanse Arantxa Sanchez.

Michaëlla Krajicek wacht nu waarschijnlijk ook een ontmoeting met zo’n topper, namelijk Jelena Jankovic, de nummer drie van de wereld en vorige maand ook al halve finaliste op Roland Garros. De Servische moet vandaag nog wel haar vanwege de regen verdaagde vierde ronde winnen van de Franse nieuwkomer Marion Bartoli. ,,Maar dat zie ik wel gebeuren,’’ vermoedde Michaëlla Krajicek. ,,Jankovic is fysiek en mentaal sterker dan Bartoli.’’

Echt briljant speelde de kleine Kraai niet tegen Granville, de nummer 77 van de wereldranglijst. Haar topvorm van de vorige wedstrijd tegen de nummer zeven Anna Tsjakvetadze was slechts bij vlagen waarneembaar. Maar zij hoefde ook niet groots uit te pakken. Daarvoor was haar opponente geruime tijd te slordig.

Vooral de backhand van Granville haperde vaak op de belangrijke momenten. Steeds als de Amerikaanse een kans kreeg, knokte Krajicek zich langs deze horde. Zeven breekpunten kreeg zij tegen, slechts één keer verloor zij haar opslag. Het deed sterk denken aan haar vorige wedstrijd, waarin zij elf van twaalf breekpunten van Tsjakvetadze had weggewerkt. Met andermaal tien aces verstevigde zij gisteren haar koppositie in het klassement van de meest explosieve serveerders in het vrouwentoernooi. In totaal heeft zij er nu 36 geslagen, gemiddeld negen per optreden. ,,Mijn service is een wapen dit toernooi. Dat is wel duidelijk,’’ stelde zij tevreden vast.

Typerend voor vooral haar mentale kracht was ook dat zij met haar opslagen niet overhaastte, toen de wedstrijd op baan 14 na twee uur regenpauze bij een 6-3 4-1 stand werd hervat. Granville speelde die fase voor het eerst consistent goed, kwam terug tot 4-3 en een ommekeer behoorde ineens weer tot de mogelijkheden. Krajicek hield het hoofd koel, miste op 5-3 nog wel drie matchpoints op de opslag van de verbeten vechtende Granville, maar serveerde de wedstrijd vervolgens knap uit.

,,Het was heel moeilijk om zo’n partij in deze omstandigheden uit te spelen. Het was koud, donker, er stond veel wind. Ik was ook een beetje stijfjes in het begin. Gelukkig kon ik die paar games nog winnen, want ik voelde gewoon dat het net zo goed nog kon omdraaien. En je wilt er niet aan denken dat het om een plaats in de kwartfinale gaat, maar je wordt natuurlijk toch nerveus,’’ verklaarde de Nederlandse, die nu op Wimbledon zeker is van een prijzengeld van ruim 130.000 euro. En net zo belangrijk: van 250 punten voor de wereldranglijst. Daarmee is een glorieus debuut in de top-30 van het WTA-klassement, volgende week maandag, naar alle waarschijnlijkheid een feit.

Na het benutte vijfde matchpoint tegen Granville werd zij op weg naar de kleedkamer omhelsd door haar vader Petr, die nu na zoon Richard een tweede telg zo ver ziet gaan op Wimbledon. ,,Het wil nog niet doordringen dat ik in de kwartfinale sta. Ergens wil ik er ook nog niet veel over nadenken. Ik moet mijn volgende partij blijven zien als gewone wedstrijd. Dat werkt het beste,’’ reageerde de winnares.

Haar wedstrijd tegen Jankovic of Bartoli is pas morgen, maar vandaag wachten Misa Krajicek twee partijen. Een tweede ronde in de dubbel en een éérste in het gemengddubbelspel. Overbelasting ligt op de loer. Krajicek: ,,Die dubbel met Radwanska zal ik zeker spelen, zij heeft me de hele middag gesteund tijdens de regenpauzes. Maar daarna zal ik beslissen of ik ook zal mixen met Martin Damm. Want dit wordt natuurlijk wel een beetje veel allemaal.’’

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barrière 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carrière van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007