Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Wimbledon   29 jun 2007 R32: Chakvetadze (7) 7-68 6-75 6-2 

Robčrt Misset, de Volkskrant, 29 juni 2007

Krajicek zint op stap voorwaarts

Zege op winnares Rosmalen ’zou goed zijn voor mijn carričre’

Michaëlla Krajicek staat voor de derde keer in de derde ronde van een Grand Slam. Met Anna Tsjakvetadze, winnares in Rosmalen, wacht haar vandaag opnieuw een speelster uit de toptien.

Soms wordt het lange wachten beloond en krijgt een verloren regendag op Wimbledon een onverwachte wending. Het overkwam Michaëlla Krajicek in de vroege avonduren van woensdag. Nadat de partij tegen Katie O’Brien definitief was geannuleerd, wilde ze nog even trainen op een van de indoorbanen op het Londense complex. Helaas waren er geen speelsters met wie Krajicek een balletje kon slaan.

Zo leek de dag in de vergetelheid weg te zakken. Totdat er ‘een wat oudere man’ op haar afkwam. Krajicek had geen idee wie het was en ook toen hij zich voorstelde als Peter Fleming ging er niet direct een lichtje branden. Dat was haar ook niet kwalijk te nemen. De nu 55-jarige Fleming won samen met zijn vaste partner John McEnroe zijn vierde en laatste Wimbledon-dubbeltitel in 1984.

De grootsheid van de ontmoeting drong pas bij Krajicek (18) door toen vader Petr de hal binnenstapte. Hij kon zijn ogen niet geloven dat zijn dochter trainde met een tennislegende als Fleming. Voordat hij Michaëlla kon vragen hoe die samenwerking eigenlijk tot stand was gekomen pakte hij zijn fototoestel om het historische moment voor het nageslacht vast te leggen.

De trainingssessie met Fleming zal Krajicek langer bijblijven dan de wedstrijd tegen O’Brien die gisteren op baan 3 werd gespeeld. In al haar onschuld bevestigde de 21-jarige Britse nummer één de belabberde staat waarin het Britse tennis momenteel verkeert. In een partij die net het uur overschreed was O’Brien voor Krajicek meer een sparringpartner dan een tegenstander: 6-0 en 6-1.

Door de winst bereikte Krajicek als eerste Nederlandse tennisster sinds Miriam Oremans in 2002 de derde ronde op Wimbledon. Ze deed dat op een manier die haar halfbroer Richard niet had kunnen bekoren. In zijn column in De Telegraaf zei hij het te betreuren dat er op Wimbledon nog zo weinig aanvallend tennis werd gespeeld. De kampioen van 1996 omschreef het gras als ‘groen gravel’. Tegen O’Brien kwam zijn zus welgeteld drie keer naar het net.

„Ik kon tegen haar voldoende druk van achteruit geven”, verklaarde Krajicek haar strijdplan tegen O’Brien. „Het is ook moeilijk om service-volley te spelen omdat veel speelsters goed retourneren. Ik wil ook niet mijn hele spel omgooien om voortdurend service-volley te gaan spelen. Af en toe vind ik prima en zoals het nu gaat ben ik wel tevreden.”

Evenals in de twee voorgaande keren dat ze de derde ronde van een Grand Slam haalde, moet Krajicek aantreden tegen een speelster uit de mondiale top tien. In 2006 moest ze op de Australian Open opgeven tegen Amelie Mauresmo en vorige maand werd ze op Roland Garros verslagen door Serena Williams. Haar tegenstandster op Wimbledon heeft niet een dergelijke status, maar Anna Tsjakvetadze heeft beslist de potentie om een grote te worden.

De 20-jarige Russin won dit jaar twee toernooien en in beide gevallen volgde ze Krajicek op als titelhoudster. Eerst op het hardcourt in Hobart en vorige week op het gras in Rosmalen. De enige keer dat Tsjakvetadze en Krajicek tegen elkaar speelden, moest de Russische met een blessure opgeven. Destijds, in 2005 in Hasselt, stond de huidige nummer zeven van de wereld nog op de 35ste plaats van de ranglijst.

Krajicek staat al enige tijd stationair tussen de plaatsen dertig en veertig. Om de sprong vooruit te maken, naar de top dertig of nog hoger, heeft ze een grote overwinning nodig. Bijvoorbeeld vandaag in de derde ronde van Wimbledon tegen Tsjakvetadze. „Zij is een van de meest getalenteerde speelsters in het circuit. Het zal moeilijk worden, maar ik kijk er wel naar uit. Een overwinning zou goed zijn voor mijn carričre. Het was al een plus dat ik voor Wimbledon geplaatst was. Ik heb al eerder van speelsters uit de top tien gewonnen. Ik hoop dat ik haar kan stoppen.”

Aanverwante artikelen:
Deze Krajicek droomt wel van olympisch goud 28 juni 2007
Krajicek takes familiar path  1 juli 2007
Britain's O'Brien Crushed by Krajicek 28 juni 2007
Interview M. Krajicek 28 juni 2007
Mischa Krajicek doorbreekt barričre 29 juni 2007
Krajicek: keihard zwoegen en vloeken 29 juni 2007
Krajicek op weg naar droomland 29 juni 2007
Krajicek: Ik weet dat ik het kan 29 juni 2007
Krajicek zint op stap voorwaarts 29 juni 2007
Krajicek vecht zich in trance naar mijlpaal  30 juni 2007
Krajicek serves up classic in the outer limits 30 juni 2007
Krajicek: trots wijkt snel voor ambitie  1 juli 2007
‘Emotie, het hoort bij mijn karakter’  1 juli 2007
Krajicek: ik kijk wel hoe lang ik het volhoud  1 juli 2007
Krajicek hoort nu bij toppers  2 juli 2007
Echte doorbraak tekent zich af   2 juli 2007
Krajicek in kwartfinale Wimbledon  2 juli 2007
Opnieuw klimt Krajicek naar een hoger niveau   3 juli 2007
Vader Krajicek voelt zich gezegend man  3 juli 2007
'Geld mag geen belemmering meer zijn'   4 juli 2007
Carričre van Misa is een mooie, vloeiende lijn  4 juli 2007
Misa Krajicek: een peuter met ballen  4 juli 2007
‘Richard vindt mij softie’  4 juli 2007
’Doodsbang voor verandering’   4 juli 2007
Het regent, en weg is Misa’s ritme  4 juli 2007
Krajicek kan mentaal niet op tegen Bartoli   4 juli 2007
Michaëlla  5 juli 2007