Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   28 mei 2007 R128: Bremond (34) 6-3 6-3 

Koen Greven, NRC Handelsblad, 29 mei 2007

Revanche zonder peptalk van pa

Dankzij haar zege op de Française Séverine Brémond behaalde tennisster Michaëlla Krajicek gisteren voor het eerst de tweede ronde op Roland Garros. „Het was mooi dat ik haar voor haar eigen publiek terug kon pakken.”

Michaëlla Krajicek had voor haar partij tegen Séverine Brémond geen extra peptalk nodig van haar vader en coach Petr Krajicek. De achttienjarige Nederlandse tennisster was nog niet vergeten dat ze aan het begin van dit jaar in het Australische Hobart door de negen jaar oudere Franse was ‘geflikt’. Krajicek raakte destijds na een plaspauze van twintig minuten van Brémond zo van de wijs dat ze twaalf games op rij verloor en gedesillusioneerd afdroop.

Krajicek kreeg gisteren in de eerste ronde van Roland Garros, het tweede grandslamevenement van het jaar, de revanche waarop ze had gehoopt. In het hoofdzakelijk met Fransen gevulde stadion Suzanne Lenglen vernederde ze Brémond in één uur en zeventien minuten in twee sets: 6-3 en 6-3.

„Het was mooi dat ik haar voor haar eigen publiek heb kunnen terugpakken”, zei een lachende Krajicek, die zich voor het eerst in haar loopbaan plaatste voor de tweede ronde van het graveltoernooi in Parijs. Daarin speelt ze tegen de winnares van de partij tussen de Française Olivia Sanchez en de Amerikaanse Shenay Perry, respectievelijk de nummers 178 en 71 van de wereldranglijst.

De partij tussen Krajicek en Brémond stond aanvankelijk voor zondag op het programma, maar regen maakte het spelen op de openingsdag vrijwel onmogelijk. Verder dan een training van iets meer dan een half uurtje met tennistrainer en ‘familievriend’ Marian Laudin kwam ze niet. Op de tribune van baan zes keken haar vader en Rohan Goetzke – technisch directeur van de tennisbond – op Eerste Pinkersterdag toe bij de laatste oefensessie voor het belangrijkste graveltoernooi van het jaar. In de uren die volgden behoorden Justine Henin, Serena Williams en Dinara Safina tot de weinige speelsters die hun partij met succes wisten af te ronden. Brémond trainde tijdens de regenbuien door nog wel op een indoorbaan, Krajicek zag daar bewust vanaf.

De tweede dag van Roland Garros ving gisteren al even somber aan. Onder een grijze lucht begonnen Krajicek en Brémond om elf uur in de morgen aan het inslaan. Zes minuten later werd scheidsrechter Dianna Kondratowitch-Pierce gedwongen „jeu suspendu” door de microfoon te roepen. Uren later keerden de nummer 40 en 34 van de wereldranglijst terug in het op één na grootste stadion van het tennispark nabij Bois de Boulogne. Vader Krajicek ging aan de zijkant van de baan zitten, tennistrainer Laudin posteerde zich met een videocamera op een stoeltje achter de baseline. ‘Dertien graden’, stond op het scorebord te lezen.

Krajicek hield tijdens de openingsgame haar trainingsjasje aan. Ze miste aan het begin van de partij nog zichtbaar ritme op het langzame gravel. De nummer één van Nederland kwam snel op een 2-0 achterstand, maar herstelde zich vlot. Krajicek dwong haar tegenstandster met harde opslagen en diep geslagen groundstrokes tot het maken van fouten. Brémond zou in totaal 27 unforced errors maken tegenover veertien van Krajicek. Die cijfers maakten het verschil tussen beide speelsters duidelijk.

Krajicek balde na gewonnen punten meer dan eens haar vuist naar haar vader op de tribune. Op de vraag wie gisteren nu eigenlijk haar coach was gaf ze na afloop een duidelijk antwoord. „Dat is mijn vader.” Volgens Krajicek is Laudin vooral „als vriend van de familie” aanwezig in Parijs. „Het is altijd beter om twee mensen bij je te hebben dan één”, stelde ze koeltjes vast.

Krajicek oogde in de Franse hoofdstad fit en ondervond weinig last van zenuwen. Tijdens de Australian Open leed ze in januari van dit jaar nog een ontluisterende nederlaag in de eerste ronde tegen de Luxemburgse Anne Kremer. De vraag rees opnieuw of ze niet beter met een andere coach kon gaan werken dan haar vader. Petr Krajicek is bereid zijn dochter los te laten, maar hij vindt dat de tennisbond een nieuwe coach grotendeels zou moeten bekostigen. De bond is echter van mening dat een profspeelster als Krajicek hun eigen broek moeten kunnen ophouden. Dat leidde tot een patstelling. Als een soort tussenoplossing fungeert Laudin – die in dienst is bij de bond – in Parijs als een soort extra coach.

Met haar overtuigende zege verwees Krajicek de discussie over haar begeleiding even naar de achtergrond. Ze herwon het zelfvertrouwen dat aan het begin van het jaar grotendeels verdwenen was. Krajicek nam op sportieve wijze wraak voor de dramatische nederlaag aan het begin van het jaar tegen tegen Brémond. Als winnares schudde ze haar tegenstandster lachend de hand.

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe Michaëlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
Michaëlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
Michaëlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007