Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   01 jun 2007 R32: Williams (8) 3-6 4-6 

Marc Hoeben, Sportweek, 9 juni 2007

Op het kruispunt van een tennisloopbaan

Achttien jaar, derde ronde op Roland Garros. Het klinkt goed. Maar is het dat ook, als je MichaŽlla Krajicek heet? En wordt het niet de hoogste tijd dat zij haar tennisloopbaan in eigen hand neemt.

Haar ogen zoeken, naar het baken op de tribune van het Stade Suzanne Lenglen. Ze vinden de rijzige gestalte van haar vader, Petr Krajicek. Af en toe delen ze een glimlach of volgt er een venijnig knikje van het hoofd met de korte, grijze haardos.

Het is een vertrouwd beeld. Misschien wordt het minder vertrouwd. MichaŽlla Krajicek verliest de partij in de derde ronde van het Grand Slamtoernooi op Roland Garros. Serena Williams heeft genoeg aan enkele rauwe kreten en twee sets (63 en 64). Voor de Amerikaanse is het een werkdag als alle anderen. Voor Krajicek kun je het, met de blik op de toekomst, een kruispunt noemen.

Het is de vierde keer in anderhalf jaar dat ze in de Grand Slamtoernooien op de bovengrens de top tien van het vrouwentennis is gebotst. In 2006 kreeg ze op Roland Garros tennisles van Party Schnyder, destijds negende van de wereld. Bij de Australian Open was Amťlie Mauresmo als de nummer drie te sterk, bij de US Open ondervond ze de kracht van Maria Sharapova.

Aan de huidige editie van Roland Garros begon Krajicek als de mondiale nummer veertig. Het is een positie waar de ambities zeker niet ophouden. De speelster zelf heeft de top tien in gedachten. Gezien haar leeftijd, achttien jaar, lijkt het logisch om van zo'n mooie toekomst te dromen.

Maar niet iedereen is geneigd dat vanzelfsprekend te vinden. De ontwikkeling- fysiek, tactisch en technisch - baart zorgen bij iemand als Rohan Goetzke. En naar het oordeel van de technisch directeur van tennisbond KNLTB moet wel worden geluisterd. De AustraliŽr bracht ooit Richard Krajicek naar zijn Wimbledontitel van 1996. Hij heeft verstand van het spelletje, hij heeft niet onbelangrijk een band met de familie ťn hij heeft door zijn functie de mogelijkheid de discussie aan te gaan over de invulling van de voorwaarden voor een bestorming van de wereldtop.

Goetzke was begin vorige week in Parijs te vinden. Een gesprek met Krajicek senior, Petr, was een belangrijk onderdeel van zijn missie. Het hete hangijzer is de vraag hoe de begeleiding van Misa eruit moet zien. Daarover was dit jaar al enige verwarring. In maart was Marian Laudin, gewezen Tsjech en huisvriend van de Krajiceks. als coach mee naar de Ameri kaan se toernooien van Indian Wells en Key Biscane. Zijn vaste baan bij de bond wilde hij wel opzeggen voor het permanent werken met Misa en de speelster gaf in Sportweek aan dit te zien zitten. Maar op een bankje onder het stadion Suzanne Lenglen klinkt het nu resoluut, uit de mond van Goetzke: "Het is niet waar, als Misa dat heeft gezegd. Ik weet zelf van haar dat ze niet met Marian wil werken. Het is ook wel zo, als je naar ze luistert: ze gaan telkens van links naar rechts. Ik heb er nooit aan gedacht om Marian fulltime op Misa te zetten."

En zo houdt Goetzke toch al van duidelijkheid. "Ze zoeken op dit moment naar een coach. Fulltime. Dat kan voor twintig weken per jaar zijn, misschien meer. Het zou een nieuwe situatie voor haar en haar vader zijn. Misa heeft haar gedachten erover laten gaan. Zij wil het graag proberen."

Het is allerminst een nieuw thema voor de Krajiceks. Enkele jaren geleden was Michiel Schapers bij hun project betrokken. Maar de samenwerking strandde, volgens Petr om financiŽle redenen. Een nieuwe coach moest iemand zijn met de ervaring en kennis van oudspelers als Paul Haarhuis of Jan Siemerink en met zulke criteria werd de spoeling erg dun. Senior nam de coaching, als vanouds, zelf ter hand.

Goetzke: "Misa heeft de potentie om nog een stap te maken. Je kunt je afvragen tot hoe ver. Top tien, vijftien of twintig. Ze was jeugdkampioen. Ze staat nu stil, ook al is ze de nummer veertig van de wereldranglijst. Ze heeft meer potentie dan die klassering laat zien. Maar om dat eruit te halen, moet ze een aantal dingen veranderen."

Ondertussen is Petr de bezorgde vader, die zijn dochter niet zomaar uit handen wil geven. Goetzke kent de gevoeligheden. "Haar vader heeft ongelooflijk goed werk gedaan door haar tot dit punt te brengen. Ik zou ook graag zien dat de vader af en toe blijft meegaan. Ze moeten de coach vertrouwen, dat hij de tijd krijgt om met haar te werken. Ik ben het er mee eens dat ze nog jong is. Dus moet je goed kijken welke coach je met haar op stap stuurt. Ze is meer volwassen. De coach moet iemand zijn die haar echt helpt, naar wie ze luistert en voor wie ze respect heeft. Zij moet het gevoel hebben dat ze die kant op wil met haar loopbaan. Zij heeft zich duidelijk uitgesproken. Haar ouders kunnen haar adviseren, ze hoort naar ze te luisteren. Maar de beslissing is aan haar. De voorkeur gaat uit naar een Nederlandse coach. Of iemand die Engels spreekt."

Petr Krajicek sprak met John van Lottum. Hij bekent dat de oudprof de enige optie is, als het om een Nederlander gaat. "We hebben niemand anders, in Nederland. We hebben nog aan Hugo Ekker gedacht. Maar hij kon niet, vanwege zijn werk bij de bond." Goetzke is terughoudend wanneer de naam van Van Lottum valt. "Coachen is iets anders dan spelen. Je kunt de levensstijl leuk vinden, maar het is mťťr dan alleen ballen aangeven. Je doet het echt elke dag. Je hebt te maken met alle irritaties, met alle ups en downs. Eťn ding weet ik wel: John heeft een goede kijk op tactiek en snapt het spelletje."

Op het terras voor het spelersrestaurant ontsnapt Petr menige zucht. Iedereen heeft een mening over Misa en haar loopbaanplanning. Het blijft wel zijn dochter. De opmerking dat ze de leeftijd heeft voor het zelf nemen van zulke beslissingen, bevalt hem niet. "Wat is dat nou weer voor onzin! Waarom zou Misa zich moeten uitspreken? Wat kan een achttienjarige nou weten, in vergelijking tot een bijna 66jarige als ik? Waarom zouden wij haar meningen van anderen laten opdringen? Wij hebben haar opgevoed. Nu zou daar iemand binnendringen en zijn eigen ideeŽn binnenpompen. Waarom? Is helemaal geen reden voor. Voor een coach is dat kind zijn job, zijn project. Wij, mijn vrouw Pavlina en ik, zouden voor haar willen sterven, uit het raam willen springen. Nou, dat doet niemand anders, hoor. Rohan zegt dat te gemakkelijk. Op hun achttiende denken ze alles te weten. Dat is niet zo. Misa zegt misschien dat ze niet wil studeren. Nou, wij vinden dat ze dat moet blijven doen. Ze moet intelligent worden, meer opleiding krijgen. Ouders kijken daar heel anders tegenaan."

Begrijp hem niet verkeerd, hij wil een stap terug doen. De jaren gaan tellen, hij wil meer tijd doorbrengen bij Petr junior in Praag, hij ziet de noodzaak van iemand die met Misa aan de fYsieke randvoorwaarden werkt. En: "Het gaat erom dat Misa zich happy voelt. Het kan leuk zijn als ze iemand in de buurt heeft van dezelfde leeftijd of iets ouder. Zodat ze over andere dingen kan praten dan met haar ouders."

Helemaal afstand nemen, dat nooit. "Ik zal er altijd bovenop zitten. Ook als er een coach meereist, wil ik de supervisie houden. Niet dat ik me zou mengen in zijn werk, als hij het goed doet en als Misa tevreden is. Maar als ik zie dat er iets misgaat, dan grijp ik onmiddellijk in. Het probleem is ook: de coach moet met mij kunnen werken. En daar hebben een heleboel Nederlanders moeite mee.

Omdat ze anders zijn opgeleid. In een andere maatschappij, waarin je na je achttiende zelfstandig bent. Dan hebben de ouders niks meer te vertellen. Van de ene op de andere dag weten de kinderen zogenaamd alles. Terwijl die coach wel gek kan zijn. Of, bij wijze van spreken, een verkrachter.

"We moeten natuurlijk oppassen dat het niet iemand is die op onaangename wijze zijn eigen carriŤre op die van Misa gaat bouwen. Hij mag niet voor eigen succes gaan en opeens boven Misa staan. Het moet iemand met een goed hart zijn. Eerlijk. Aardig. Op wie we kunnen vertrouwen en die door Misa aardig wordt gevonden. Ik reis nu een paar jaar mee. Het is moeilijk, verschrikkelijk moeilijk voor een meisje van achttien. Misa moet inzien dat de wereld buiten het tennis er anders uitziet. Dat willen we graag. Mijn vrouw wil nog verder gaan. Het moet voor haar iemand zijn die Misa dingen van de wereld laat zien. Het luistert zo specifiek, zo nauw, met zo veel vrouwenprobleempjes.

"Wij zijn conservatief, in vergelijking tot Nederlanders. Mijn vrouw zou de kinderen het liefst thuis willen hebben. Wij zien graag dat Misa in de buurt van haar moeder blijft. Als ik dit hier op Roland Garros ook allemaal zie. Nou, dan zie ik helemaal niks! Het is een saai gedoe. Ze lezen bijna nooit kranten, ze praten niet over politiek, over de wereld. Het enige dat ze interesseert is tennis en misschien wat dingetjes van vrouwen en mannen.

"Meisjes worden in het circuit ergens naartoe getrokken. Ben ik nog steeds erg bang voor. Het ligt zo gevoelig. Deze kinderen raken overdonderd. Het is zo oneerlijk. Misa is daar niet bijzonder gevoelig voor. Maar wij zijn er ook steeds bij. Ik probeer dingen die ik niet leuk vind te relativeren en kleiner te maken. Na de juniorentijd is ze het contact met vele meisjes verloren. In die tijd was het gezellig. Ze had altijd gesprekspartners. Is nu veel minder, ze heeft dat opgelost, ze heeft wat kennissen gevonden. Ze heeft een paar meisjes met wie ze praat. Dat vind ik ook wel een probleem. Sommige speelsters zijn lesbisch. Mijn Misa is dat gelukkig niet. Dat is een gevaar dat in het circuit loert. Het is gek. Je kunt lesbisch worden. Ongeveer een maand geleden hebben we een wetenschappelijke studie gelezen. Bij mannen die naar de gevangenis moeten, komt dezelfde hoeveelheid homoseksuelen eruit als erin gaat. Bij vrouwen is dat honderd procent meer. Ze zijn er zo gevoelig voor! Ongelooflijk! Wist ik niet. Natuurlijk ben ik er bang voor. En mijn vrouw is nog conservatiever dan ik, ze zou het verschrikkelijk vinden."

Hij blijft de bezorgde vader, die de kandidaatcoaches onder het vergrootglas legt. Hij houdt ook een scherp oog voor een totaal andere kant van de zaak: geld. "Dat speelt mee. Misa is nog steeds niet rijk. Richard zegt wel dat ze moet investeren. Wij hebben daar een andere mening over. Sommige meisjes investeren alles. En soms is dan alles weg."

Naast enkele sponsordeals verdient Misa momenteel per jaar circa 250.000 dollar aan prijzengeld. Een behoorlijke coach kost tussen vier en zesduizend euro per maand aan salaris, daarnaast moet de speelster zijn onkosten voor haar rekening nemen. Een en ander loopt al snel op tot een kleine 100.000 euro per jaar.

Bond en familie Krajicek moeten het nog over de details van een financiŽle regeling hebben. Maar er zat al een kink in de kabel. Petr: "Ik dacht, na gesprekken met de vorige technische directeur Hans Felius, dat de Nederlandse bond tot het twintigste jaar van Misa de coach zou betalen. Rohan weet niks van de afspraken met Hans. Mijn vrouw is boos, ze is er ongelukkig van. Tsjechen kijken er anders tegenaan. Ze vinden het belangrijk dat iemand het land vertegenwoordigt en dat ze daarop trots kunnen zijn. Investeren ze alles. In Nederland is het meer een sociale invulling. Investeert men graag in van alles en nog wat. Maar het is nu aan Rohan. Hij moet met een voorstel komen."

Goetzke: "Er lopen een paar discussies, met andere partijen. Je kunt ook aan een lening denken. Dat je later terugbetaalt, als je succes hebt. Of dat je een percentage terugbetaalt. Je kunt het op veel verschillende manieren doen. Maar de speelster moet het gevoel hebben dat ze moet investeren en dat ze haar kans moet pakken. Ze is belangrijk voor het Nederlandse tennis. Ben ik het mee eens. Maar de liefde moet van twee kanten komen."


John van Lottum praat met Petr Krajicek

"We hebben een gesprek gehad. Petr heeft mij gevraagd naar mijn ambities. Uit het gesprek bleek me dat Petr een heel goed beeld heeft van zijn dochter. Dat vind ik positief. Het zou echt een uitdaging zijn om haar te coachen. Als ze me willen, neig ik ernaar om het te doen.

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe MichaŽlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
MichaŽlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
MichaŽlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007