Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   01 jun 2007 R32: Williams (8) 3-6 4-6 

Koen Greven, NRC Handelsblad, 2 juni 2007

Favoriete Serena Williams raakt geïrriteerd door zelfbewust tennistalent

Bevredigende nederlaag Krajicek

Als Michaëlla Krajicek een keer de kans had gehad om haar idool Serena Williams te verslaan dan was het gisteravond op het gravel van Roland Garros. De achttienjarige Nederlandse liet het echter op de belangrijke momenten afweten tegen de ervaren oud-winnares van het grandslamtoernooi in Parijs. Na één uur en zestien minuten kon Krajicek niets anders doen dan na de nederlaag in twee sets (6-3 en 6-4) nederig de complimenten in ontvangst nemen van haar tegenstandster

Williams schaarde zich bij de beste zestien speelsters in het enkelspel. Krajicek is in de Franse hoofdstad alleen nog actief in het dubbelspel met haar Poolse partner Agnieska Radwanska. ,,Ik kan terugkijken op een goede partij. Ik heb er van genoten’’, sprak Krajicek. ,,Serena zei ,,good match, great play’’ tegen me. Ik denk dat ze het meende. Het was niet genoeg. Ik moet gewoon nog wat meer ervaren worden.’’

Tijdens haar achtste grandslamtoernooi stuitte Krajicek voor de vierde keer op een speelster uit de toptien. In het verleden was de nummer één van Nederland kansloos tegen Amélie Mauresmo (Australian Open 2006), Patty Schnyder (Roland Garros 2006) en Maria Sjarapova (US Open 2006). Tegen Williams wilde Krajicek in ieder geval voorkomen dat ze weg zou worden gespeeld.

Na uren wachten begon Krajicek aan het begin van de avond aan één van de belangrijkste partijen uit haar loopbaan. Honderden Nederlandse fans hadden zich verzameld op de tribunes van het Court Suzanne Lenglen. La neerlandaise Michaëlla Krajicek, klonk het onder luid gejuich toen de nummer veertig van de wereld het stadion binnen liep. Een paar seconden later stapte Williams met een roze handtas de baan op. De vlaggen van de vier grandslamtoernooien stonden in de nok van het stadion strak in de wind.

Krajicek was zichtbaar onder de indruk van haar tegenstandster en de ambiance. Hoewel ze zich voor had genomen om scherp aan de partij te beginnen, kwam ze direct op een 3-0 achterstand. Gesteund door het publiek vocht Misa zich terug in de wedstrijd. Bij vlagen liet ze zien dat Williams kwetsbaar is op het langzame gravel. Krajicek ging bewust niet mee in het krachttennis van haar tegenstandster, maar probeerde de vaart uit het spel te halen. De tactiek leek te werken; ze kwam terug tot 3-3.

Williams pakte tijdens een pauze een boekje uit haar tas en begon daarin even snel te lezen. Het leek alsof ze zich op die manier probeerde te concentreren op de volgende game. Met verbeten trekken op haar gezicht stelde de Amerikaanse een paar uur nadat haar zus Venus Williams was uitgeschakeld weer orde op zaken. Krajicek had het Williams even moeilijk weten te maken, maar ze wist haar goede spel niet te verzilveren. Op de belangrijke punten sloeg Williams toe. Dat maakte het verschil tussen een wereldtopper en een Nederlands talent.

Tijdens de tweede set dreigde de regen zoals zo vaak de afgelopen week vroegtijdig een einde te maken aan de speeldag. Williams ging zich haasten om voor de buien klaar te zijn. Dat werkte in het voordeel van Krajicek die rustig haar eigen spel bleef spelen. De voormalige nummer één van de wereld raakte geïrriteerd en begeleidde haar slagen met geschreeuw. Halverwege de set sloeg ze een bal rakelings langs Krajicek. Williams verontschuldigde zich door haar hand op te steken. Met een cynisch lachje, dat opvallend veel deed denken aan de manier waarop haar halfbroer Richard Krajicek wel eens glimlachte, draaide ze zich om.

Williams deelde in de achtste game van de tweede set een mentale tik uit die Krajicek niet meer te boven kwam. Een groot deel van het publiek stroomde al het stadion uit voordat de laatste bal geslagen was. De enig overgebleven Nederlandse prof in het enkelspel liep scheldend over de baan alsof ze zich al schikte in haar lot. De wave ging over de tribunes voordat Williams voor de wedstrijd mocht serveren. De achtvoudig grandslamwinnares bleef cool en maakte geen fouten meer.

Met opgeheven hoofd kon Krajicek de baan verlaten. Het talent dat een paar maanden geleden nog in een vormcrisis verkeerde heeft in Parijs laten zien dat ze weer de omhoog omhoog heeft gevonden. Ze oogt niet alleen fitter dan ooit, maar ze is ook beter in balans.

Krajicek noch haar vader en coach Petr Krajicek maakten zich in Parijs druk om allerlei randzaken. In Melbourne wees de familie na het verlies in de eerste ronde van de Australian Open nog met de beschuldigende vinger naar Nederland. De druk op Misa zou te groot zijn. In Parijs had Krajicek juist genoten van het optreden dat rechtstreeks op de Nederlandse televisie was. Ondanks dat ze kans liet liggen om haar idool te vloeren neemt ze met een tevreden gevoel afscheid van Roland Garros.

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe Michaëlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
Michaëlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
Michaëlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007