Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   30 mei 2007 R64: Perry (71) 6-4 5-7 6-1 

Koen Greven, NRC Handelsblad, 31 mei 2007

Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek

Onder moeilijke omstandigheden bereikte Michaëlla Krajicek op Roland Garros de derde ronde. Spelen in de regen op een bijbaantje was lastig, maar niet onoverkomelijk

Op een trainingsbaantje dat eigenlijk niet geschikt is voor het spelen van proftennis plaatste een zelfverzekerde Michaëlla Krajicek zich gisteren ten koste van Shenay Perry voor het eerst in haar loopbaan voor de derde ronde van Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van dit seizoen. Daarin treedt de achttienjarige Nederlandse waarschijnlijk morgen in één van de grote tennisstadions van Parijs aan tegen Serena Williams, als de Amerikaanse er vandaag tenminste in slaagt de door de regen uitgestelde partij tegen de Venezolaanse Milagros Sequera te winnen.

Het contrast was enorm voor Krajicek. Afgelopen maandag mocht de beste Nederlandse tennisster nog voor volle tribunes op het Court Suzanne Lenglen aantreden tegen de Française Severine Bremond. In de sfeervolle ambiance, waar plaats is voor een kleine tienduizend toeschouwers, bereikte ze overtuigend de tweede ronde. De bijna onophoudelijk neervallende regen gooide de schemas van het grandslamtoernooi zo in de war dat gisteren alle achttien banen gebruikt moesten worden om achterstanden in te halen.

In de ochtenduren trainde Krajicek gisteren met de Griekse Elini Daniilidou op baan twaalf in de schaduw van Court Suzanne Lenglen. Een paar uur later moest de Nederlandse haar partij afwerken op de baan waar niet eens stoeltjes om heen stonden. Enkele tientallen Nederlandse toeschouwers namen plaats op de nabijgelegen baan veertien en draaiden zich om naar Krajicek en Perry. Buiten voor het hek van de Boulevard DAuteuil verzamelden zich een paar voorbijgangers die gratis konden kijken naar het optreden van de twee profs.

Aan de rand moedigden vader Petr Krajicek en tennistrainer Marian Laudin de Nederlandse nummer één bij bijna elke slagenwisseling aan. Krajicek probeerde zich zo min mogelijk aan te trekken van het geroezemoes van het publiek. Ik kon soms bijna woordelijk verstaan waar de mensen het over hadden, stelde de nummer 40 van de wereld. Ik dacht soms wel even hé jongens, ik speel hier. Verder heb ik geprobeerd me zo weinig mogelijk aan te trekken van de baan. Dat was wel moeilijk, want de ondergrond was slecht. De bal stuiterde soms raar weg. Nee, dat is niet prettig.

Krajicek wist ondanks de moeilijke omstandigheden op overtuigende wijze haar opmars op Roland Garros voort te zetten. Terwijl op de andere baan de speaker onder luid gejuich publiekslieveling Amélie Mauresmo aankondigde, vochten Krajicek en Perry in de anonimiteit een gravelgevecht uit. Met een verbeten trek op haar gezicht vocht de Nederlandse in de motregen voor elk punt. Ze brak direct de service van haar tegenstandster en trok de eerste set op overtuigende wijze naar zich toe. Met gebalde vuisten liep ze naar de kant van de baan.

In de tweede set kwam Krajicek onder grotere druk te staan. Ze verruilde de aanmoedigingen in het Nederlands voor gescheld in het Tsjechisch. Na het verlies in de tweede reeks smeet ze boos haar racket tegen het gravel. Ja, schelden kan ik hier beter in het Tsjechisch doen. Anders gaan de mensen misschien van alles denken, verklaarde Krajicek lachend na afloop. Als ik in Praag ben dan scheld ik juist vaak in het Nederlands. In de derde set stelde Krajicek snel orde op zaken en riep ze kom op! na belangrijke punten. Met hernieuwd zelfvertrouwen stapte de halfzus van Richard Krajicek met setstanden 6-4, 5-7 en 6-1 op het scorebord van de baan.

Krajicek lijkt in een paar maanden tijd een kleine metamorfose te hebben ondergaan. Aan het begin van het jaar zat ze tijdens de Australian Open zichtbaar niet goed in haar vel. Ze voelde zich niet fit, had geen zelfvertrouwen en verloor in Melbourne verrassend van de modale Luxemburgse Anne Kremer. Vader Petr Krajicek stelde in januari dat de druk uit Nederland te groot zou zijn geweest. De voorbije maanden bracht het gezin Krajicek daarom vooral door in het Tsjechische Praag.

De Krajicek die zich gisteren op Roland Garros bij de laatste 32 speelsters schaarde, lijkt zich veel minder druk te maken over randzaken. Ze veranderde met een kortgeknipt kapsel haar look, oogt fitter dan voorheen, wijzigde haar service en besloot zich ook minder aan te trekken van kritiek uit Nederland. Ik probeer me nu meer op mijn tennis te focussen, sprak de Nederlandse prof. En dat lukt goed. Ik voel me nu veel beter dan aan het begin van het jaar. Naast het tennis waren er ook wat andere dingen buiten de baan gaande. Dat is nu allemaal uitgepraat. Ik ben nu beter in balans.

Dat laatste straalt Krajicek in Parijs ook uit. Het maakte haar dan ook weinig uit of ze haar tegenstandster nu in een stadion of op een trainingsbaan tegemoet moest treden.

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe Michaëlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
Michaëlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
Michaëlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007