Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   01 jun 2007 R32: Williams (8) 3-6 4-6 

Martijn van Beeten, Algemeen Dagblad, 2 juni 2007

Krajicek net te lief voor idool

Dromen deed Michaëlla Krajicek in de aanloop naar het duel met Serena Williams en daar wilde ze niets over zeggen.

Als ze de afgelopen nacht niet wakker lag, dan droomde ze waarschijnlijk van de kansen die ze heeft gemist om haar grote idool in derde ronde op Roland Garros aan het wankelen te krijgen.

De Kleine Kraai stond in stadion Suzanne Lenglen, dat plaats biedt aan bijna tienduizend toeschouwers, tegenover een vrouw die zich altijd ongemakkelijk voelt op gravel en gisteren een kwetsbare indruk maakte.

Krajicek kondigde vooraf aan dat ze klaar was voor een grote wedstrijd, in een groot stadion, op een Grand Slam-toernooi. Misa voelde zich zelfverzekerd door twee goede overwinningen in Parijs en bovendien gaf ze deze week steevast aan dat ze lekker in haar vel zit.

Toen Krajicek ’savonds eindelijk de baan op mocht, was het net als de hele week druilerig en fris in het Bois de Boulogne. Toch zat vader Petr in een korte broek op de goed gevulde tribunes. Familievriend en bondstrainer Marian Laudin zat pal achter de baan. Met een oranje petje op zijn hoofd en een videocamera in de aanslag. Zoals bij elke wedstrijd noteerde hij alle punten.

Krajicek begon gespannen. Niet zoals vorig jaar, in de eerste ronde van de US Open. Bij de wedstrijd tegen Maria Sjarapova in het Arthur Ashe-stadion was Krajicek zo gespannen, dat ze niet eens kon nadenken over een strijdplan. Na het pak slaag moest Martina Navratilova haar troosten in de kleedkamer.

Gisteren leidde juist het strijdplan tot een stroeve start. Krajicek had eerder deze maand in Rome al tegenover Williams gestaan. Die imposante gestalte, die stevige bovenarmen. Dus wist de Nederlandse dat ze er geen spierballenwedstrijd van moest maken. Ingehouden tennis, proberen Williams aan het lopen te krijgen, dat was de opdracht.

Gevolg was wel dat Krajicek maar niet los kon komen. Waar agressief tennissen haar sterkste punt is, moest ze nu tegen haar natuur in wat gas terug nemen. Dat kostte moeite en keer op keer ging een vragende blik naar de tribune. Naar vader en coach Petr.

,,Het is lastig om tegen Serena te tennissen, want ze zet je enorm onder druk. Toch had ik er meer van kunnen maken,’’ zei ze. ,,Ik moet vooral zorgen dat ik mijn concentratie beter vasthoudt. Het blijft een probleem dat ik me wat te snel laat afleiden. Ik moet zorgen dat mijn koppie cool blijft.’’

Serena Williams kwam snel met 3-0 voor, maar leek niet zo ongrijpbaar als je mag verwachten van een vrouw die acht Grand Slam-titels op zak heeft en 57 weken de wereldranglijst aanvoerde. Krajicek kreeg kansen om toe te slaan, kwam terug tot 3-3, maar kon niet doordrukken toen de jongste van de zusjes Williams tekenen van zwakte toonde.

Bij het feliciteren aan het net kreeg Krajicek een vriendelijke glimlach van haar idool en zelf lachtte ze vriendelijk terug. ,,Serena zei dat ik goed had gespeeld en ik denk dat ze dat toch echt wel meende. Zelf heb ik er van genoten.’’

De Nederlandse tiener mag ondanks de nederlaag tevreden zijn over haar optreden op Roland Garros, waar ze voor het eerst wedstrijden in het hoofdtoernooi won. Nu resteert de vraag of ze in de toekomst wél in staat zal zijn om grote speelsters te kloppen bij een Grand Slam-toernooi. Dat lukte eerder niet tegen Amélie Mauresmo (Australian Open), Patty Schnyder en Daniela Hantuchova (Roland Garros) en Sjarapova (US Open).

Tweemaal versloeg Krajicek een top-10-speelster, maar op kleinere evenementen. Vorig jaar in Rosmalen verschalkte ze Jelena Dementjeva en vorige maand in Charleston was ze te sterk voor haar Tsjechische jeugdrivale Nicole Vaidisova.

Of Krajicek de top kan halen en met wie ze dat zal doen, moet blijken. De familie is er van overtuigd dat er een coach nodig is om de tiener verder te helpen. De tennisbond is om steun gevraagd, maar vooralsnog stelt technisch-directeur Rohan Goetzke dat de nummer veertig van de wereld zichzelf moet kunnen bedruipen.

Vorig jaar riep Krajicek dat ze het zat was om door de grote speelsters van de baan te worden geveegd. Dat moest maar eens afgelopen zijn. Duels met Sjarapova, Vaidisova, Dinara Safina en Williams hebben dit jaar aangetoond dat ze er ook tegen deze klasbakken een wedstrijd van kan maken. Nu is het tijd voor de volgende stap: winnen.

,,Ik ben nog altijd een van de jongste speelsters in het profcircuit, dus ik vertrouw er op dat ik me nog zal verbeteren.’’

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe Michaëlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
Michaëlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
Michaëlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007