Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   01 jun 2007 R32: Williams (8) 3-6 4-6 

Mark van Driel, de Volkskrant, 2 juni 2007

Krajicek laat zich intimideren

Boven het theater van haar dromen hingen vrijdagavond donkere wolken, maar MichaŽlla Krajicek had met de storm in haar hoofd meer moeite dan met de Franse wind en regen. Ze ging aan haar onervarenheid ten onder in het stadion, waar duizenden bibberende Nederlanders hoopten dat zij zou stunten tegen haar jeugdidool Serena Williams.

Krajicek dacht van tevoren dat ze haar zenuwen van zich had afgeschud in haar eerste partij tegen Williams, onlangs in Rome. Het tegendeel bleek waar. Op het Court Suzanne Lenglen toonde ze zich danig onder de indruk van de achtvoudige Grand Slamwinnares, die de titel in Parijs vijf jaar geleden won en in zes eerdere optredens nooit eerder werd uitgeschakeld dan in de derde ronde.

Krajiceks nervositeit was niet verwonderlijk. Naast het imposante postuur van Williams oogde zij als een lichtvoetige ballerina. Ook het gekreun tijdens haar slagen stak schril af bij het angstaanjagende gebrul waarmee de 26-jarige Amerikaanse haar slagen van extra kracht voorziet, vooral als ze in het nauw dreigt te komen. Met zuivere intimidatie, weet Williams, valt een belangrijke tenniswedstrijd tegen een aanstormend talent te winnen.

Krajicek, die met 6-3, 6-4 naar huis werd gestuurd, vocht van meet af aan een verloren strijd. Al in haar eerste beurt ging haar opslag verloren en met de harde service van Williams wist ze zich geen raad. Ze beging fout op fout en kwam snel met 3-0 achter. Net als bij eerdere ontmoetingen tegen topspeelsters als Sjarapova en Mauresmo, leek ze voor een afgang te moeten vrezen.

Zover kwam het niet. Krajicek kwam terug in de set en toonde zich bij vlagen gelijkwaardig aan Williams, die eerder dit jaar de Australian Open won. Met tactisch spel slaagde ze erin de Amerikaanse van hoek naar hoek te sturen, soms met prachtige punten als gevolg. Ze kwam terug tot 3-3 en leek weer even te geloven in een stunt.

Het bleek ijdele hoop. Williams, die na de uitschakeling van haar zus Venus eerder op vrijdag de laatste overgebleven Amerikaanse speler (mannen en vrouwen) op Roland Garros is, vermande zich. Ze wenste niet langer dan noodzakelijk op de koude, natte baan te blijven. Voor Krajicek mocht de wedstrijd dan vooraf lijken op een droom, voor haar had het duel door het late tijdstip en de belabberde weersomstandigheden van meet af aan het karakter van een slechte dag op kantoor.

Williams dwong Krajicek met haar mokerslagen verder in het defensief, zonder zelf bijzonder goed te spelen. Op kracht kon de 18-jarige Nederlandse de Amerikaanse niet bijbenen. Na krap veertig minuten was de eerste set afgelopen.

In de tweede set kwam Krajicek opnieuw vlot op achterstand, door een servicegame waarin ze de fouten aaneenreeg. Ze maakte haar achterstand weliswaar meteen goed, maar het bleek een tijdelijke oprisping.

Terwijl het harder begon te regenen, overal parapluís verschenen en vader Krajicek de enige overgebleven toeschouwer in korte broek was, ontspoorde ze opnieuw. Haar vierde servicegame ging verloren zonder dat ze een punt kon maken. Williams kon de wedstrijd vervolgens gemakkelijk naar zich toetrekken, al lijkt haar vorm bij lange na niet voldoende om voor de tweede maal in haar loopbaan de titel in Parijs te winnen.

Ondanks de forse nederlaag is er voor Krajicek reden om tevreden terug kijken op Roland Garros. Ze wist pas voor de tweede maal in haar loopbaan de derde ronde van een Grand Slamtoernooi te bereiken, op de ondergrond die haar het minst lief is.

Ze zal over twee weken op de wereldranglijst van de veertigste plaats stijgen naar een plek die dicht bij haar hoogste klassering (34ste) ligt. Op de wereldranglijst staat slechts ťťn 18-jarige speelster hoger dan zij: de Tsjechische Vaidisova (10de).

Tegelijkertijd blijkt bij ontmoeting met topspeelsters dat ze tekort schiet. Ze won sinds haar debuut in het profcircuit, in 2003, pas tweemaal van een speelster uit de top-10: Dementieva en Vaidisova.

Vooralsnog komt de grote hoop van het Nederlandse tennis dus tekort om met de werkelijke toppers mee te komen, laat staan dat ze kan winnen. Krajiceks sterkste wapens verbleken bij die van de toppers en voordat ze hen met een betere tactiek kan verslaan, zal ze moeten leren het hoge tempo bij te benen.

Een positie bij de top-30, Krajiceks streven voor dit jaar, lijkt zowel bescheiden als realistisch.

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe MichaŽlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
MichaŽlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
MichaŽlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007