Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   28 mei 2007 R128: Bremond (34) 6-3 6-3 

Fred Buddenberg, Trouw, 28 mei 2007

Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG

Voor het eerst in een jaar won MichaŽlla Krajicek in Parijs weer een tennispartij op het allerhoogste niveau. ,,Het leven zit vol ups en downs.

Op het Parijse gravel, waarop Kea Bouman precies tachtig jaar geleden de open Franse titel veroverde, was het deze eeuw kommer en kwel voor de Nederlandse tennisvrouwen. Krajicek was gisteren pas de tweede Nederlandse speelster die sinds de millenniumwisseling een partij op Roland Garros wist te winnen. Miriam Oremans ging haar voor, alweer zeven jaar geleden.

Tussen de overwinning van Oremans in 2000 - op de Zuid-Afrikaanse Kruger - en de zege van Krajicek op tweede pinksterdag van 2007 - op de FranÁaise Severine Bremond - zat een periode van grote leegte. Oremans, Hopmans, Boogert en Noorlander probeerden vergeefs de tweede ronde in de Franse hoofdstad te halen. In 2003 en 2004 voltrok het vrouwentoernooi in Parijs zich zelfs zonder Nederlandse inbreng.

Ook Krajicek bleef bij haar eerste twee bezoeken aan het complex aan de rand van het Bois de Boulogne in de eerste ronde steken. In 2005 verloor ze van Hantuchova, een jaar later ging ze onderuit tegen Schnyder. Het was dan ook niet de reputatie van Krajicek, maar de nationaliteit van Bremond die de Franse organisatoren deed besluiten de partij op het Court Suzanne Lenglen te plaatsen. Krajicek vond het wel een eer om te spelen op de baan die is vernoemd naar de beste Franse tennisster ooit, die in 1927 als Roland Garros-kampioene werd afgelost door Kea Bouman.

Bremond (27) leek meer onder de indruk van de omstandigheden dan haar negen jaar jongere opponente. Met opvallend veel gemak en vooral overtuiging bereikte Krajicek voor het eerst in haar carriŤre de tweede ronde van het Franse grandslamtoernooi. Afgezien van een valse start, die haar op een 2-0 achterstand kwam te staan, speelde de nummer veertig van de wereld een soevereine partij. Het bereiken van de mondiale top dertig - haar doel voor dit jaar - lijkt aan herziening toe. Uit het optreden tegen Bremond zou ze zoveel vertrouwen kunnen putten dat ze wellicht al deze zomer een plek verovert tussen de beste dertig tennissters van de wereld.

Bremond dankt haar huidige klassering (34ste) vooral aan haar kwartfinale van vorig jaar op Wimbledon. De nummer vier van Frankrijk maakt een forse duikeling in het peloton wanneer zij die prestatie volgende maand op het Londense gras niet weet te benaderen. Krajicek heeft het voordeel dat ze op het allerhoogste niveau niet veel punten heeft te verdedigen. In de afgelopen vier grand slams verloor ze steeds in de eerste ronde. ,,Dat ik nu gewonnen heb zie ik niet als een opluchting, zei Krajicek. ,,Het hele jaar zit vol ups en downs. Dat geldt ook voor de grand slams. Ik ben daar niet zo mee bezig.

Krajicek had nog een rekening te vereffenen met Bremond. In het eerste toernooi van dit jaar moest ze in het Australische Hobart haar titel verdedigen. In de eerste ronde, tegen Bremond, leek er niets aan de hand. Ze leidde met 6-3 en 1-0 toen de FranÁaise een sanitaire stop van twintig minuten inlaste. Na de hervatting won een ontgoochelde Krajicek geen game meer. Gisteren liet ze zich niet van de wijs brengen. ,,Ze heeft een reputatie en het is leuk dat ik in Parijs revanche op haar heb kunnen nemen.

De overwinning van Krajicek werd gadegeslagen door vader Petr, technisch directeur van de tennisbond Rohan Goetzke en bondstrainer Marian Laudin. Over de coaching van zijn dochter is Petr nog altijd in onderhandeling met de bond, die op het standpunt staat dat de nummer veertig van de wereld zelf voor een coach moet kunnen zorgen. Maar naar wie stak Krajicek gisteren steeds de vuist op? ,,Er zat nog iemand op de tribune, maar wie dat is houd ik liever voor me, aldus een kortgeknipte en blozende Krajicek.

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe MichaŽlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
MichaŽlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
MichaŽlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007