Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   28 mei 2007 R128: Bremond (34) 6-3 6-3 

Algemeen Dagblad, 28 mei 2007

Krajicek neemt wraak in Parijs

Met een wraakactie tegen de Française Severine Brémond heeft Michaëlla Krajicek gisteren haar eerste overwinning op een Grand Slam-toernooi in zeventien maanden tijd geboekt.

Bovendien was ze bij haar derde optreden op Roland Garros in drie jaar tijd voor het eerst succesvol. Met tweemaal 6-3 plaatste de nummer één van het Nederlandse tennis zich in een waterkoud Parijs gedecideerd voor de tweede ronde.

Severine Brémond verstierde in januari, in de Tasmaanse hoofdstad Hobart, de seizoensopening van Michaëlla Krajicek.

De Nederlandse tiener vierde in die week haar achttiende verjaardag en leek die met een mooie zege te bekronen. Ze stond met 6-3 en 1-0 voor, toen Brémond het toilet opzocht. Pas twintig minuten later keerde ze terug van haar plaspauze. Krajicek was geïrriteerd en van slag en slaagde er daarna niet meer in nog maar één game te winnen.

Dolgraag wilde Krajicek zich revancheren op de nummer 34 van de wereldranglijst, die in Parijs als 31ste was geplaatst. Ook omdat de 27-jarige tennisster uit Vitrolles een reputatie heeft voor het uithalen van rare fratsen om tegenstandsters aan het wankelen te krijgen. Geen betere plaats om wraak te nemen dan op Court Suzanne Lenglen, het tweede stadion op Roland Garros, dat plaats biedt aan ruim tienduizend toeschouwers.

Ook in het Bois de Boulogne kreeg Krajicek te maken met oponthoud, maar daar kon Brémond niets aan doen. De twee hadden zich zondag al afzonderlijk van elkaar warm geslagen, maar toen hield regen een treffen tegen. Gisteren moesten de twee na zes minuten inspelen al de kleedkamers opzoeken. Pas drie uur later konden Brémond en Krajicek, die kampt met een beginnende keelontsteking, écht beginnen.

De Nederlandse nummer één at wat, kletste in de players lounge en zorgde ervoor dat ze om twee uur ’smiddags klaar was voor de strijd. Met een jasje aan begon ze de partij, maar ze had twee verloren games nodig om warm te draaien. Daarna maakte Krajicek nauwelijks fouten en was Brémond kansloos.

,,Al was het lastig, want de afgelopen dagen had ik welgeteld slechts 36 minuten kunnen tennissen,’’ zei Krajicek. ,,Dat is voor mij toch wat weinig.’’

De Française stond vorig jaar verrassend in de kwartfinales op Wimbledon, maar presteert in de eerste helft van 2007 belabberd. Haar enige uitschieter dit jaar was de overwinning op Krajicek in Hobart. Bovendien is Brémond sterk op een snelle ondergrond als gras of hardcourt en niet op gravel. Met veel onnodige fouten onderstreepte ze dat gisteren.

Gelukkig voor Krajicek zocht haar opponente deze keer niet haar toevlucht tot een langdurig bezoek aan het toilet. Enkele minuten nadat de Kleine Kraai haar eerste matchpoint had benut, begon het namelijk alweer te regenen. ,,Toen ik op 5-3 voor de wedstrijd serveerde, keek ik toch even naar die wolken. Ik wilde het snel afmaken, maar wist ook dat ik me moest blijven concentreren.’’

Krajicek, die in Parijs wordt begeleid door haar vader en door KNLTB-coach Marian Laudin, was blij met haar succes op een Grand Slam-toernooi. In januari 2006 had ze de derde ronde bereikt op de Australian Open, maar daarna verloor ze op Roland Garros, Wimbledon, de US Open en de Australian Open in de eerste ronde. Op het laatste toernooi zelfs van Anne Kremer, een Luxemburgse kwalificante.

In januari was het zelfvertrouwen van Krajicek tot het nulpunt gedaald, maar nu kijkt ze een stuk frisser uit de ogen. Met een kort kapsel, een fit lijf en een zelfverzekerde instelling is ze aan Roland Garros begonnen.

Ze stuit in de tweede ronde op Olivia Sanchez uit Frankrijk of Shenay Perry uit de Verenigde Staten. Die twee kwamen gisteren wel de baan op, wonnen beiden een set, maar konden na de zoveelste regenbui definitief vertrekken naar hun hotelkamer.

Een derde ronde tegen Serena Williams behoort zeker tot de mogelijkheden voor Krajicek. Eerder deze maand, in Rome, stond ze al tegenover deze grote kampioene uit de Verenigde Staten. Toen nam Krajicek in de eerste set brutaal een 4-2 voorsprong, maar verloor ze uiteindelijk met 6-4 6-1.

Krajicek heeft dit jaar tot doel de top-30 van de wereld te betreden en daar is ze nog tien plaatsen van verwijderd. ,,Het lijkt een bescheiden doel, maar als ik iets hoger mik en het niet haal, dan kan ik mezelf alleen maar teleurstellen.

Het is lekker dat ik op Roland Garros voor het eerst een rondje heb gewonnen. Zeker omdat gravel niet mijn beste ondergrond is. Dit is goed voor het zelfvertrouwen.’’

Aanverwante artikelen:
Soevereine Krajicek vult leegte op het gravel van RG 28 mei 2007
Krajicek: spel past bij look  28 mei 2007
De nieuwe Michaëlla Krajicek staat op 28 mei 2007
Krajicek pakt uit tegen haar plaaggeest 28 mei 2007
Krajicek neemt wraak in Parijs 28 mei 2007
Revanche zonder peptalk van pa  29 mei 2007
Michaëlla Krajicek is 'n blijvertje in Parijs 30 mei 2007
Krajicek bereikt derde ronde 30 mei 2007
Krajicek hoopt op duel met idool Serena Williams  30 mei 2007
Nu nog anoniem op een bijbaantje 31 mei 2007
Schelden in Tsjechisch helpt Krajicek 31 mei 2007
Krajicek laat zich niet meer imponeren 31 mei 2007
Klaar voor duel met Serena 31 mei 2007
Krajicek leert van eervol verlies  1 juni 2007
Bevredigende nederlaag Krajicek   2 juni 2007
Michaëlla Krajicek gaat strijdend ten onder  2 juni 2007
Krajicek net te lief voor idool  2 juni 2007
Krajicek laat zich intimideren  2 juni 2007
Op het kruispunt van een tennisloopbaan   9 juni 2007