Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   19 jun 2006 R32: Pennetta (19) 7-5 6-3 

Martijn van Beeten, Algemeen Dagblad, 19 juni 2006

Twee trainingen in Rosmalen genoeg voor zege op nummer 19 van de wereld

Krajicek went snel aan gras

MichaŽlla Krajicek is ambassadrice van het grastoernooi in Rosmalen en stelt dat ze op deze snelle ondergrond in staat moet zijn tot grootse daden. Daarom was het verbazingwekkend dat ze koos voor een voorbereiding in de Nederlandse en Duitse competitie. Op gravel. Door met 7-5 en 6-3 te winnen van de als derde geplaatste Flavia Pennetta kon Krajicek in elk geval zeggen dat die keuze haar niet noodlottig is geworden. ,,Ik had na de nederlaag tegen Patty Schnyder in de eerste ronde van Roland Garros veel wedstrijden nodig om beter te tennissen en zelfvertrouwen op te doen. Het maakte me niet uit tegen wie of waar. Dat vond ik belangrijker dan trainen op gras. Dat ik in die competitie ook nog wat geld heb verdiend, is mooi meegenomen. Maar dat is voor mij niet de hoofdreden geweest.'' Krajicek twijfelde wel of ze afgelopen weekeinde met het Haagse Leimonias zou meedoen aan de play-offs van de eredivisie. Haar vader en coach Petr liet die keuze aan de tennisster. Ze deed het uiteindelijk wel. ,,Ik kreeg de kans om nog een keer tegen een goede tegenstandster te spelen. Dat gaf de doorslag.''

Eergisteren trainde ze voor het eerst in Rosmalen, met haar Russische dubbelmaatje Dinara Safina. Vreemde voorbereiding of niet, Krajicek boekte in de eerste ronde in Rosmalen een overwinning die haar persoonlijke top-10 haalde. Pennetta behoort tot de mondiale subtop, haalde vorig jaar de vierde ronde op Wimbledon en stond dit jaar in de finales in Gold Coast, BogotŠ en Acapulco. Als Pennetta model staat voor het niveau dat nodig is om de top-20 te halen, dan is dat voor Krajicek in elk geval een haalbaar doel. Vooral de mentale zwakte van de Italiaanse was opvallend. Aan het einde van de eerste set wond Pennetta zich zo op over een haperende opslag, dat ze de setwinst wel heel makkelijk aan Krajicek liet. Echt onwennig was de Nederlandse niet, met gras in plaats van gravel onder de voeten. Af en toe was de timing niet helemaal perfect en soms stond Krajicek verkeerd voor de bal. Maar het is al langer bekend dat het voetenwerk van de tiener beter kan.

,Ik ben heel tevreden,'' blikte de Kleine Kraai terug. ,,Zeker in de eerste set haalde ik een hoog niveau. Het bewijst voor mij dat ik de juiste keuzes heb gemaakt.'' In die eerste set sloeg Krajicek 88 procent van haar eerste opslagen in. Een ongewoon hoog aantal. Die service was tot voor kort haar grootste wapen, maar haperde tijdens het gravelseizoen. ,,Ik heb veel gewerkt aan mijn tweede opslag en die is ook echt beter geworden. Maar dat ging ten koste van mijn eerste service. Daar heb ik na Roland Garros weer veel aandacht aan besteed en het heeft geholpen.'' Alleen halverwege de tweede set, toen Krajicek de wedstrijd helemaal in handen leek te hebben, haperde het kanon eventjes. Op een 3-1 voorsprong sloeg ze drie dubbele fouten en leverde daarmee die voordelige marge weer in. Maar met een tweede break in de achtste game trok ze de partij alsnog naar zich toe.

Krajicek, in Rosmalen voor het eerst gehuld in een nieuw wit jurkje, stuit in de tweede ronde op de Tsjechische titelverdedigster Klara Zakopalova. ,,Ik heb een paar keer met haar getraind in Praag,'' vertelt de tiener die afwisselend in Nederland en TsjechiŽ haar oefensessies afwerkt. ,,Verder ken ik haar niet echt goed.'' Krajicek wilde gistermiddag nog niet definitief bevestigen dat ze met haar halfbroer Richard mag meedoen aan het mixdubbel op Wimbledon. Ze gaf er de voorkeur aan om later deze week samen met haar dubbelmaatje uitsluitsel te geven in Rosmalen. In Londen zouden ze kunnen stuiten op een andere broer-zus-combinatie. De Tsjechen Cyril Suk en Helena Sukova zijn al zeker van een wildcard. Eerst concentreert ambassadrice Krajicek zich op Rosmalen, op het toernooi dat voor haar de afgelopen twee jaar in een nachtmerrie eindigde. Twee jaar terug flauwgevallen, vorig jaar een knieblessure. Misschien dat Krajicek er daarom voor heeft gekozen om zo laat mogelijk op het Brabantse gras te stappen. MichaŽlla Krajicek: ,,Zeker in de eerste set haalde ik een hoog niveau. Het bewijst voor mij dat ik de juiste keuzes heb gemaakt.

Aanverwante artikelen:
Krajicek went snel aan gras 19 juni 2006
Krajicek steekt in goede vorm  19 juni 2006
Krajicek op karakter 21 juni 2006
Dit is de allermooiste 23 juni 2006
Krajicek op wilskracht naar mooiste zege 23 juni 2006
Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva 23 juni 2006
Krajicek dichter bij de top  24 juni 2006
Droom van Krajicek lang en mooi  24 juni 2006
Vloek is verjaagd 24 juni 2006
Grote stap voorwaarts  24 juni 2006
Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek  24 juni 2006
Krajicek slaat weg naar de top definitief in 24 juni 2006