Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Fed Cup   21 apr 2007 D: Ruutel (219) 6-2 7-5 

De Telegraaf, 23 april 2007

Oranje in veilige haven

Nederlands Fedcupteam voorkomt degradatie met zege op Estland

Het vrouwelijke vlaggenschip van de Nederlandse tennisbond liep de afgelopen dagen tijdens een Bulgaars weekje Fedcup flink wat averij op. Maar toen het drama van een heuse schipbreuk dreigde, loodste de bemanning de boel alsnog in veilige haven. Met een uiteindelijk simpel tot stand gekomen 2-0 overwinning op Estland wist het Nederlands Fedcupteam gisteren degradatie uit de Europese/Afrikaanse zone I te voorkomen. Nicole Thijssen en MichaŽlla Krajicek wonnen beiden hun enkelspel en bespaarden Oranje daarmee een afdaling naar de diepste krochten van het tennisrijk.

"Natuurlijk is er een gevoel van opluchting", sprak teamcaptain Manon Bollegraf na het degradatieduel met de voor Nederland gunstige afloop. "Op papier ben je sterker dan Estland en moet je die pot dus gewoon winnen. Maar ja, op papier hadden we afgelopen week ook van Denemarken moeten winnen..."

Bollegraf doelde daarmee op het tweede groepsduel van Oranje, dat de inleiding vormde van een vooraf niet verwachte lijdensweg. Het wegvallen van de geblesseerde MichaŽlla Krajicek kostte Oranje tegen de Denen de kop, waarna bizarre spelingen van het lot de Nederlandse meiden uiteindelijk op de laatste plaats van de poule deden eindigen. Met de alles beslissende degradatiestrijd tegen Estland als gevolg.

Maar gisteren sloeg een tot opluchting van het hele team voldoende herstelde Krajicek de laatste punten binnen die Nederland het recht geven volgend jaar een nieuwe poging te doen uit de huidige zone te promoveren naar Wereldgroep II. "Ik ben heel blij en tevreden dat we in ieder geval niet gedegradeerd zijn", aldus Krajicek, die een loodzware week achter de rug heeft. "Ik snak echt naar een paar dagen rust. Mijn benen voelden vandaag loodzwaar, mijn arm kwam niet los; eigenlijk is mijn hele lijf doodmoe."

Krajicek voegde zich afgelopen maandag op Schiphol pas bij het team na een tennistour van zeven weken door de Verenigde Staten. "Acht weken op rij is eigenlijk te veel voor mijn lichaam", aldus het pas 18-jarige boegbeeld van het Nederlandse vrouwentennis. "Maar de tenniskalender zit nu eenmaal zo in elkaar en voor mij zijn de Amerikaanse toernooien te belangrijk om te laten schieten. Gelukkig heb ik het gevoel dat ik hier in Bulgarije het beste heb gedaan dat binnen mijn mogelijkheden lag."

"Kwetsbaar", was het stempel dat Bollegraf gaf aan een Oranje zonder Krajicek. En de 'Kleine Kraai' was het daarmee eens. "Ik heb deze week voor het team gekozen. Door ondanks mijn vermoeidheid en spierblessure toch drie keer 'op ťťn' te spelen, heb ik Elise (TamaŽla) en Nicole (Thijssen) in de luwte gezet."

Diezelfde Nicole Thijssen werd gisterochtend aan het ontbijt verrast door de mededeling dat ze in het belangrijke degradatieduel de geblesseerde TamaŽla moest vervangen. "Vannacht bij het draaien in mijn bed is er iets misgegaan met een spier in mijn lies", aldus TamaŽla.

En dus moest debutante Thijssen voor de vierde opeenvolgende dag 'aan de bak' en deed dat wederom uitstekend. Van de pas 15-jarige Anett Schutting had zij ook niet al te veel te duchten: 6-1 6-1. Waarna Krajicek in het duel tegen Margit Ruutel bewees dat de op papier eenvoudige opdracht ook in de praktijk weinig problemen opleverde: 6-2 7-5.

Het niet meer ter zake doende dubbel werd vervolgens, tot opluchting van de moegestreden speelsters, geschrapt. Oranje had de schaamte van degradatie weten te ontlopen en wilde nog maar ťťn ding: rust.

Aanverwante artikelen:
Oranje wacht zware klus 18 april 2007
Zorgen ondanks zege 19 april 2007
Oranje in veilige haven 23 april 2007