Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Fed Cup 

De Telegraaf, 18 april 2007

Oranje wacht zware klus

Fedcupteam in poule met favoriet Zwitserland, Denemarken en RoemeniŽ

De burgemeester van Plovdiv behoort definitief niet meer tot de vriendenkring van Fedcupcaptain Manon Bollegraf. De burgervader van de tweede stad van Bulgarije (na Sofia) verrichtte gisteren de loting voor de Fedcupstrijd die vandaag begint en plaatste Nederland in de poule met het gevreesde - en in Plovdiv als eerste geplaatste - Zwitserland. Voor het tweede jaar op rij weet Oranje dus dat het al in de poulefase met de huizenhoge favoriet te maken krijgt. En dat is, in de wetenschap dat alleen de vier poulewinnaars doorgaan naar de kruisfinales van zaterdag, een bitter pilletje.

Bollegraf kon er, geheel in haar huisstijl, niet lang mee zitten. "Natuurlijk hoop je op een gunstiger loting dan deze, maar nu weet je in ieder geval zeker dat je Zwitserland zaterdag in de kruisfinales niet meer treft", sprak de captain van Oranje, die het al snel van de positieve kant bekeek. "Wij zijn misschien niet blij met Zwitserland als poulegenoot, maar zij zijn zeker ook niet blij met ons."

Behalve Zwitserland, met toptwintigspeelster Patty Schnyder in de gelederen, treft het als achtste geplaatste Nederland ook Denemarken en RoemeniŽ, dat vandaag de eerste tegenstander van Oranje is. Met kopvrouw Iona-Raluca Olaru, de huidige nummer 162 van de wereld, niet echt een opponent om van wakker te liggen. Maar Bollegraf waakt voor onderschatting en zette haar vier speelsters (MichaŽlla Krajicek, Elise TamaŽla, Nicole Thijssen en Pauline Wong) gisteren tijdens de trainingen nog even op scherp.

Bij de laatste training van de dag ontbrak Krajicek overigens. De nummer 40 van de wereld - ze is daarmee onbetwist aanvoerster van Oranje - was bij de oefensessie eerder op de dag al uitgestapt met wat klachten over stijfheid en vermoeidheid.

Krajicek keerde afgelopen weekeinde pas terug uit de Verenigde Staten, waar zij vorige week nog de kwartfinales van het toernooi in Charleston bereikte. Maandagmorgen voegde zij zich op Schiphol bij het Fedcupteam, gisteren bleek er toch nog de nodige jetlag en spierpijn in haar lijf te huizen.

"Echt zorgen maak ik me niet", aldus Bollegraf, die weet dat de kansen van Oranje voor een belangrijk deel afhangen van het meespelen van Krajicek. "Misa kampt met wat naweeŽn van een lange trip en is erg moe. Daarbij heeft ze in Amerika wat last gekregen van een wervel in haar bovenrug. Maar ik ga ervan uit dat ze tegen RoemeniŽ gewoon speelt."

Elise TamaŽla (153e van de wereld) zal namens Oranje het tweede enkelspel voor haar rekening nemen, waarna Bollegraf pas haar definitieve keuze voor de afsluitende dubbelpartij hoeft prijs te geven. "Als de interland na de twee enkelspelen is beslist, zal ik de debutanten (Thijssen en Wong, red.) zeker laten spelen en krijgen Misa en Elise rust. Bij 1-1 zal ik nog even hard moeten nadenken en gaat ook de fysieke gesteldheid van Misa een rol spelen. Want de belangen hier zijn groot, maar haar gezondheid gaat boven alles."

Aanverwante artikelen:
Oranje wacht zware klus 18 april 2007
Zorgen ondanks zege 19 april 2007
Oranje in veilige haven 23 april 2007