Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   21 jun 2006 R16: Zakopalova (46) 6-73 6-4 6-3 

De Telegraaf, 21 juni 2006

Nederlands toptalent opnieuw bij laatste acht Ordina Open

Krajicek op karakter

Heel langzaam - met vallen en opstaan - wordt MichaŽlla Krajicek volwassen op de tennisbaan. Wisselvallig zal ze nog wel even blijven, maar het was bijzonder dat dit 17-jarige toptalent zich gisteren niet van de wijs liet brengen door de regen, de wind en de vervelende vlakke klappen van Klara Zakopalova. Zonder sprankelend te spelen versloeg ze de Tsjechische titelverdedigster in de tweede ronde van de Ordina Open. Vooral in mentaal opzicht bleef de 'kleine kraai' knap overeind.

Wie echt op weg wil naar de wereldtop moet ook lelijke wedstrijden kunnen winnen. Gistermiddag was er sprake van zo'n duel dat nooit in aanmerking kwam voor de schoonheidsprijs. "We moesten allebei eerst van de wind zien te winnen en daarna van elkaar", zo verklaarde MichaŽlla Krajicek na afloop. Ook de lange regenpauze bij 2-2 in de eerste set en de opvallende 'dipjes' van beide speelsters maakten het schouwspel niet aantrekkelijk.

Maar de tennistrots van Nederland weet inmiddels dat alleen het resultaat telt en heeft geleerd dat ze onder alle omstandigheden koelbloedig moet blijven. Dat lukt nog lang niet altijd, maar wel steeds vaker. De klap van de vervelende nederlaag in de tiebreak van de eerste set kreeg haar niet klein, maar inspireerde zelfs tot het winnen van de volgende drie games. En na de 6-4 winst in set nummer twee bleef Krajicek in de beslissende serie op karakter overeind (6-3). Ook al is snelheid niet haar sterkste punt, ze rende voor elke bal en werd daarvoor op belangrijke momenten beloond. En toen ze haar service echt nodig had, sloeg ze in de cruciale zesde game twee aces. Zakopalova, die in de afgelopen twee jaar in Rosmalen de finale haalde, had geen antwoord meer.

Net als vorig jaar staat de ambassadrice in de kwartfinales van de Ordina Open. Toen versperde een akelige knieblessure haar de weg naar de halve finale en ging een week later het veelbelovende debuut op Wimbledon niet door. "Hopelijk gebeurt er nu niets", sprak ze gisteren bedeesd. "Maar je weet het nooit zeker want op gras kun je zomaar bij een verkeerde beweging iets oplopen."

Een ander pijnlijk onderwerp is het plan om ooit nog met halfbroer Richard op Wimbledon op te treden. Dat gaat er - dit keer door een blessure van de toernooidirecteur van het ABN*Amro toernooi - volgende week weer niet van komen. "Dat vinden we echt heel jammer", sprak MichaŽlla gisteren met een sip gezicht. "Het was prachtig geweest om daar tien jaar na zijn overwinning samen te spelen."

Ook deze tegenslag zal de beste speelster van Nederland zo snel mogelijk moeten verwerken. "Ik wist het al een tijdje, dus dat verwerken ervan zal wel lukken. En wat mij betreft gaan we het volgend jaar weer proberen." Actueler is de poging die MichaŽlla Krajicek vandaag gaat ondernemen om voor het eerst in haar loopbaan de halve finales van de Ordina Open te bereiken. Anna Ivanovic is bij deze missie geen onoverkomelijk obstakel. Deze nummer 23 van de wereld is in Rosmalen als vijfde geplaatst, maar zal erg goed moeten spelen om de bijna volwassen tiener te verslaan.

Aanverwante artikelen:
Krajicek went snel aan gras 19 juni 2006
Krajicek steekt in goede vorm  19 juni 2006
Krajicek op karakter 21 juni 2006
Dit is de allermooiste 23 juni 2006
Krajicek op wilskracht naar mooiste zege 23 juni 2006
Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva 23 juni 2006
Krajicek dichter bij de top  24 juni 2006
Droom van Krajicek lang en mooi  24 juni 2006
Vloek is verjaagd 24 juni 2006
Grote stap voorwaarts  24 juni 2006
Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek  24 juni 2006
Krajicek slaat weg naar de top definitief in 24 juni 2006