Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open   15 jan 2007 R128: Kremer (159) 4-6 3-6 

Robèrt Misset, de Volkskrant, 16 januari 2007

Krajicek zou graag anoniem willen zijn

Voor de tv-camera hield Michaëlla Krajicek zich na haar ontluisterende nederlaag tegen Anne Kremer in de eerste ronde van de Australian Open nog in. Daarna stamelde het 18-jarige toptalent tegenover drie journalisten uit Nederland dat ze onder de druk was bezweken en verliet huilend Melbourne Park.

De ‘kleine Kraai’ stuitte op een 31-jarige qualifier uit Luxemburg, die ze vorig jaar in de Fed Cup alle hoeken van de baan had laten zien. Eindelijk weer een toploting op een Grand Slam, wist het 18-jarige talent. Ze moet zich hebben gevoeld als schaatster Ireen Wüst voor haar laatste afstand bij het EK.

‘Ik probeer snel te winnen’, verklaarde Krajicek en net als Wüst blokkeerde ze, toen de oppositie taaier bleek dan verwacht. ‘Misa’ houdt ervan als ze veel wedstrijden kan spelen, want een trainingsbeest zal ze nooit worden. In 2006 werd ze met een finaleplaats bij de Hopman Cup en een WTA-titel in Hobart op haar wenken bediend.

In Melbourne wierp Krajicek in de derde ronde de handdoek, toen ze in de Rod Laver Arena tegen de latere kampioene Amelie Mauresmo bevangen raakte door de hitte. Tijdens de nationale Masters in Rotterdam vertelde Krajicek dat ze de boodschap had begrepen.

In haar tweede vaderland Tsjechië had ze hard aan haar fitness gewerkt. Maar mentaal stuitte ze bij haar 18e verjaardag ongemerkt op een nieuwe barrière. Meisje of vrouw; ze wist eigenlijk niet hoe ze zich voelde, giechelde Krajicek.

Op baan 8 van Melbourne Park besefte het zusje van Wimbledon-kampioen Richard wel dat ze nu anders benaderd werd. Die druk voelde Krajicek in Hobart, waar ze haar titel al in de de eerste omloop inleverde. In januari moest Krajicek veel punten verdedigen, al riep ze stoer dat de val op de wereldranglijst haar niets deed.

Gisteren bleek bij haar mislukte ouverture van de Australian Open het tegendeel. Kremer, 159ste op de WTA-ranking, ontdekte dat ze de Hollandse powerhitter simpel kon bijbenen. Krajicek werd door haar service in de steek gelaten en liet tevens 41 afzwaaiers noteren. Zo liep ze in Melbourne niet alleen een ontmoeting mis met haar grote voorbeeld Serena Williams.

Met haar vlotte aftocht illustreerde ‘Misa’ tevens de treurige staat van het Nederlandse tennis. De enige speelster in het enkelspel verliet de Australian Open na de eerste dag. Zo slecht heeft Nederland bij een Grand Slam de laatste twintig jaar zelden gepresteerd.

De tennisbond blijft zich hardnekkig verschuilen achter het in 1999 ontwikkelde jeugdplan, waarbij kinderen vanaf 12 jaar werden opgeleid. Maar de tweede sport van Nederland telt internationaal niet of nauwelijks mee.

De 19-jarige Robin Haase veronderstelde bij zijn debuut in Australië dat het hoofdtoernooi haalbaar moest zijn. De Hagenaar werd in de kwalificaties ontgroend door een onbekende Braziliaan. Raemon Sluiter had in december bij de Masters al last van een buikspier en forceerde zich in Melbourne.

In het voorportaal van de Australian Open schreef Elise Tamaëla haar bekende net-niet verhaal. Voor de 13e keer sneuvelde de frêle baseliner in de kwalificaties van een Grand Slam en het valt te begrijpen dat Krajicek zich eenzaam begint te voelen. De gedachte dat ze er in Nederland helemaal alleen voorstaat, greep haar naar de keel.

‘Misa’ heeft altijd voor Nederland willen tennissen, hoewel ze bij gebrek aan tegenstand zes maanden per jaar in Praag traint. Jaloers keek ze in Melbourne naar de status van de Tsjechische tennissport. In de schaduw van het supertalent Vaidisova had ze heerlijk anoniem kunnen zijn. ‘De Tsjechen reizen minimaal met tien spelers naar een Grand Slam, ik zit hier ongezellig in mijn eentje.’

Het landenklassement bij de Australian Open benadrukt nog eens hoe ver Nederland achterop is geraakt. De voertaal in Melbourne is zowaar Frans, want het tennisinternaat in Parijs produceert talenten aan de lopende band. Maar liefst 28 Fransen – in het mannen- en vrouwentoernooi – plaatsten zich voor het hoofdschema van de Australian Open. Een erkende tennisnatie als Rusland leverde er twee minder.

Amerika blijft met 25 deelnemers in het spoor en achter Spanje (16) delen Tsjechië en Duitsland met 14 spelers de vijfde plaats. Tot halverwege de jaren negentig behoorde ook Nederland tot de hofleveranciers bij de Grand Slams.

Steeds nadrukkelijker gaat Krajicek gebukt onder de verwachtingen, nu zij het Nederlandse tennis moet dragen. Haar eerste opdracht is om voorlopig met dat benauwende idee te leren leven.

Aanverwante artikelen:
Op zoek naar rust 19 januari 2007
Tsjechische geliefden veroveren Rod Laver Arena 21 januari 2007
Krajicek vol goede moed naar Melbourne 13 januari 2007
Krajicek symboliseert malaise in Nederlandse tennis  14 januari 2007
Tranen met tuiten  16 januari 2007
Klap komt hard aan bij Krajicek 16 januari 2007
Krajicek zou graag anoniem willen zijn  16 januari 2007
Jurkje 18 januari 2007